Pusztai Erzsébet: az a minimum, hogy korrekt módon ellenőrizzenek egy vakcinát!

Millei Ilona 2021. február 23. 06:41 2021. feb. 23. 06:41

Megkezdődik a 60 éven felüliek oltása a héten a Sinopharm kínai vakcinával. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint az oltás rendkívül fontos, de az a minimum, hogy korrekt módon ellenőrizzenek egy vakcinát. Az OGYÉI honlapján megjelent dokumentumban azt írják le, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul.” Ezért szerinte az a háziorvos jár el a hippokratészi esküjének megfelelően, aki mindenről részletesen tájékoztatja a páciensét. Egyébként a 60 éven felülieknek minden korábbi álláspont szerint a Pfizer, a Moderna és a most engedélyezés alatt álló Curevac nevű vakcina a legjobb.

– A héten megkezdődik a 60 éven felüliek oltása is a Sinopharm kínai vakcinával.  Mi erről a véleménye?

– Az oltás rendkívül fontos. A kínai vakcinánál azonban két nap alatt történtek meg a vizsgálatok, és azonnal megjelent az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján az ajánlás. Ami egyébként a kínai ajánlás lefordított változata. Ebben szó szerint azt írják, hogy: „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul. A szöveg szerint a vakcina 60 évnél idősebbeknél is alkalmazható, de a vakcina által biztosított védettség pontos mértéke tekintetében nálunk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre. A kutatások zajlanak.”  Ez elég aggasztó. Félreértés ne essék, senki nem mondja, hogy ez az oltóanyag azért rossz, mert Kínában gyártották, vagy azért nem jó, mert régi technológiával készült. Attól még tökéletes lehet. Tudnunk kell azonban, hogy milyen körülmények között, milyen hatékonysággal, mit tud a vakcina. Mondhatjuk, hogy bármi jó, hiszen ha az emberek 50 százalékát megvédi a fertőzéstől, az már jó. Ugyanakkor lehet hátrány is, ha kiderül, hogy bár sokakat beoltottunk, az emberek egy része mégis megkapja és továbbadja a fertőzést. Itt nem arról van szó, hogy bárki vakcinaellenes lenne, de az a minimum, hogy korrekt módon ellenőrizzenek egy vakcinát!

– Ön szerint a 60 éven felülieknek melyik vakcina lenne a jó?

– A 60 éven felülieknek minden korábbi álláspont szerint a Pfizer, a Moderna és a most engedélyezés alatt álló Curevac nevű vakcina a legjobb. Ez mind mRNS vakcina, és egyelőre úgy tűnik, hogy a dél-afrikai változatra is jó. Az Astra vakcináját Németországban 65 éves, Ausztriában 63 éves korig adják –  úgy tudom.

– Korábban a Magyar Orvosi Kamara kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az oltás alkalmazási előiratát, mert ennek hiányában nem tudja javasolni, hogy az orvosok oltsanak vele. Azóta az OGYÉI honlapján megjelent a dokumentum, ám ez nem egy hagyományos, független szakértők megállapításain nyugvó előirat, hanem a kínai gyártó termékismertetőjének magyarra fordított változata. Ez megnyugtató alkalmazási előirat?

– Láttuk, hogy nem megnyugtató.

– Kínában a Sinopharmot még január 15-én is csak a 60 év alattiaknak adták be. Mi miért vagyunk ilyen bátrak?

– Nem tudom.

– Vannak háziorvosok, akik nem ajánlják, és csak a beteg kérésére adják be a Sinopharmot…

– Bölcsen teszik, mert a végén még majd őket vonják felelősségre, ha valami mellékhatása lesz.

– Lehet a felelősséget így továbbhárítani a páciensre?

– Ha rendesen tájékoztatja a háziorvos őket, és akkor adja be az oltást, ha azt kérik, akkor lehet.

– És akkor ki tesz inkább eleget a hippokratészi esküjének, aki beadja ezt a vakcinát, vagy aki nem?

– Aki mindenről, ami ott van a leiratban, tájékoztatja a beteget.

– Hozható ilyen helyzetbe az orvosi kar egy járvány idején?

– Azt látjuk, hogy hozható. Sajnos Magyarországon megteszik. Csak éppen nem szabadna ilyen helyzetbe hozni. Azért vannak az engedélyező hatóságok, hogy a felelősséget ők vállalják.

– Eddig a világban több mint 30 millióan kapták meg a Sinopharm vakcinát, hogyhogy nincs elegendő adat a biztonságosságáról és hatásosságáról?

– Nagy kérdés. Erről szól az előzetes vizsgálat. Ha ennek nincsenek itt az eredményei, akkor egyelőre nem tudunk semmit.

– Január 7-én még nem tudtuk, hogy melyik kínai vakcina jön, de akkor már a Sinovac első és második fázisáról jelentek meg a The Lancetben eredmények, ám a Sinopharmot Kínában is csak vészhelyzeti engedélyezéssel adták 1 millió embernek…

– Nem szeretnék Kínában élni. Úgy tudom, hogy főleg katonáknak adták.

– Miért ez a mindenáron való beoltási düh a kormánynál? Miért nem akarják legalább a  60 felettieknél a jóval modernebb európai vakcinákat megvárni?

– Ezt tőlük kell megkérdezni. Én egyébként nem látom a beoltási dühöt, mert ha mindenáron sok embert akarnának beoltani, akkor megszerveznék rendesen az oltási programot, és nem őrjítenék meg a háziorvosokat az összevissza intézkedéseikkel.

– Az országban szerdán kezdődik a tömeges oltás, a kormány szerint két hét alatt több mint 465 ezer ember kaphatja meg a vakcinát. Ezért azonban a háziorvosok semmiféle juttatást nem kapnak, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint „A háziorvosok kötelező feladatai közé tartozik a védőoltások beadása, és az oltások városi, megyei oltópontokon történő beadásának megszervezése is. Ennek fedezetéül a veszélyhelyzetben alkalmazott átlagfinanszírozást kapják továbbra is a háziorvosok.” Mit gondol erről?

– Ez elfogadhatatlan! Botrányos! Találok ugyan rá szavakat, de csak nagyon csúnyákat! Ahogy a Facebook-posztomban is feltettem a kérdést, miféle kormány az ilyen? Embertelen! Agresszív és bántalmazó. Ahogy a jogállási törvénnyel is – megerőszakol! Példátlan méretű oltási kampány van és lesz. Még normális szervezés mellett is kivételes feladat. Minden másra van pénz, csak az orvosok és más dolgozók extra munkájára nincs? Ez képtelenség! Rabszolgának tekintik a dolgozókat? Meddig bírják ezt a dolgozók?  De azért az is eszembe jutott, hogy „..alul a víznek árja..” !