Polt után tüzet olt a Fidesz

HírKlikk 2020. május 22. 11:35 2020. máj. 22. 11:35

A Fidesz nem hagyta szó nélkül Polt Péter minapi válaszát Simonka Györgyről. A legfőbb ügyész ugyanis írásban megnevezte Hadházy Ákosnak azt a két jogszabályt, amit a megvádolt fideszes Simonka György lobbizott ki magának 2016-ban a Fidesz frakciónál. A büntetőeljárás alá vont képviselő a vád szerint ezt azért tette volna, hogy a vele szemben akkor már zajló eljárásban kedvezőbb helyzetbe kerüljön.

A frakció részéről Kósa Lajos alelnök sietett tüzet oltatni Polt válasza után: „Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk” – jelentette ki a Népszavának Kósa, mert a Fidesz „kizárólag a közjó érdekében, általános szabályozási igénnyel terjesztett elő vagy fogadott el törvényjavaslatokat”. Kósa azt mondta, Simonka nem terjesztett elő semmilyen törvényjavaslatot (ezt egyébként az ügyészség sem állítja). A 2016-ban frakcióvezetői tisztséget betöltő Kósa Lajos szerint, a vádiratban szereplő mondat csak „bizonyíték nélküli vélelem”.

A 168 Óra emlékeztet rá, hogy hasonlóan nyilatkozott a Népszavának maga a Fidesz-frakció is: „kizártnak tartjuk, hogy Simonka György kérésére a parlament bármilyen törvényt módosított volna. Amit ön említ, az egy folyamatban lévő büntetőügy vádiratában, és nem egy ítéletben szerepel”.

Hadházy Ákos kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész megírta, hogy az agrárkamaráról szóló törvénynél illetve egy, a termelői csoportokról szóló földművelésügyi miniszteri rendelet esetében tudott maga számára kedvező módosításokat elérni Simonka.

Ennek oka pedig a vád szerint az volt, hogy a hozzá kötődő, vizsgálat alatt lévő termelőszövetkezeteknek ne kelljen visszafizetniük az adóhatóság szerint korábban, csalárd módon felvett támogatási pénzeket.  A törvényjavaslatot a fideszes Győrffy Balázs képviselő – egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – nyújtotta be, majd ahhoz csatlakozott Jakab István képviselő, Magosz-elnök is.

Hadházy szerint, illene a három fideszes képviselő – Fazekas Sándor, Jakab István és Győrffy Balázs – mentelmi jogát felfüggeszteni és kihallgatni őket az ügyben. Ha Polt nem lép, feljelentést tesz.