Pulai András: a Tisza másfél év múlva nem tud önállóan kormányt alakítani

HírKlikk 2024. augusztus 9. 07:30 2024. aug. 9. 07:30

Pillanatfelvételt mutatott a június 9-i választás. Elsősorban a kormányról és az ellenzékről kialakított véleményt mondták el a választók, és mivel egyikkel sem elégedettek, adtak egy új formációnak egy biankó csekket – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója. Szerinte annak az érdemi visszajelzése, hogy az emberek jól döntöttek-e saját maguk szerint, az néhány hónap múlva várható, amikor jönnek a szürke hétköznapok és a politika unalmas körei. „Szeptemberre, októberre kiderül, akkor majd megérzik az emberek a megszorításokat, amikor megy a gyerek az iskolába, de ’22 tavaszán is ez történt, elkezdődtek a megszorítások nyáron, ősz elején és októberre beütöttek. A Fidesz vesztett 7-800 ezer szavazót.”

Pulai András szerint jelenleg a Fidesznek nincs félnivalója, senki nem tud elvenni tőlük támogatottságot, de ettől függetlenül a tábornak el kell mondani, hogy mik a fontos üzenetek. Ezért volt Tusványos is, hogy tudja a saját tábor, mik a feladatok, mit kell tenni – tette hozzá. Emlékeztetett, itt volt egy európai uniós választás, és előtte nem volt osztogatás, pedig 2010 óta ez volt a jellemző. A Tisza szavazói jelenleg hívők, és nincsenek olyan ügyek, amelyek megbotránkoztatnák őket olyan mértékben, hogy elforduljanak a Tiszától és Magyar Pétertől, a kutatások is ezt mutatják – tért ki a legújabb politikai erőre. Hogy Magyar Péter lendülete meddig tart, azt most nem tudni, de az biztos, hogy másfél év múlva egyedül nem tud kormányt alakítani, miközben lemészárolja az ellenzéket – tette hozzá.

Az ellenzéknek – szerinte – a gyászmunka után gatyába kell magát ráznia, el kell jutnia oda, hogy komoly alternatíva legyen – fogalmazott. „Nélküle valószínűleg nem lehet kormányt alakítani, ezt a kettős, széttartó egyenletet kell megoldani, és szeptember-októberben nekik is el kell kezdeni érdemben kommunikálni a választók megnyugtatásáért, és ha ezt hozzák, akkor bármi lehet.”

Pulai András szerint a GDP-t az emberek nem érzékelik, de a fogyasztás csökkenése egyértelműen az ő bőrükre megy. „Itt az a kérdés, hogy a szubjektív hatás elválik-e az objektívnek vélt hatástól. Valószínűleg igen, és ez kommunikációs trükkökkel egy ideig elválasztható, de majd eljön az a pillanat, amikor már nem. Tavaly nyáron, amikor 30 százalékos infláció volt és 40 százalékos élelmiszer-infláció, amit igencsak megéreztek az emberek, mert nem tudtak annyit költeni, amennyit szerettek volna, akkor jött a másik elfordulós hullám a Fidesztől.”

A megszorítást az emberek meg fogják érzeni, és ennek lesz politikai következménye – tette hozzá Pulai András.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom