Putyinista-orbánista Facebook-oldal háborodott fel Novák Katalin kijevi utazásán

HírKlikk 2022. november 27. 14:01 2022. nov. 27. 14:01

Novák Katalint szidalmazó poszt jelent meg a „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” nevű putyinista-orbánista Facebook-oldalon, miután a köztársasági elnök Kijevbe látogatott. A Számok 2020-ban jött létre, sokáig egyszerű fideszes vélemény-oldalként kezelték a kritikus és kormánypárti lapok is, de nagyjából az ukrajnai háború előtt egy évvel oroszbarát propagandát kezdett terjeszteni. A hivatalos putyinista propagandát összekapcsolják Orbán dicsőítésével, ideológiai-világnézeti alapon támadják a Brüsszelből kitartott baloldalt, és posztjaikat terjesztik kormánypárti oldalak is. A Számok Mészáros Lőrinc pénzéből működik, az azóta megszűnt Pesti TV-vel is partnerséget kötött.

Ennek fényében érdekes látni, mit kapott az oldalon Novák Katalin, amiért találkozott Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a 444.

 A „Számok" posztja szerint Novák kinevezése Orbán szégyene, mert „lepacsizott” az amerikai nagykövettel, fogadta az LMBTQ emberekkel foglalkozó Háttér Társaságot, majd „a magyarokat évtizedek óta megalázó ukrán rezsimnek nyalt be tövig”. „Már csak egy jó kis migrációt támogató szervezettel kell találkoznia, és teljes lesz a paletta.” „Talán nem kellene külpolitikával foglalkozni, elnök asszony! Ezt bízza Szijjártó Péterre, neki ez jobban megy! Talán jobb lenne mindenkinek, ha inkább óvodákat adna át!”

Miközben a kormányt az oroszokkal való jó kapcsolata miatt bírálják az Európai Unióban, a kormányközeli média pedig hónapok óta szintén oroszbarát üzenetektől hangos, Novák Katalin rendszeresen nyugatosabb hangot üt meg. Beiktatási beszédében putyini agresszióról beszélt. „Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését. Nem vagyunk semlegesek.”

Ez élesen elválik a kormány általános békepárti üzeneteitől, pláne attól, hogy Orbán napokig nem reagált a bucsai orosz mészárlás hírére, majd azt mondta: független vizsgálatok nélkül ez csak zsurnalizmus. Novák októberben még nyilatkozatot is aláírt arról, hogy háborús bűncselekmény az ukrán városok bombázása, Kijevben pedig szintén felhozta Putyin „kristálytiszta” felelősségét. Ehhez képest Orbán az áprilisi választás éjszakáján is Zelenszkijen élcelődött, majd amikor az ukrán elnök nyáron meghívta magához, nem ment el.