Pulai András: az ellenzéki összefogás tíz százalékkal nagyobb részvételt hozhatna a szavazáson

HírKlikk 2023. november 8. 19:55 2023. nov. 8. 19:55

Az ellenzéki választópolgárok másfél hónappal ezelőtt azt gondolták, hogy össze kellene fogni az ellenzéki erőknek, és még náluk is egy-két százalékkal többen gondolják úgy, hogy így jobb eredményt is érnének el. Az arány a négy évvel ezelőttihez képest nem változott, de ha egy az egy ellen plusz egy – nem ellenzéki és nem fideszes – párt indul egy helyen, az tíz százalékkal magasabb a részvételt jelentene, ezek háromnegyede pedig ellenzéki szavazó lenne – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Pulai András, a Publicus Intézet vezetője. „A szavazóbázis megnő és egyből fej-fej melletti állapot áll elő, azaz igencsak megérné az ellenzéki erőknek összefogni, ha a győzelemre optimalizálnak.”

Van idő, de el vagyunk késve

Addig nem vagyunk elkésve, amíg le nem kell adni a listákat, ami várhatóan április 20. körül lesz Magyarországon, másrészről el vagyunk késve, hiszen akkor működne jól az összefogás a választók szemében, ha nemcsak a választáson fognának össze a szereplők, hanem máskor is – mondta Pulai András. „Ahogy az önkormányzatokban ez folyik, és a választók ezt díjazzák is.”

2021-ben az ellenzéknek ilyentájt, október-novemberben, amikor vége lett az előválasztásnak, szárnyalt a támogatottsága, minden mérés szerint magasabb volt, mint a Fidesz oldalán – tette hozzá.

A szakértő szerint tartanak a tárgyalások az ellenzéki pártok között, de Miskolcon és Budapesten is folyik egy zsarolópozíció elfoglalása azzal, hogy egy jól ismert polgármesterre ráindítanának egy DK-ás jelöltet. „Ha el lehet veszíteni a választást, akkor így lehet, hogy a választói akarattal a helyben marginális politikusok markánsan szembemennek.”

Budapesten kis mikrokönyöklések vannak, ezek nem olyan nagy egymásnak feszülések, bár a sajtó nyilván ezekkel foglalkozik, miközben ez a kisebbség. „Bár néhány kerületben, mint Zuglóban, nehezen érteni, hogy mi történik. Ott is van egy magas támogatottságú polgármester, akinek nagyon komoly esélye van nyerni, és Hadházy ráindítja a momentumos jelöltet, aki korábban elhatárolódott tőle, de ugyanígy van Csepelen és Budafokon, de ez a kisebbség. Azt látjuk, hogy a többi száz helyen, ahol az ellenzéknek érdemi esélye van, vagy éppen kormányzó, ott ez nincs.”

Pulai András rámutatott, a Fideszben is komoly belső harcok vannak, például Pécsett nem tudnak megnevezni jelöltet, legalább három-négy ember küzd a pozícióért. „Budapesten is óriási belső harcok vannak a Fideszen belül, Kubatov Gábor ezt úgy fogalmazta meg, hogy neki nyolc jelöltje van, de lehet, hogy ennyien vagy többen küzdenek azért, hogy főpolgármester-jelöltek legyenek. Elég csak ránézni Vitézy Dávid Facebook-oldalára, ahol naponta ír egy olyan posztot, ahol bejelentkezik főpolgármesternek a Fidesz oldalán.”

Az elemző kitekintett arra is, hogyan ítélték meg az emberek Orbán Viktor pekingi látogatását és Putyinnal történt találkozóját. Nagyon komoly politikai széttartás van, a Fidesz szavazók 80-90 százaléka azt mondja ez rendben volt, az ellenzéki szavazók 88 százaléka azt mondja, ez egyáltalán nem volt rendben. „Nagyjából ebben a háromnegyedes támogatottsági sávban mozog az unió is” – tért ki a másik, sokakat foglalkoztató kérdésre. „A Brexit idején megnőtt az unió támogatottsága, mindenki érezte, milyen nagy gond lehet abból, ha valaki kilép, azóta szembemennek ezzel, de ez csak a Fidesz szavazóit mozgatja.”

Pulai András szerint Orbán Viktor hiába ígéri a szélsőjobb előretörését a jövő évi EP-választáson, valószínűleg nagy változás nem lesz, „a jobboldal megosztott az unión belül, hiszen van a Néppárt, illetve a konzervatívok szövetsége, itt nem beszélhetünk arról, hogy ők egy blokkban lennének, míg a szocialisták, a liberálisok, és a zöldek egy blokkban vannak. Adott esetben elképzelhető egy jobboldali javulás, de erőteljesre nem számitok, egyik oldalon sem.”

Az izraeli háborús események kapcsán Pulai András elmondta, az EU reakciója többirányú, de ha valaminek lesz érdemi befolyása, az a menekülthelyzet változása. „Azt látom, hogy a Fidesz ez EP-választások témájává újra a migrációt akarja tenni, ez nem független attól egyébként, hogy Erdogan és Törökország is szabadjára engedte kicsit azt gyeplőt, amit Magyarország is, és az egész balkáni útvonalon lazábbra van véve ez a történet.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom