Postai nyugdíjkézbesítés: rossz kommunikáció miatt lehetett félreértés

NVZS 2019. január 15. 07:23 2019. jan. 15. 07:23

Rosszul, de legalábbis nem egyértelműen kommunikált a Magyar Államkincstár – ez okozhatta a zavart a postai úton kézbesített nyugdíjak januári folyósítás körül. Pedig szemben a bankszámlákra érkező nyugdíjakkal, amelyek komolyabb fennakadással jutottak csak el a nyugdíjasokhoz, a postások által kézbesített járandóságokat az egy évre előre lefektetettek szerint január 16-án kezdi meg a Magyar Posta.

Pénteken a MÁK azt írta első közleményében, hogy „a postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak”, ám egy későbbiben már úgy fogalmazott, hogy „a Magyar Posta a korábban közzétett határnap táblázat szerint január 16-án kezdi meg”. Ebből többen azt vélték kiolvasni, hogy nem csak a bankszámlákra érkező nyugdíjak utalása körül adódott zavar, a postások által kézbesített nyugdíjak kifizetése is csúszik. Pedig ebben az esetben nem valótlanságról, jó esetben csúsztatásról hanem csak rossz megfogalmazásról volt szó: ugyanis a MÁK valóban 14-én indította útnak a postai kifizetéseket – csak éppen ez annyit jelent, hogy a pénzt a Magyar Posta felé indította el, amely pedig majd szerdán, 16-án kezdi meg a konkrét kézbesítéseket.

Mégpedig a terveknek megfelelően.

„A MÁK a Postával kötött megállapodásban foglaltak szerint adja át a nyugdíjutalványokat, úgy, hogy a zökkenőmentes kifizetés biztosított legyen. A kifizetéshez szükséges fedezet beutalása szintén a megállapodásban foglaltak szerint, az egyes kifizetési napokhoz kapcsolódóan ütemezetten történik, amelyet a Posta és a Kincstár előzetesen egyeztet.” – válaszolta megkeresésünkre a Magyar Posta szóvivője. Panulin Ildikó emlékeztetett arra, hogy a Posta és a MÁK már tavaly megállapodott 2019 egészére a postai kifizetés időintervallumáról.

Az érintettek a tavaly novemberben megkapott személyre szabott nyugdíjnaptárjukban egész évre havi bontásban látják, hogy a Posta részükre mely napon viszi a nyugdíjat. A posta a nyugdíjakat januártól novemberig a hónap második felében 12 munkanap alatt kézbesíti.

A nyugdíjak várható kézbesítési időtartama 2019-ben

Forrás: Magyar Posta

Február 13-28.

Március 13-29.

Április 11-30.

Május 16-31.

Június 13-28.

Július 16-31.

Augusztus 13-30.

Szeptember 13-30.

Október 15-31.

November 14-29.

December 3-16.

 A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások jelentős részét egyébként ma is készpénzben, postai kézbesítéssel fizeti az állam az érintettek számára. 2018-ban havonta átlagosan 1,182 millió megbízást kapott a Posta a nyugdíjak illetve nyugdíjszerű ellátások kézbesítésére.

Kérdésünkre, hogy volt-e olyan az elmúlt harminc évben, (vagy akár korábban), hogy nem kapták meg időben a pénzt a nyugdíjasok postai úton A szóvivő  úgy reagált: „a folyósítást végző szervvel együttműködve a nyugdíjak postai kézbesítésére szóló megbízást a Magyar Posta a szerződésben meghatározott módon és időben teljesítette”.