Pusztai Erzsébet: a védettséget igazoló applikációban már nem titkolhatják a vakcina típusát

Millei Ilona 2021. május 14. 10:44 2021. máj. 14. 10:44

Lapinformáció szerint, elkészült a védettségi igazolvány telefonos-táblagépes applikációja, ami többek között mutatni fogja a kapott vakcina típusát is. A mai kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megerősítette, hogy elkészült a védettségi applikáció, és azt hamarosan élesítik is. Ám ő csak arról beszélt, az applikáció az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből szerzett adatok alapján QR-kód segítségével láthatóvá teszi a koronavírus elleni védettséget: az oltott nevét, a taj-számot, az oltás idejét, a védettség tényét vagy annak hiányát. Pusztai Erzsébet, infektológussal, egészségügyi szakértővel arról beszélgettünk, a védettségi igazolvány kiadása valakinek anyagilag biztos hasznos volt, de a használhatóságát épp az kérdőjelezi meg, hogy most kénytelenek egy normális applikációt csinálni, olyat, amiben benne vannak az adatok.

– A magyar kormány még februárban döntött arról, hogy védettségi igazolványt vezet be. Meg is tették a plasztikkártyákat kiküldték, sokan az első oltás után már megkapták.

– Majdnem mindenki. Nekem is kiküldték, mielőtt a második oltást megkaptam volna. A férjem már az első oltás után egy héttel megkapta. Sokan voltak így. Logikátlanul, összevissza küldték.

– Viszont ezen a kártyán nem szerepel, hogy milyen oltást kapott az illető.

– Csak a legelső oltás időpontja szerepel rajta, ez is hibás. Ráadásul egyeseknél elírták az adatokat. Például. ha valakinek egy hónapon belül lejárt az útlevele, akkor is kiállították a régi útlevélre. Olyat is hallottam, hogy a lejárt útlevél számát írták rá, mert még nem készült új.

– Mi volt a célja annak, hogy azt az információt, milyen típusú oltást kapott valaki, eltitkolják?

– Ne tőlem kérdezze, hogy mi volt ezzel a kártyával a céljuk, de az nyilvánvalóan látszik, hogy az egész teljesen elhibázott. Az is, ami a kártyán van, az is, amikor a kártyát kiadják, az is, amire használható. Anyagilag valószínűleg jó volt valakinek, de a használhatóságát épp az kérdőjelezi meg, hogy most kénytelenek – végre – egy normális applikációt csinálni. Olyat, amiben benne vannak az adatok.

– Ebben már a vakcina típusát sem titkolhatják…

– Azt sem titkolhatják, hiszen nyilvánvaló, hogy hiába adnak ki egy olyan igazolványt, amiben nem szerepel a vakcina típusa, mert nem fogadják el más országok. Még Horvátország sem fogadja el anélkül, hogy az ember magával vinné a papír alapú igazolást Az oltások időpontjáról.

– Miért nem akarták a vakcina típusát nyilvánosságra hozni?

– Ezt tőlük kellene megint csak megkérdezni. Lehet, hogy épp azért, mert a kártyáról már akkor döntöttek, amikor a kínai vakcinával való oltást még jószerivel el sem kezdték. Azt pedig pontosan tudták, hogy ennek a  vakcinának nincs európai uniós engedélye. Most már rájöttek, hogy nem lehet a világot ennyire hülyének nézni, bár néhányszor már sikerült nekik.

– Azért ez az applikáció sem olyan egyszerű, és nem is biztos, hogy mindenki hozzá fog tudni férni…

– Akinek nincs okostelefonja, az nem tud hozzáférni.

– De akkor nem tud külföldre se menni…

– Alkotmányellenes ilyen feltételt szabni. Persze, azért azoknak, akik külföldre utaznak, általában már van okostelefonjuk. Nyilván találnak más megoldást is, talán végre elfogadható módon készítik el a kártyát azoknak, akiknek nincs ilyen telefonjuk.

– Igen, csakhogy akkor majd felvetődik az is, hogy az adott országban elfogadják-e az EU-s engedéllyel nem rendelkező vakcinákat, vagy sem…

– Az első pillanattól kezdve azt gondolom, hogy előbb-utóbb elfogadják azokat a védőoltásokat, amiket tömegével kaptak fejlődő országokban az emberek. Hosszú távon nem tartható majd, hogy csak az EU-ban engedélyezett oltóanyagot fogadják el, mert a világ nagy része akkor sem tud hozzájutni ilyen vakcinához, ha akar. Ez nem csak szakmai, hanem politikai és gazdasági kérdés is

– Csupán azt nem értem, miért dugdossa a kormány a vakcina típusát. Mintha direkt tenné…

– Erre én nem tudok válaszolni, tőlük kell megkérdezni – bár a kérdésekre nem szoktak igazi választ adni. Eddig is föltettek már nekik olyan kérdést, hogy miért nincs rajta a védettségi igazolványon a vakcina típusa, miért nem a második oltás után adják ki az igazolványt annak az időpontjával. Ezekre nincs válasz. Semmire nincs válasz. Nem felelnek rá, mert rosszul döntöttek akkor, amikor a kártyát bevezették. Szerintem ezt soha nem fogják bevallani. Mindenesetre valakinek biztos jó üzlet volt.

A védettségi igazolvány története

A védettségi igazolvány bevezetését február 11-én jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Akkor azt mondta, az okmánynak érvényességi ideje nem lesz, a második oltás beadásának dátumát tartalmazza majd. Az is megkapja ezt az igazolást, aki már átesett a betegségen: itt vagy az számít, hogy mikor engedték ki a kórházból, vagy az, hogy mikor produkálta az első negatív tesztet. Akinek csak egy pozitív tesztje van, annak a teszttől számított tizedik naptól lesz érvényes az igazolás.

Megkaphatják az okmányt azok is, akiknél egy hivatalosan bejegyzett laborban elvégzett vérvizsgálat kimutatja az antitestet (vagyis azt, hogy korábban már átestek a víruson). Ezért a vizsgálatért fizetni kell, és ilyenkor a védettség négy hónapig tart. Március 10-én az is kiderült, az ANY Biztonsági Nyomda 2023 március 1-ig szóló szerződést írt alá a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársasággal a védettségi igazolványok szállítására.

Az igazolványt akkor lehet kiadni, ha valaki a koronavírus-fertőzésből meghatározott időn belül felgyógyult, és ezt igazolni is tudja, illetve, ha az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal beoltják. Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt, az állam hivatalból postázza azt.