Polyák Gábor a kormány médiaháborújáról: „nincs megállás, mert nincs végcél”

Harkai Péter 2020. június 30. 18:32 2020. jún. 30. 18:32

Ma, miután pár nappal ezelőtti kinevezését követően, már le is mondott az újonnan kinevezett Ződi László lapigazgató, eltűnt az Index oldala – igaz, csak egy rövid időre. Naponta futnak szanaszét a hírek, hogy a portál már nincs is, de van, de nem úgy. Mindeközben a legkevésbé arról esik szó, hogy a választást nem az Index fogja megnyerni, de ha így megy tovább, az ellenzék vastagon el fogja veszíteni. Polyák Gábor médiajogász, egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója szerint, saját pályán lehetne térdre kényszeríteni a kormány médiaoffenzíváját – igen, ha hiszünk a csodákban.

A médialeszámolás újabb terepeként ropognak a fegyverek most éppen az Index frontvonalain. Gyakorlatilag egyelőre kideríthetetlen, hogy ki, mit, miért és kinek akar. Főszerkesztők, vezérigazgatók cserélődnek óránként, ugyanakkor még nem szállták meg az ismert kormánykáderek a szerkesztőséget, csapataik harcban állnak. Viszont újra és újra felbukkan stróman Mészáros médiaholdingja a történetben és – amint a B-kategóriás akciófilmekben a hallgatag bérgyilkos – egy szürke eminenciás, akitől mintha tartanának. Valójában kicsoda az immár Mészáros üzleti partnereként is ismert Vaszily Miklós?

Azt nem mondanám, hogy egy ellentmondásos figura, mivel teljesen egyértelmű az ő szerepe ebben a történetsorban, de az tény, hogy máshonnan indult. Vaszily Miklóst számos közeli ismerősöm, barátom is őszintén tiszteli a régi időkből, mert ő egy nagyon tehetséges médiaszakemberként indult a 2010-es évek előtt. Ezt követően, viszont belehelyezkedett a kormánykomisszár szerepébe: ő volt, aki végigvitte az Origó tönkretételét, vezérigazgatóként vitte az MTVA-t, a TV2 igazgatósági tagja, részt vett az ECHO TV szikárosításában, töviről-hegyire bejárta a Fidesz-média minden bugyrát. Mára egy olyan megbízható kádere lett az Orbán-kormánynak, aki ráadásul nem is hülye és bármilyen feladatot el tud végezni a média világában. Mára az Index egyik tulajdonosának is bevásárolta magát, ott van mindenhol, ahol fontos dolog történik a médiában. A tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezeket a feladatokat sikerrel végig is viszi.   

Akkor most (kedd délután 16.00) kormánykézen van az Index vagy sem, ha immár kendőzetlenül felbukkant mögötte Vaszily? 

Az Indexszel kapcsolatban szerintem több a bizonytalanság, mint a többi hasonló esetben. Jelzem, nincsenek belsős információim, de azt tippelem, hogy a portál története még sok szempontból nem lefutott. Azt ki lehet mondani sajnos, hogy a média már nem a szerkesztőség és a lapalapítók kezében van, ha Vaszily Miklósnak úgy hozná az úri kedve, akkor egy nap alatt behúzhatná a kéziféket. Innentől kezdve az, hogy az Index működik, egy kegy gyakorlása a „szakember” részéről.

Ebben az esetben miben lehet még bízni a portál jövőjét illetően?

Abban lehet bízni, hogy az ő küldetése egyelőre annak biztosítása, hogy mégiscsak legyen egy Index, aminek az eltűnése minden bizonnyal hatalmas hullámokat verne – bár az eltelt tíz év tapasztalatai alapján tény, hogy ezek a hullámok rendre elültek, bármilyen kataklizmáról is volt szó.

Eltüntetni talán nem is szükséges – elég, ha átalakul.

Én attól tartok a leginkább, hogy nem egy hangos botrány közepette fejezik le a portált, mint történt ez az Origó vagy a TV2 esetében, ahol egy durva kormánypropaganda a meghatározó irány, hanem egy csendes átalakulás zajlik le és elég, ha a kényelmetlen témák észrevétlenül lekerülnek a napirendről, mert az annyira nem tűnik fel, hogy miről nem ír egy portál. Bizonyos vagyok abban, hogy belül még zajlanak az alkudozások, a hóhér még nem lendítette a pallosát.

De bizonyára élezi vagy ahogy a költő mondotta, finomul a kín. Mindenesetre elég véresre sikerül ez a nyár, tekintve, hogy ezzel egyidőben nyiszálják a Színház- és Filmművészeti Egyetem torkát is, mintha őszre szeretnék elvégezni a piszkos munkát és szeptembertől élesre töltött kampányidőszakba kezdene az Orbán-kormány. Plusz még ide sorolható a közmédiának megítélt plusz húszmilliárd. Ön nem így tapasztalja?

Azt senki meg nem tudja mondani, hogy ez a húszmilliárd pontosan mire és miért kell, mivel eddig is ezer százalékon teljesítette a kormányhűség elvárásait a köztévé. Azt viszont én nem érzem, hogy akár egy másodpercre is szünetelt volna a kormánykampány. Legfeljebb egy félnapos megingást említhetünk még március közepén, amikor Orbán nem tudta eldönteni, hogy higgyen-e ebben a vírusdologban, de aztán muszáj volt neki és az egész koronavírus arról szólt, hogy ő harcol és győz és a világ térdre borul előtte. Nincs itt mit elkezdeni, mivel folyamatos a kampányidőszakuk. Hányszor gondoltuk azt, hogy na jó, ezt még végigviszik, de aztán legalább lecsendesednek – egy frászt. A 2018-as kampányra felépült a Rádió1, amiről ma már senki nem beszél, azt sem tudjuk ki a tulajdonosa, Andy Vajna is meghalt. Mindig másról szólnak a topikok, mindig van mit lerombolni vagy van mit felépíteni annak érdekében, hogy a hatalmi rendszer minél zökkenőmentesebben működhessen. Nincs megállás, mert nincs végcél. Mindig lehet terjeszkedni.

Ennek a terjeszkedésnek egy különös állomása a szintén Vaszilyhez és Mészároshoz köthető Pesti TV, ami hirtelen felbukkant a semmiből, lényegében önnön médiájuk, a Hír TV konkurenciájaként. Ezzel mi lehet az elképzelés?

Ez két szempontból érdekes. A PestiSrácok – meglepő módon – nem olvadt be a kormánymédia birodalmába, a KESMÁ-ba és most látható, hogy mi lett a szándék. Még csak nem is egy beolvadásról, hanem önálló tévécsatorna megteremtéséről van szó, alternatívát teremtve a Hír TV-vel szemben. Mintha egy radikálisabb hanggal egy szélesebb közönséget terveznének átfogni.

Miként kapcsolódik ehhez ismét és már megint Mészáros?

Úgy, hogy a pénz onnan jön. Vaszilynek nincs ekkora tőkéje, nem is ez a dolga. Ahhoz van tudása, hogy miként kell médiát csinálni, Mészárosnak meg arra van pénze, amire Orbán mondja neki, hogy kell.

Riasztó mindezt hallani, mert úgy tűnik, hogy egy nagyon-nagyon kemény és tudatos építkezés zajlik, ami rettenetes meglepetéseket tartogat. Ráadásul csak loholunk a történések után, miközben a szemben lévő oldalon nem nagyon érezni a hatékony médialehetőséget, nemhogy erőt. Hogyan lehet így belevágni a közelgő kampányba?

Én jelenleg nagyon pesszimista állapotban vagyok még úgy is, hogy 2010 óta nem sok alkalom volt a derűre. Az ellenzéki pártok azért kézbe kaptak egy kihasználható lehetőséget. Kihangsúlyozom – nem arra, hogy önálló ellenzéki médiájuk legyen, de arra igen, hogy normális médiát csinálhassanak, amiben nem a kormánypropaganda dominál.

Segítsen, melyik volna ez?

A helyi, önkormányzati médiára gondolok, amit sok helyen elnyertek az őszi választásoknak köszönhetően.

De...?

De a legjobb esetben, mindössze a saját képükre formálták és most nem a fideszes polgármestert, hanem teszem azt a DK-s polgármestert kell dicsérni – ettől nem lesz több szavazó, marad az a mély megosztottság, ami eddig volt, márpedig pont ebből kellene kilépni.

Ön milyen lehetőséget lát ennek megvalósítására?

Lassan eltelik egy év a választásokat követően – és ezt a tehetetlenséget látva, gyakorlatilag hülyét csinál a Fidesz az ellenzékből. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag megfojtják az önkormányzatokat, olyan kudarcélményeket generálhatnak, amelyek az ellenzéki pártokon belül is lecsapódhatnak. Fontos, hogy legalább egy pici erőforráshoz jussanak, mert ha Viktor csettint egyet, mint Thanos a Marvelben, akkor a rendelkezésre álló forrás fele eltűnhet. 

Hatékony fegyvertény lenne a média erejének felhasználására, ha például Budapest, Pécs, Szeged, Hódmezővásárhely, Baja s mind, az ellenzék által megnyert városok összefognának és legalább részben közös tartalmakat előállítva, egy minőségi, helyi médiát hoznának létre, kvázi egy valódi közszolgálatot biztosítanának. Akkor azzal egy nagyon komoly ütést tudnának bevinni a Fidesz nyilvánosságát kiszolgáló médiának. Mégpedig azért, mert ezek a médiumok házhoz mennek. És meggyőződésem, hogy a legjobb 444, Átlátszó, Direkt36 tényfeltáró cikkekkel sem tudunk akkora hatást elérni, mint a helyi postaládába bedobott újsággal, elektronikus tartalommal. És ezt a lehetőséget egyelőre nem látják, vagy nem tudják kihasználni az ellenzéki önkormányzatok.