Rekordot döntött a betöltetlen tanári állások száma

HírKlikk 2021. szeptember 16. 19:30 2021. szept. 16. 19:30

Rekordot döntött a betöltetlen állások száma az oktatásban, miután egyre több idős tanár megy nyugdíjba, fiatalok pedig nem választják ezt a pályát. Az évek óta befagyasztott, folyamatosan erodálódó, immár sokszor a szegénység küszöbére csúszó bérek pedig arra késztetik a pályán lévő tanárokat, hogy új állás után nézzenek.

Az EMMI még pár nappal ezelőtt is azt állította, hogy szó sincs pedagógushiányról, de a Központi Statisztikai Hivatal adatai mást mutatnak. A KSH szerint 6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon az idei második negyedévben, és ez az előző év azonos időszakához képest 38 százalékos növekedést jelent – írja a Portfolio.

A munkaerőhiány már olyan szintre emelkedett, hogy veszélyezteti egyes tárgyakból az érettségire való felkészítést is, miután van olyan iskola, ahol elismerték: nem tudnak jelenleg megfelelő szintű, az érettségire való felkészítés színvonalát elérő oktatást biztosítani bizonyos szabadon választható tárgyakból.

Az idős tanárok nyugdíjazása és a fiatalok egyre égetőbb hiánya oda vezet, hogy növekszik a munkaerőhiány a szektorban. Ráadásul akik elvégzik a főiskolát-egyetemet, nagy valószínűséggel nem lépnek tanári pályára, hiszen a fizetés olyan alacsony, mint a szakmunkás minimálbér. Sokkal inkább más munka után néznek.

A Portfolio pár napja arról is írt, hogy drasztikusan csökken a tanárok keresetének vásárlóereje, miután az elmúlt hét évben a kormány befagyasztotta és a 2014-es minimálbérhez igazította a pedagógusbéreket.

Forrás: Portfolio