Pressman: 35 ország sürgeti, hogy szüntessék meg az LMBTQ-személyek célponttá tételét

HírKlikk 2024. június 20. 15:45 2024. jún. 20. 15:45

David Pressman amerikai nagykövet beszélt erről a Telexnek és azt is elmondta, hogy több fideszes politikust is meghívott az amerikai nagykövetségi piknikre.

„Most először számos ország egyesült, és fejezi ki komoly aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ-törvények miatt, és azok megszüntetését követeli. Egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ-személyek és családjuk politikailag motivált célponttá tétele” – mondta David Pressman amerikai nagykövet a Telexnek, amikor arról a nyilatkozatról kérdezték, amelyben az Egyesült Államok és további 34 ország budapesti nagykövetsége, valamint több kulturális intézet is teljes támogatásáról biztosította a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösség tagjait a 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából.

Ebben elutasítanak és elítélnek „minden erőszakos cselekményt, gyűlöletbeszédet, zaklatást, megbélyegzést és diszkriminációt, amely egyének és közösségek ellen szexuális irányultságuk, nemi identitásuk, nemi önkifejezésük vagy nemi jellemzőik alapján irányul, és támogatjuk az ilyen cselekményekkel szembeni küzdelmet”.

A nyilatkozat aggasztónak tartja a Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazást és politikai retorikát, amely „nincs összhangban a megkülönböztetés-mentességnek, a nemzetközi emberi jognak és az emberi méltóságnak az alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez”.

Hangsúlyozza továbbá annak a fontosságát, hogy „a vezetők és a kormányok tisztelettel viseltessenek az LMBTQI+-közösség és az LMBTQI+-személyek iránt, megvédjék az ebbe a közösségbe tartozók jogait, és felszámolják a velük szemben diszkriminatív törvényeket, gyakorlatokat és politikákat”.

„Sokukat meghívtam, és remélem, hogy el tudnak jönni. Minisztereket, magas rangú tisztviselőket és véleményvezéreket is […] Természetesen a Fidesz tagjait, az ellenzék tagjait és minden releváns politikai szereplőt Magyarországon szívesen látunk az eseményen, amelyet nagy örömmel és tisztelettel rendezek az Egyesült Államok nevében” – válaszolta Pressman a Telex azon kérdésére, hogy meghívott-e valakit a Fideszből vagy a kormányból az amerikai nagykövetségi piknikre.

David Pressman – aki egyike az ország hat vállaltan meleg nagykövetének – az országba érkezése óta aktívan kiáll a magyarországi LMBTQ-közösség mellett, tavaly a Budapest Pride nyitórendezvényén mondott beszédet, amire a magyar kormány is reagált. A Pride hónap lezárásaként pedig az amerikai nagykövetségen rendezett családi pikniket, amit idén is megtartanak majd.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom