Putyin számára az a fontos, hogy maradjon az erőszak

HírKlikk 2024. június 13. 16:31 2024. jún. 13. 16:31

Putyin nagy öröme az új európai felfordulás, neki valójában ajándék a francia és a német szélsőjobb felemelkedése. Vagyis a tavasz igen jó volt az orosz zsarnok számára – szögezte le a The Washington Post európai szemleírója.

Franciaországban az oroszbarát szélsőségesek komoly megrázkódtatást kiváltó győzelmet arattak. Németországban a náluk is Moszkva-pártibb szélsőjobb több szavazatot kapott, mint Scholz pártja, ám ott még a gazdasági rothadás is tetézi a bajokat. Ráadásul a választás referendummal ér fel: az egyes országok kormányainak teljesítményéről mond véleményt.

Vagyis ez a két ország jelenleg nem alkalmas arra, hogy vezesse a küzdelmet az orosz fenyegetés elhárítására. Macron nagy kockázatot vállalt az idő előtti választás kiírásával, mert rámehet a politikai öröksége, valamint Franciaország szerepe Európában és a világban, Olaf Scholz pedig tehetségtelen, akinek nagyjából akkora a tekintélye Berlinben, mint egy „virslinek”.

A többit hozzáteszi Putyin, akinek trollhadserege szőnyegbombázást hajt végre a kontinensen: záporoznak az álhírek. Emellett – amint arra nyugati illetékesek figyelmeztetnek – az orosz titkosszolgálat merényletek sorát készíti elő. Az orosz katonai hírszerzés célja a megfélemlítés, a zavarkeltés és a figyelemelterelés.

A 27 tagállam egyharmadában részben vagy egészen szélsőjobbos kormány van hatalmon – emlékeztet a The Washington Post. Közülük többen bensőséges, baráti viszonyt ápolnak a Kremllel, és örömmel vennék, ha a Nyugat magára hagyná Ukrajnát.

Viszont kifulladt Moszkva hadművelete. Ám Putyin számára az a fontos, hogy maradjon az erőszak, hogy ne akadjon el a túlfűtött gazdaság, illetve, hogy kivárja Trump győzelmét. Akkor ugyanis előbb-utóbb leállna az amerikai segítség, amelynek révén Kijeve vissza tudja verni a húsdarálóval vetekedő támadásokat.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom