Raskó György: a kormánynak valamilyen segítséget biztos, hogy kell adnia az alföldi gazdáknak

Millei Ilona 2022. július 26. 14:48 2022. júl. 26. 14:48

A kormánynak az Alföldön valamit lépnie kell, mert őrült veszteségeik vannak az ottani gazdáknak. Ha azt akarjuk, hogy megfelelő területen vessenek, akkor ahhoz a kormánynak valamilyen segítséget biztos, hogy adnia kell – nyilatkozta a Hírklikknek Raskó György agrárközgazdász. Szerinte a biztosítással kapcsolatos kártérítésen túl, reálisan arra van lehetőség, hogy az állam garanciát vállal a forgóeszköz hitelért. Bár a hal- és vadgazdálkodásban nem járatos, de úgy gondolja, általános jellegű lesz a kamattámogatott forgóeszköz-hitel, és egyáltalán a garanciavállalás is, mert a logika ezt kívánja.

– Történelmi léptékű aszály sújtja Magyarországot, a magyar gazdálkodókat több, korábban megalkotott törvényi szabályozás segíti az ilyen helyzetben – közölte az Agrárminisztérium vasárnap. Valóban segít ez a történelmi léptékű aszály károsultjainak?

– Szerintem nem tud mit csinálni a kormány az Alföldön, valamit lépnie kell, mert őrült veszteségeik vannak az ottani gazdáknak. A Dunántúlon nincs ilyen probléma, de az Alföldön igen, elsősorban a Tiszántúlon, a Jászságban, Csongrádban a hektáronkénti veszteségek több százezer forintot tesznek ki.  Ez lehetetlenné teszi majd a finanszírozást az őszi vetéseknél. Hogyha azt akarjuk, hogy megfelelő területen vessenek, akkor ahhoz a kormánynak valamilyen segítséget biztos, hogy adnia kell. 

– A törvény szerint ha a gazdálkodói szerződésekben rögzített területeken a gazdálkodón kívül eső okból nem termett meg a várt terménymennyiség és ezt a tényt még a betakarítás előtt jelzik, illetve amennyiben a hatóság igazolja az aszálykárt, az jelenthet teljes vagy részleges mentességet a vállalt kötelezettségek alól. Tudnak élni a gazdák ezzel a lehetőséggel?

– Fognak tudni, persze. Az azonban egy dolog, hogy nem tud szállítani az illető, mert nincs mit, de további probléma, hogy effektíve annyira nem lesz pénze, hogy – mint mondtam – nem tudnak vetni ősszel. Mert minden tönkrement ott, az árpa, a napraforgó, a kukorica is, és a búza termésátlaga olyan két-három tonna körül volt. Ha mindezt összeadjuk, óriási a gond. 

– Ön szerint milyen segítséget kellene adni a gazdáknak?

– Ami szóba jöhet: egyrészt van a biztosítással kapcsolatos kártérítés, a másik meg a forgóeszköz finanszírozásban állami szerepvállalás. Vagyis garanciát vállal az állam a forgóeszközhitelekért. Körülbelül ez az, amire reálisan lehetőség van. 

– És az állam meg is adja ezt a garanciát?

– Meg. Ez biztos. 

– Ráadásul az ország egyre nagyobb területén válhat súlyosabbá az aszályhelyzet, ezt az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője mondta az M1 aktuális csatornán. A halgazdálkodók milyen segítségre számíthatnak?

– Ez jó kérdés, miután a tavak egymás után kiszáradnak. Szerintem az állam nincs olyan helyzetben, hogy direkt kártérítést fizessen, de az újrakezdéshez valamilyen finanszírozást fog tudni adni. 

– Ugyanez vonatkozhat a vadgazdálkodókra is?

– Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mert ezt a részt annyira nem ismerem. Gondolom, hogy általános jellegű lesz a kamattámogatott forgóeszköz-hitel, és egyáltalán a garanciavállalás. Ha igen, akkor az biztos, hogy rájuk is kiterjed majd. 

– Akkor az őszi vetés, a vad- és halgazdálkodás is rendben lesz?

– Gondolom, igen. De az életemben a hallal, vaddal olyan nagyon nem foglalkoztam, ezért azzal kapcsolatban óvatosan fogalmaznék. Csak a logika azt tükrözi, hogy igen.