Polt Péter ügyészsége lepattintja az ellenzéki képviselők feljelentéseit

HírKlikk 2020. október 28. 16:55 2020. okt. 28. 16:55

Csaknem százhúsz esetből egy sem jutott el a vádemelésig. 

„Képviselő (..) kérdését feljelentésként értékeltem, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz/ Országos Rendőr-főkapitánysághoz /Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz továbbítottam” – visszatérő fordulattá vált ez a mondat Polt Péter legfőbb ügyész ellenzéki politikusoknak küldött válaszleveleiben. A Népszava az összes parlamenti pártot, valamint a független képviselőket is megkereste, hogy kiderüljön, hány írásbeli kérdésük került feljelentésként valamelyik hatóság elé, hány feljelentést tettek ők maguk a közelmúlt meghatározó ügyeiben, és ezek milyen eredménnyel zárultak.

A Fidesz nem is válaszolt, a KDNP viszont jelezte: nem tartják nyilván, hogy a képviselők milyen témákban tesznek feljelentést. Az ellenzéki válaszok hol a 2020-as évre, hol a még 2014-ben elindított, máig lezáratlan ügyekre vonatkoztak, az összkép azonban egységesen lehangoló: a nyomozó hatóságok szinte mindig elutasítják vagy évekig nyújtják a politikusi feljelentésből induló eljárásokat.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő elmondta, 2014 óta 60 ügyben tett feljelentést, ezekből 20-ban indult nyomozás, ám egyetlen eset sem jutott el a vádemelésig.

Szél Bernadett az idei eseteket mutatta be válaszában: február és szeptember között négy feljelentést tett, közöttük a Mátrai Erőmű állami eladása és a Belgrád-Budapest vasútvonal kínai gigahitellel támogatott, soha meg nem térülő beruházása miatt. Mindkét esetben hűtlen kezelést gyanított, a nyomozó hatóságok pedig példás gyorsasággal – a vasúti projekt esetében egy hónap alatt – megállapították, hogy szó sincs itt bűncselekményről.

Nem jártak nagyobb sikerrel a pártok sem: például a Párbeszéd képviselői hét feljelentést tettek idén, ám a hatóságok vagy visszautasították a beadványokat, vagy bűncselekmény hiányában megszüntették az elindított eljárást. Tordai Bence egyebek mellett Szíjj László és a Tiborcz István cégeinek visegrádi szállodabiznisze miatt hűtlen kezelés gyanújával fordult a rendőrséghez – minden eredmény nélkül.

Az LMP nyolc idei ügyről számolt be, ezekből csak kettőben indult meg eljárás. 

A DK képviselői 2018 és 2020. október 8. között összesen 86 írásbeli kérdéssel fordultak Polt Péterhez – közöttük Vadai Ágnes volt a csúcstartó, 75 levéllel – a legfőbb ügyész pedig 21 esetben értékelte feljelentésként érdeklődésüket. Aztán valamennyi ügyben elutasították az érdemi vizsgálatot. 

Az MSZP 11 feljelentést említett az elmúlt hat évből – ezek közül ötben elutasították vagy el sem indították a nyomozást. Hiába fordult a rendőrséghez például 2014-ben Tóth Bertalan a magyar állam által olcsón behozott gázon tízmilliárdokat szakító svájci cég, a Met Holding magyar leányának biznisze miatt.

A Jobbik összesen négy idei feljelentésről számolt be, a nyomozás kettőben elindult, de aztán le is állították.

A pártok és politikusaik tehát az elmúlt hat évben 119 feljelentést tettek: harminc esetben indult nyomozás, ezekből tíz jelenleg is tart, vádemelési javaslatig viszont egyik ügy sem jutott el. 

Forrás: Népszava