Prága igyekszik leválasztani Pozsonyt Orbánról

HírKlikk 2023. november 21. 20:10 2023. nov. 21. 20:10

„Csehország Szlovákiáért harcol a magyar Orbán ellen” – ezzel a címmel közölt elemzést a Deutsche Welle. A sok nyelven sugárzó német közszolgálati műsorszóró cikke ismertette a Prága és Pozsony közötti kapcsolatokat attól kezdve, hogy a két ország 1992-ben különvált, és rámutatott: a szoros együttműködés folyamatos, kivéve a szétválás utáni periódust, amikor – 1993-1998 között – Szlovákiában a nacionalista-tekintélyelvű Vladimir Meciar volt a miniszterelnök, és Szlovákia Európa „fekete lyukává” lett, kimaradt a NATO és az EU bővítéséből. 

A két ország kapcsolatai felett jelenleg az a kérdés lebeg, hogy a nemzeti-konzervatív Robert Fico új miniszterelnök hivatalba lépésével újra a Meciar-korszakhoz hasonló időszak kezdődik-e, és hogy – ahogyan egy diplomata fogalmazott –, Szlovákia meg tud-e maradni a cseh pályán, vagy a Fico a tekintélyelvű magyar miniszterelnökhöz közeledik-e. 

A legfőbb konfliktus Ukrajna ügye: Prága élen jár Kijev támogatásában, míg Fico éppen le akarja állítani Ukrajna támogatását. Egyik választási jelszava ez volt: „Egyetlen további golyót sem Ukrajnának!”. Az éles kijelentéseket azonban mindeddig nemigen követték tettek, és kiderült, hogy a segítség bejelentett megtagadása nem olyan egyértelmű – írta a szerző, aki ismertette, mi marad fenn továbbra is a hivatalos közlések szerint.

Petr Fiala cseh kormányfő is keresi Fico közelségét. Az októberi EU-csúcson találkozott a két politikus. Ezt követően Fiala azt mondta: „Lehetnek nézeteltéréseink bizonyos kérdésekben, de közös nyelvet kell keresnünk, ez kötelesség, és ezt teszem”. Fico első prágai látogatása november 24-én esedékes.

Diplomáciai források szerint akadályt jelent Fico követelése, hogy a cseh államfő is fogadja. Ugyanezen források szerint most arról folynak tárgyalások, hogy Fico nyilvánítsa ki, hogy támogatja Ukrajnát. Prága más területeken is igyekszik Szlovákiát diplomáciai úton eltávolítani Orbántól. A cseh kormány, amely jelenleg a V4 soros elnökségét tölti be, nem tett eleget Fico kérésének, hogy hívja össze a szervezet csúcstalálkozóját. Fico ugyanis ott azt akarta keresztülvinni, hogy a tagállamok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – közösen utasítsák el az EU migrációs paktumát. A paktumot Magyarország, és a távozó lengyel PiS-kormány elutasítja, Csehország támogatja.

Prága azzal utasította el Fico kérését, hogy kivárja az új lengyel kormány megalakulását, és a lengyel ellenzék mostani elnökének, az Európa-barát Donald Tusknak a kormányfői hivatalba lépését. Lipavsky cseh külügyminiszter kijelentette: „Nem csak úgy találkozgatni akarunk, hanem a közép-európai politikával akarunk foglalkozni”.

Szakértők szerint a Tusk vezette Lengyelország és Csehország közösen gyakorol majd nyomást Ficóra, hogy elszigetelje Orbánt a visegrádi csoportban.

Magyarország ezzel nagyon is tisztában van. Ezért is sietett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közvetlenül Blanar prágai látogatása után felkeresni szlovák kollégáját. Blanar akkor azt mondta, Pozsony „nem felejti el Magyarországgal kapcsolatban a jó szomszédság értékét”. Egyelőre azonban – még Fico hivatalba lépése utáni első hetekben is – Pozsony először Csehországra teszi a tétjeit. Ezzel viszont a Fico-kormány egyben a jelenlegi Európa-barát, és bizonyos mértékben Ukrajna-barát cseh irányvonal mellett is dönt – írta a Deutsche Welle tudósítója. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom