Pulai: Márki-Zay Péter körül érezhető a felhajtóerő, de fej-fej mellett a szavazói bázis

Harkai Péter 2021. október 12. 15:10 2021. okt. 12. 15:10

A Publicus Intézet vezetőjét nem lepné meg, ha bármelyik miniszterelnök-jelölt győzne az ellenzéki előválasztás második fordulójában. Pulai Andrást úgy látja, most az a legizgalmasabb kérdés, hogy kik mennek el a héten szavazni – ezzel eldöntve az Orbán Viktorral ringbe szálló egyetlen jelölt személyét.

– Az előválasztás második fordulójának első napja után is bíztató a választói mobilitás, csaknem 85 ezer szavazatot adtak le hétfőn. Ön szerint kik mennek el a második fordulóban?

– A kérdésben a válasz: feltehetően azok, akik az első fordulóban is szavaztak – és akik nem. Nyilván az a kérdés, ki az, aki az első választói körből „lecsorog” és melyik jelölt tábora, amelyik kevésbé érzi a motivációt. Ez utóbbit feltehetően meghatározza, hogy akiknek nincs a jelöltjük a pályán, azok talán nagyobb számban maradnak otthon.

– Kinek sikerülhet újakat behúzni?

– Igen, ez a másik lényeges kérdés, amire a magától értetődő válasz, hogy annak, akinek a jelöltje a pályán van. Itt ugye nyilván Márki-Zay Péterre gondolok, akivel kapcsolatban az a tény, hogy harmadik lett, illetve a második jelölt visszalépett a javára, s ez önmagában azt mutatja, hogy itt képződik egy felhajtóerő. Ezért én azt gondolom, ő be tud vonzani új szavazókat a második fordulóra, azzal együtt, hogy nyilván vannak, akik olyan pártok támogatói, akik őt vagy őt is támogatják.

– Arról vannak-e információk, hogy mindezt segítette-e Karácsony Gergely lépése, illetve visszalépése, politikailag egy bölcs döntés volt-e? Sikerül-e a szavazóit becsatornázni Márki-Zay mögé?

– Szerintem három irányba fognak menni a szavazói. Egyik részük haza, tehát nem szavaznak, a másik részük követi az útmutatást és Márki-Zay Péterre szavaz, a harmadik részük pedig feltehetően Dobrev Klárára. Az eddig is ismert volt, hogy Karácsony Gergely szavazóinak másodlagos preferenciája erősebb volt Dobrev Klára irányában, de ezt nyilván befolyásolja a volt jelölt kérése, hogy az MMM vezetőjét támogassák. Három párt is úgy nyilatkozott, hogy a választók döntsék el maguk, kire szavaznak, de nyilván mindegyik pártnak vannak olyan szereplői, akik ide vagy oda beálltak s ezek nyilván iránymutatásul is szolgálnak.

– A hárompólusú szavazói bázis milyen arányban osztódhat el?

– Ezt nagyon nehéz megmondani. Erre nyilván vannak kutatásaink, de az a turbulencia, ami ezt az ügyet körülveszi, nagyjából lehetetlenné teszi, hogy a mostani helyzetre alkalmazzuk. Annyi biztosan megállapítható, hogy a már említett három pólus felé spriccelnek szét a szavazók, az arányokat most lehetetlen meghatározni. S mire egy ilyen kutatás lefutna, már meg is lesz az eredmény.

– Erről az egy hétről ezek szerint nem is hoznak ki kutatási adatokat? 

– Nem látom értelmét.

– Személyes szakmai véleménye szerint hozhat-e meglepetést a fej-fej melletti küzdelem, amitől – talán most döbbenünk rá a leginkább – nagyon el vagyunk szokva?

– Az a kérdés, hogy mi a meglepetés? Ebben a választásban szerintem nincs olyan, hogy meglepetés, mert ha elkezdünk matekozni, akkor egy fej-fej melletti eredmény jön ki. Bár a sajtó szereti ezt a szót, de a jelen esetben szerintem egyikük győzelme sem lesz meglepetés.