Rég nem látott mélyponton a nyelvvizsgázók száma

HírKlikk 2024. október 26. 12:40 2024. okt. 26. 12:40

Négy év alatt szinte megfeleződött az idegen nyelvekből vizsgázók száma. A szakemberek szerint a visszaesés hátterében az is áll, hogy a kormány eltörölte a diplomaszerzéshez központilag előírt nyelvvizsga-követelményt.

Az ATV Híradónak nyilatkozó nyelvvizsgaközpont-vezető szerint a felvételi az egyik legmotiválóbb tényező a nyelvvizsga letételére. „Túlnyomórészt a gimnazista korosztály jelentkezik nyelvvizsgára, hiszen a felvételinél ott még mindig többletpontokat kapnak a nyelvvizsgáért. Ez nagyon számít azoknak, akiknek fontos, hogy a kiválasztott jó egyetemre kerüljenek be” – fogalmazott a nyelvvizsga-központ vezetője.

A kormány a pandémia idején 2022. decemberi törvénymódosítással törölte el a diplomaszerzéshez központilag előírt nyelvvizsga-követelményt – emlékeztet a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, aki a visszaesés okát is ebben látja.

Nincs feltétlenül mindenkinek szüksége nyelvtudást igazoló bizonyítványra, vélekedik az okokról a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. „Ha valaki olyan felsőoktatási intézménybe jelentkezik, amely nem határozott meg nyelvvizsga követelményt, akkor ő nem megy el nyelvvizsgázni, illetve a nyelvi érettségi is tulajdonképpen kiváltja a nyelvvizsgát” – mondta el Légrádi Tamás.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a középiskolásoknak nehezebb dolguk van a nyelvtanulásban a tanárhiány miatt. „A pedagógushiány itt ütközik vissza. Ha folyamatosan helyettesítések folynak, nem megfelelő szakosok tartanak órát, akkor az kihat a nyelvi fejlődésre is, tehát konkrétan arra, hogy nem tudnak kellő számúan felkészülni a nyelvvizsgára” – véli Nagy Erzsébet.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom