Puzsér Róbert részére

HírKlikk 2019. február 23. 12:01 2019. feb. 23. 12:01

A kétéves sorállományúak (kiképző tiszteseink), a hivatásos tisztek és tiszthelyettesek nem válogattak a megszólításban és a jelzőkben, állóképességünkre, jövendő értelmiségi pályánkra, életkorunkra utaltak. Ment a „tudós pityu”, „tápos csirke”,stb. elnevezés (ezek voltak az enyhébbek), de a durvábbakat is szó nélkül kellett elviselnünk: „kaparék gyerek” (utalás a Ratkó – korbeli születésünkre) és, hogy mi vagyunk a Varsói Szerződés „legelb@szottabb katonái”. (Ebben mondjuk volt valami, de jól azért nem esett.) Jelzem, ha Ön az előbbi „remek” kifejezést használni akarja a jövőben, akkor a Varsói Szerződés-t NATO-ra kell cserélnie. Jó, ha egy főpolgármester-jelölt ezt is tudja.

És most térek a lényegre 1974/1975-ben tízszer-százszor-ezerszer kellett összezárt ajakkal végighallgatnom Kalocsán, hogy – ha valamit nem jól csináltam – „bogárkám, elhajtom a halál f@szára”. Nagyon utáltam a katonásdit („jutalmul” még háromszor behívtak), gyűlöltem, hogy jött-ment tahók így beszéltek, így beszélhettek velem. Csak azért, mert magasabb volt a rendfokozatuk és/vagy elöljáróim voltak. Ha néha kínomban mégis elmosolyodtam a bunkóságukon, akkor rám förmedtek, hogy „akkor röhögjön, amikor az édesanyja maga elé b@ssza a bablevest”! Ez jutott eszembe, amikor Ön felidézte a halált, és annak nemi szervét, és felszólította Závecz Tibor közvélemény kutatót, hogy „takarodjon el a halál f@szára.” Sem vele, sem mással nem beszélhet így, még akkor sem, ha azt hiszi, hogy ez jópofa, trendi duma.

Ön egy ósdi és ordenáré szókapcsolatot használt. Ennyi maradt a magyar-történelem szakon végzett tanulmányokból? Szép jövőt ígér Budapestnek (ez persze csak akkor teljesedik be, ha Ön lesz a főpolgármester), de ezzel párhuzamosan mosdatlan szájjal sérteget egy magyar állampolgárt, aki – mellesleg – kiváló szakember. Ehhez képest versenytársa (Karácsony Gergely) olcsón megúszta, őt „csak” szimplán lehazugozta. Puzsér úr, tisztességes pályázó így soha nem nyilatkozik ellenfeléről. Hol az áhított politikai fair play? A sok rossz emlékű, durva és sértő kifejezést természetesen nem azért jegyeztem le, hogy ezeket a jövőben bárki is használja. De azt azért ne feledjük, hogy kik, hol és mikor beszéltek/beszélnek ilyen gyalázatos módon. Igaz ez a mostani gusztustalan megnyilvánulásra is.

Egyébként - olvasva dühkitörését – meg is nyugodtam: jóérzésű budapesti választópolgár biztosan nem fogja a szavazatát Önre adni. Úgy tudom, hogy főpolgármesteri ambícióit (pillanatnyilag) az LMP nevű formáció támogatja. Amennyiben kihátrálnának Ön mögül, küldje el őket is! Ne, ne oda, ahova Závecz urat. Máshova, kulturáltan. Menni fog?

Szerző: Dr. Dávid Ferenc - pesti polgár