Rasszista, szexista és homofób kijelentései miatt panaszoltak be egy egyetemi oktatót Szegeden

HírKlikk 2021. április 7. 18:15 2021. ápr. 7. 18:15

A Szegedi Tudományegyetem egyik előadásán Gulyás László történész, főiskolai professzor több rasszista, homofób és szexista kijelentést is tett a hallgatók szerint.

A szeged.hu számol be arról, hogy az előadás nehezen minősíthető stílusa miatt négy hallgató panaszlevelet írt. Az ügy a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra került, mert Gulyás Lászlót ezen a karon alkalmazzák. A diákok tudomása szerint a kar már vizsgálja az ügyet.

A panaszlevelet író hallgatók elmondták, hogy Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy online előadására jelentkeztek be. Az egyik hallgató Győzike fényképével lépett be az online felületre, mire Gulyás László arra utasította a hallgatót, hogy tüntesse el az ismert roma személyiség fotóját.

„Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...” – fogalmazott az oktató a diákok szerint.

Miután Győzike fényképe eltűnt, azután az óra folytatódott, majd az előadás egyik pontján Gulyás megkérte a hallgatókat, hogy értékeljék a prezentációját, mire az egyik hallgatótól azt a választ kapta, hogy „tökéletes”. Ezt követően a Gulyás egy szexista megjegyzéssel viccelődött.

„Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó” – mondta az oktató.

A civilizációtörténeti témákra áttérve, a hangnem tovább durvult. A válogatott trágárságok célpontjai ekkor a feketék voltak, akikről a hallgatók szerint egyebek mellett az állította, hogy „az amerikai feka kultúra a rapre épül”, Majd azzal folytatta: „az angol katonák aprítják a fekákat”. A kijelentés egy, az előadáson bemutatott illusztráció kapcsán hangzott el. Az oktatótól azt is megtudhatták a diákok, hogy „afrikai civilizáció nincs”, mivel „ott a fekák az őserdőben lófaszt sem csinálnak”. Az oktató ezt követően sem tudta finomabban kifejezni magát és beszélt „rendkívül csúnya niggerekről” valamint arról is, hogy ha „szerencsétlen neandervölgyi meglátja a One Directiont, visszafordul”.

Gulyás László előadásában kitért az amerikai elnökválasztásra is és ennek kapcsán nemes egyszerűséggel „félhülyének” titulálta a frissen megválasztott elnököt, Joe Bident. Azonban itt még messze nem állt meg és beszélt az alelnökről is. „A nőnek a nevére nem is emlékszem... Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom” – fogalmazott az oktató.

Az Egyesült Államok után Japánnal kapcsolatban is fogalmazott meg kijelentéseket Gulyás László, aki szerint a japán izolációs viselkedés belterjes szaporodást idézett elő, és ez degeneráltakká változtatta az ott lakókat, ami a kreativitásban is megnyilvánul, valamint kijelentette, hogy a távol-keleti ország lakóinak nem volt jobb dolguk a második világháború alatt, mint hogy szexuális töltetű képregényeket készítettek.

Eközben természetesen megszólította a diákjait is, de nem éppen úgy, ahogyan egy egyetemi oktatónak illene.

„Jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem” – mondta egy alkalommal a hallgatóságnak.

Mivel a Zoom program ingyenes verzióján futott az óra, így 40 perc elteltével megszakadt a kapcsolat és újra be kellett jelentkezniük a hallgatóknak. Gulyás László afelől érdeklődött, hogy mindenki visszatért-e. Az egyik hallgató válaszára úgy reagált Gulyás László, hogy heteroszexuálisként nem izgul fel arra az információra, ha egy férfi hallgató tért vissza.

A szeged.hu megkereste Gulyás Lászlót az üggyel kapcsolatban és afelől érdeklődött, hogy mennyire tartja összeegyeztethetőnek oktatói munkájával azokat a kijelentéseket, amelyeket a panaszlevélből idézett a portál.

Gulyás László a következőket válaszolta, előre kikötve, hogy az teljes egészében, változtatás nélkül jelenjen meg:

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat”.

Mint látható, Gulyás László nem válaszolt egyetlen kérdésre sem. Igaz, egy félmondattal sem cáfolta, hogy az ez év február 17-én délután megtartott online előadásán elhangoztak volna azok a kijelentések, amelyeket a panaszt tévő diákok idéztek.

 Ezt követően, Gulyás László hivatalos levélben üzent a Szegedi Tudományegyetem azon hallgatóinak, akik felvették a Migráció és Menekültügy a XX. században című kurzust:

„Tisztelt Hallgató Hölgyek és Urak!

Kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Sőt, állítólag feljelentést írtak ellenem!!!

Ez a sunyi magatartás mélységesen felháborított. Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alatt csináltak az ifjú kommunisták. Ez a magatartás méltatlan az egyetemi léthez, ez méltatlan az oktató-hallgató viszonyhoz.

Az egyetemi autonómia leszögezi, hogy az oktatónak a tanítás során alapvető joga a saját értékrendjének megfelelően tanítani. Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet.

A hallgatónak nem kötelező velem egyetérteni! A hallottakat a hallgató a saját értékrendje szerint elfogadhatja, illetve elutasíthatja.

Mivel a migrációs kurzusom szabadon választható tantárgy, azt javaslom, hogy

a) akinek nem tetszik előadásom világnézeti alapja;

b) nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel;

c) akit ennek hallgatása is zavar

az AZONNAL ADJA LE ÓRÁMAT!!! (Ma éjfélig még megteheti).

Nem szeretném, ha a Szegedi Tudományegyetem, néhány hallgató miatt ideológiai csatatérré változna. Az egyetemi autonómia következtében számos kommunista és liberális oktató tanít egyetemünkön, így ezen hallgatóknak van lehetőségük saját világnézeti meggyőződésüknek megfelelő kurzust hallgatni.

Üdvözlettel:

Prof Dr. Gulyás László egyetemi tanár”

Mint írja a Szeged.hu, az ügyet kivizsgáló testületnek a fentiek ismeretében alighanem lesz min elgondolkozniuk...