Pulai András: nem értek célba a miniszterelnök beszólásai

Németh-Kállai Szilvia 2023. november 18. 15:15 2023. nov. 18. 15:15

Ami a parlamentben történik, nem meglepő, hiszen a NER és a Fidesz nem használ fair eszközöket, Orbán Viktor pedig jelezte, hogy az éppen zajló fideszes belharcban ki mellett áll – mondta Pulai András. A Publicus Intézet ügyvezető igazgatójával arról beszélgettünk, hogyan engedheti meg a parlamenti vezetés, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester elleni kampány az Országházban is folytatódjon, ahol nem válaszolhat rá. A politológus szerint igazán majd jövő év első felében fog beindulni az érdemi kampány, de addig sem lesznek kedves és baráti megnyilvánulások. 

Úgy tűnik, megkezdődött a jövő évi önkormányzati választás nem hivatalos kampányidőszaka, ugyanis a Parlamentben a november hatodikai ülésnapon maga Orbán Viktor kétszer is említette Karácsony Gergely főpolgármestert. Először a vendégmunkásokkal kapcsolatos azonnali kérdésekre válaszolva azt mondta „az Önök szövetségéhez tartozó főpolgármester most alkalmazott 13 vendégmunkást buszsofőrnek”, majd Soroksárral kapcsolatban kijelentette, hogy oda nem akar vinni a kormány semmilyen beruházást, ezután pedig üzent az ott élőknek. „Azt javasoljuk a soroksáriaknak, hogy továbbra is tiszteljék meg a kormányt a bizalmukkal a következő választáson” és „válasszunk új főpolgármestert”, olyat, „aki Soroksár érdekeit is tudja képviselni és nem feledkezik el a város külső területeiről”. Orbán Viktor azt ígérte, hogy minden döntésükkel az ő érdekeiket fogják szolgálni.

Hogy kerülhetett kampány a Parlamentbe, ráadásul úgy, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem is válaszolhatott a miniszterelnök szavaira, hiszen nem országgyűlési képviselő, így ott sem lehetett a Parlament ülésén? – kérdeztük a Publicus Intézet ügyvezető igazgatójától. Pulai András elöljáróban leszögezte, a nem fair és a nem kiegyensúlyozott eszközök a NER alapvetései. Nem kell tehát csodálkozni azon, hogy a pártpolitikai kampányban is használják az állam eszközrendszerét és anyagi erőforrásait. Az lenne a meglepő, ha nem így tett volna és valamennyire kiegyenlített versenyre készülne Orbán Viktor – válaszolta Pulai András. „A parlament vezetésének pedig annyira nem fontos, hogy beleszóljon. A mi kis demokráciánk annál fiatalabb és sérültebb, mint hogy ilyesmivel érdemben foglalkozzon.”

Hozzátette, korábban Karácsony Gergely a vendégmunkás buszvezetők ellen szólalt fel, a főváros nem fog vendégmunkás buszvezetőket alkalmazni, és bár nem tilthatja meg, de nem is javasolja ezt a szolgáltatóknak. A miniszterelnök most arra utalt, hogy bár valamiféle rasszista, vagy bevándorlóellenes hangot ütött meg, amivel a kormánypárt táborát erősíthette volna, most mégis lett 13 vendégmunkás buszvezető. Orbán Viktor pedig a beszólásával megpróbálta áttolni Karácsonyt arra a térfélre, amelyen ők játszanak a mindennapokban. De mivel a főpolgármester elmondta, hogy neki nem a vendégmunkásokkal van gondja, hanem azzal, hogy letörik a magyar béreket, illetve más munkajogi feltételekkel, munkakörülményekkel és szerződésekkel fognak dolgozni és nem kapják meg azokat a biztosítékokat, amiket a magyar dolgozók kapnak, ez nem történhetett meg, csak egy próbálkozás maradt. 

Pulai András szerint a miniszterelnök Soroksárról szóló megjegyzése többértelmű. Egyrészt ugyanis az Kubatov Gábor felségterülete, másrészt van egy nagy harc a Fideszen belül azért, hogy kit indítsanak főpolgármester-jelöltként. Jelenleg senkit sem tudnak, viszont Kubatov Gábor egyesek szerint jelölt akar lenni, míg mások szerint jelöltet állító politikus. Orbán Viktor pedig ebben a fideszes házimeccsben a jelek szerint Kubatov oldalára állt. Kubatov Gábor szerint nem lehet feladni a főpolgármesterségért zajló meccset, míg mások szerint Karácsony Gergely mindenképpen nyerni fog, ezért bár nem kell Budapestről lemondani, nem kéne az erőforrásokat erre pazarolni. „Nyilván nem ismerjük a részleteket, de azt látjuk, hogy harcolnak, illetve mivel még mindig nincs főpolgármester-jelöltjük, tudjuk, hogy bajban vannak.” Azzal meg, hogy azt állította, hogy Karácsony Gergely elhanyagolja a külső kerületeket szintén Kubatov Gábor pozícióját kívánta a miniszterelnök erősíteni, ráadásul ő külső kerületi képviselő, politikai erőközpont.  

Soroksárral kapcsolatban a politológus megjegyezte, nem tudni, hogy pontosan milyen gyárat akartak odavinni, vegyi üzemet, vagy akkumulátorgyárat, de valószínű, hogy több mindent is terveztek. „Azt viszont tudjuk, hogy sem Soroksár, sem a környező területek, Gyál, vagy akár a XVIII. kerület nem támogatja. Ebbe a meccsbe ugye Orbán Viktor beszállt és azt is mondta, hogy csak azért, mert nem támogatják még nem azt jelenti, hogy nem valósulhat meg, de a politikai támogatást az érintetteknek meg kell hozzá szerezniük. Tehát lényegében csatára biztatta a helyieket és nem feladásra.”

A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy ami a Parlamentben történt, nem is volt igazán kemény, és nem gondolta azt sem, hogy a kampányidőszakban bármikor is puhább lesz. De igazán majd jövő év első felében fog beindulni az érdemi kampány. Addig sok mindenre nem kell számítani, ami nem jelenti azt, hogy kedves és baráti megnyilvánulásoknak lehetünk majd tanúi – tette hozzá Pulai András.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom