QAnon, egy bizarr összeesküvés-elmélet

HírKlikk 2020. október 24. 05:30 2020. okt. 24. 05:30

Sátánista pedofil hálózat prominens demokraták vezetésével, akik állítólag gyerekeket rabolnak, megeszik őket és a vérüket isszák, hogy örökké éljenek. Donald Trump amerikai elnök a megmentő. A küldetése az, hogy leszámoljon ezzel a gonosz csoporttal, és már tervezi is a tömeges letartóztatások napját, amikor például Soros György, Bill Gates, Tom Hanks és Oprah Winfrey is rács mögé kerül. Ez az őrült agyszülemény az alapja a modern idők egyik legbizarabb összeesküvés-elméletének.

QAnon-teória az interneten született meg az Egyesült Államokban és szélsebesen elterjedt az egész világon, amire a koronavírus-járvány is rásegített – írja az Euronews.

A QAnon-mozgalmat szimbolizáló plakátok Európában először a járványügyi korlátozások elleni tüntetéseken jelentek meg Berlinben, Londonban és Párizsban. Német szélsőjobboldali szélsőségesek kezében is ott voltak, amikor megpróbálták megrohamozni a német parlamentet.

A QAnon-követők Konstanzban is feltűntek a koronavírussal kapcsolatos intézkedések elleni tüntetésen, ahol minden politikai árnyalat képviseltette magát.

„Az a tapasztalatom, hogy a kormány megpróbál megosztani minket a korlátozásokkal. A német állam kontroll alatt áll. Azért jöttem ide, hogy minden ember érdekét képviseljem, a QAnonét is, mert az is azt mondja, hogy egyre megosztottabbak vagyunk" – mondta egy tiltakozó.

Az összeesküvés-elméletek kutatói szerint, a járvány a QAnon-mozgalom katalizátoraként működött, a vírus okozta bizonytalanság is a QAnon-hívek malmára hajtotta a vizet.

„Ez egyfajta meta-összeesküvés, amely sokféle, könnyen átvehető teóriát ölel fel. Azt, hogy van egy mindent kontrolláló világhatalom, amellyel néhány megmentő figura, mint mondjuk Donald Trump, szembeszáll, nagyon könnyű átültetni például franciára. Így lesz Macronból a németek bábja, Merkel pedig a világhatalom kiszolgálója" – magyarázza a Newsguard vezető szerkesztője, Chine Labbe.

Így vonzotta magához a QAnon Európában a különböző ideológiájú embereket, akik aztán válogathattak a narratívák szélsőséges skálájából. Egyesek oltás-, mások letelepedés-ellenesek. A Covid-tüntetések alapja és az összeesküvésekbe vetett hit részben átfedik egymást.

„Olyan, mintha manipulálni próbálnának minket, hogy megijesszenek."

„Szerintem a járványadatok eltúlzottak, amik által kontrollálni akarnak minket."

Bár a QAnon mára a való világba is átjutott, és szóbeszéd tárgya lett, eredetileg a közösségi médián született meg. A QAnonnal kapcsolatos tweetek három év alatt 5 millióról 12 millióra nőttek, A legtöbb ilyet az USA-ban írták, de az Egyesült Királyság szorosan ott van mögötte, Németország pedig az ötödik a listán. A weboldalak megbízhatóságát értékelő Newsguard szervezet részletes jelentést tett közzé az európai QAnon-mozgalomról.

„ – Körülbelül 450 ezer QAnon-követőt azonosítottunk Európa-szerte. A különböző webhelyeken, közösségi média felületeken és csoportokban csak 2019 végén kezdett terjedni a teória és néhány hónap alatt kiugróan sok követőt sikerült összegyűjtenie" – mondja a Newsguard vezető szerkesztője, Chine Labbe.

A QAnon elnevezés a Q-Anonymus szóból ered, ahol a Q betű bárkit jelenthet, valakit a Trump-adminisztrációból, egy katonai hírszerzőt, egy magas rangú biztonsági figurát, vagy bárkit, akinek hozzáférése van szigorúan titkos információkhoz.

A közösségi média egyes platformjai elkezdték irtani a QAnonnal kapcsolatos profilokat. A Twitter a 7 ezer legaktívabb fiókot kitiltotta, de 93 ezer még mindig érvényes. A Facebook is megszüntette a QAnon-témájú oldalakat, csoportokat és Instagram-fiókokat. Az elmélet azóta egy másik online platformon, a Telegramon nyert teret.

A QAnon-mozgalom kommunikációs módszereinek alapja a megtévesztés és a félretájékoztatás. Olyan állításokat, forrásokat, vagy idézetek terjeszt, amelyeket tényekkel nem lehet igazolni.

Német tüntető: „orvos vagyok, amit én mondok, annak tudományosan bizonyított alapja van. Nem viselek védőmaszkot, soha nem is viseltem, mert veszélyes, főleg a gyermekekre. Németországban három gyermek is meghalt a maszk miatt.

Euronews: „Ezt kimutatták?"

Német tüntető: „Már közel vagyunk hozzá:"

A német rendőrség azonban tagadja, hogy így lenne. Nincs rá bizonyíték, hogy gyerekek halálát okozta volna a védőmaszk.

Euronews: „Azt tanácsolja az embereknek, hogy ne hordjanak maszkot?"

Tüntető: „Igen, ne hordjanak. Az immunrendszert kell megerősíteni, amit két-három hét alatt el lehet érni D3 vitamin szedésével."

Euronews: „Ön orvos?"

Tüntető: „Nem, autószerelő vagyok. Azok, akik D3 vitamint szednek, nem halnak bele a betegségbe. Ez egy tanulmány a Daily Mailből."

Pia Lamberti német szociálpszichológus fellebbenti a fátylat a QAnon sikerének titkáról.

„Az összesküvéselmélet terjesztésével különlegesnek érezheted magad. Te vagy az, aki tudja az igazságot. Mindenki más naiv, vagy pedig a rendszer, azaz az összeesküvés része. Van erre egy német kifejezés, az alvó birkák. Azokat hívják így, akik nem hisznek az összeesküvésben" – mondja.

A QAnon-mozgalmat az FBI nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette. Az USA-ban a QAnont kapcsolatba hozták egy gyilkossággal és több letartóztatással is. Az európai követők – főleg Németországban – többnyire a szélsőjobboldalhoz tartoznak. Szakértők szerint, ez aggodalomra adhat okot.

„Az összeesküvés-elméletekbe vetett hit erőszakhoz, radikalizálódáshoz vezethet. Az összeesküvés-elméletekre hajlamos németek 25 százaléka azt állítja, hogy erőszakot is alkalmazna céljai megvalósításához" – ismerteti egy kutatás eredményét a szociálpszichológus.

A QAnon bekerült az amerikai köznyelvbe, legalább 20 republikánus kongresszusi jelölt nyíltan támogatja, és Donald Trump sem határolta el magát tőle. Szakértők szerint, a mozgalom túl veszélyes lett ahhoz, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni.

Forrás: Euronews