Pusztai Erzsébet: elmondom a véleményemet, mert én megtehetem, az orvosok nem

HírKlikk 2023. március 15. 07:40 2023. márc. 15. 07:40

Nem hosszú távú koncepció, nem részletes előkészítés mentén zajlanak a dolgok, hanem valahol születik egy döntés, és lehet szaladni az események után, esetlegesen kijavítani azokat a hibákat, amelyek ilyen döntés nélkül nem lettek volna – mondta az egészségügyben zajló átalakításokról, a rapid döntésekről a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Pusztai Erzsébet orvos, korábbi egészségügyi államtitkár.

Emlékeztetett, az a kommunikációs stratégiája a kormánynak, hogy bárkiből, aki nem tetszik neki, aki ellenfélnek tűnik vagy most már csak nem ért vele egyet, akkor azonnal politikai kérdést csinálnak, és kijelentik, hogy az ilyen-olyan ellenzék embere az illető – mondta arról a narratíváról, hogy a kormány a MOK-ot, és annak elnökét Gyurcsány embereként emlegeti. „Ez kapitális hazugság, mert az orvosi kamara tagsága, a küldöttek hozták a döntést, csaknem egyhangúlag. 400 ember volt ott, és senki nem kérdezte meg kinek, milyen a pártállása.”

Vissza lehet mutogatni, de Gyurcsány idejében ez benne volt a kormányprogramban és normális eljárásrenddel történt meg a kötelező kamarai tagság megszüntetése. Az nem ilyen statáriális bosszú volt, mint ez – tette hozzá. „Lehet vitatkozni arról, hogy a kamarai tagság akkor jó-e, ha kötelező, vagy ha önkéntes. Sok európai országban nincs kötelező tagság, az orvosok mégis benne vannak, és rendkívül fontosnak tartják, mert óriási szükség van rá, hogy legyen szakmai köztestület.”

A probléma az – tette hozzá Pusztai Erzsébet –, hogy nem lehet látni, mi a valódi modell, vannak intézkedések, de nem tudjuk, merre akar haladni a rendszer. „Tipikus példa erre az ügyeleti rendszer átszervezése. Elvben még az orvosi kamara is egyetértett azzal, hogy van rajta javítanivaló, főleg a háziorvosi ügyeleti rendszeren. Végeztek az egyik megyében egy próbafutamot, annak az eredményét titkosították, és anélkül, hogy alaposan megtárgyalták volna a szakmával – hogy mi a változtatás iránya, pontosan milyen lépések következnek, kinek, mi lesz ebben a feladata, miért lesz ez jó –, elindították a rendszert.”

Botrány, hogy Magyarországon már nem létezhet szakmai vélemény, mert abban a pillanatban politikai támadásnak lesz az alanya akár egy szervezet vagy egy személy – fogalmazott az orvos. „Az eljárásrend ellen valamennyi érdekképviseleti szakmai szervezetnek tiltakozni kellene és felsorakozni egymás mellett, ahogy bármilyen szakmai területen, ahol a lényegi tárgyalást, előkészítést kihagyva, diktátumokkal igyekeznek megoldani problémákat.”

Hozzátette, sajnos korábban nem láttuk, hogy az orvosi kamara a tanárok tiltakozása mellé állt volna, most is azt láthatjuk, hogy a tanárok közül is csak bizonyos csoportok nyilvánítottak véleményt, pedig valamennyi kamarának is meg kellett volna szólalni, mert botrányos így eljárni egy szakmai testülettel. „Jó esély van rá és már látszik is, hogy olajat öntöttek a tűzre, mert az egészségügyi dolgozók, illetve az orvosok jelentős részét olyan mértékben felháborította a kötelező kamarai tagság eltörlése, hogy ha önkéntesen sokan benne lesznek a kamarában, akkor még sokkal erősebb is lehet ez a szervezet.”

Olyan ügyeleti rendszert kell létrehozni, ami nem aprózza el a tevékenységet, mindenki számára elérhető és világos, mindenki tudja, mikor, hova kell mennie, miközben a meglévő kapacitásokat nagyon jól használja fel. Ez idáig rendben is lenne, ha nem egy hirtelen egyeztetés nélküli változtatás lenne – mondta Pusztai Erzsébet. „Sokszor az az érzésem, hogy így próbálják meg a létszámhiányt kezelni, és ennek az az eredménye, hogy egyik helyről a másikra kerül át a létszámhiány, így az ellátás rendje nem világos. Egy mindenre kiterjedő célt látok, a központosítást.”

Az egészségügyben próbálják megvalósítani azt, amit a szocializmusban láttunk és amiről akkor is kiderült, hogy rugalmatlan – tette hozzá. „Az államosított egészségügyben a dolgozók, különösen a vezetők nem nyilatkozhatnak, egyrészt mert nem kapnak engedélyt, még szakmai kérdésekben sem, ezt láttuk a járvány alatt, másrészt nem mernek nyilatkozni, mert attól félnek, ha kritikus véleményt mondanak, akkor ennek retorziói lesznek. Azért mondom el a véleményemet, mert én megtehetem, engem nem tudnak szankcionálni.”

Pusztai Erzsébet felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a központosítással nem hajlandó tudomásul venni, hogyha nincs összefogott érdekképviselet, akkor maradnak az egyéni utak, az egyik, hogy elhagyják az országot, a másik – különösen a háziorvosi ellátásban, ahol rengetegen vannak a nyugdíjkorhatáron túl –, hogy elmennek nyugdíjba, a harmadik pedig, hogy helyi szinteken el lehet szabotálni a döntéseket. Egy jó koncepcióval sem érik el azt az eredményt, amit el lehetne azzal, ha normálisan tárgyalna, előkészítene és egyeztetne a változásokról a kormány.

A Klikk TV műsorát itt nézheti meg.

Forrás: Hírklikk