Rendes, megbízható

Rédei Ottó 2021. december 29. 07:41 2021. dec. 29. 07:41

„Nem tudtok egy jó halbiológust, az se baj, ha pék!” Ezzel a címmel jelent meg 1989-ben az ÉS-ben, a nagyszerű Megyesi Gusztáv publicisztikája. Azon elmélkedett jellegzetes, fanyar humorával, hogy a frissiben hatalomra került magyar demokraták miért oda nem való embereket állítanak fontos posztokra. Nem az alkalmasság volt nekik a lényeg, hanem az, hogy ki, mennyire megbízható.

A rendszerváltás idején ez talán egy kicsit indokolt lehetett, hiszen a kapitalizmusból a szocializmusba való átmenetről már voltak történelmi tapasztalatok, de a fordítottjáról még nem. Valamelyest hát érthető, hogy a hatalomnak elsőre fontosabb volt a megbízhatóság az alkalmasságnál. Ha kellett egy jó halbiológus, akkor az volt lényeges, hogy a jelölt rendes és megbízható legyen. Az se volt baj, ha az illető pék.

Ennek már több mint harminc éve. De a mentalitás megint visszaköszön. Ma, amikor már nem indokolná semmi, hogy péket állítsanak oda, ahova halbiológus kell, mégsem a megfelelő embert jelölik. A fontos posztokon a legfőbb erény ma is a hűség és a megbízhatóság. Mi mással lehetne magyarázni, hogy a kormányzó párt Novák Katalint jelöli államfőnek? Ki lehetne megfelelőbb a nemzeti egység megjelenítésére, mint egy negyvenes pártfunkcionárius? Mit számít, hogy nem alkalmas, vagy cseppet sem független a napi politikától? Na, és? Áder János sem pártatlan. A lényeg, hogy rendes, megbízható asszony, szilárd, keresztényi erkölcsökkel, a jelenlegi kurzusnak megfelelő világnézettel. Kell ennél több, hogy valaki személyében testesítse meg a magyar nemzet egységét? Azoknak biztosan nem, akik a Fideszben államfőnek jelölik őt. Mert nekik ugye az a család, ahol az apa férfi, az anya meg nő. Akik szerint ez nem így van, azok igazából nem is a nemzet részei. A kimondhatatlan betűtengerrel jelölt „mások” (LMBTQ+) meg nincsenek is. Novák Katalin bizonnyal nagyon irtózik tőlük. Keresztény ember, családanya nem is tehetne másképpen, mivel ezek a bűnben élnek. Tőlük védeni kell a gyerekeinket. Még törvényt is hoztak ellenük. Nehogy már arra akarják rábírni az ovisokat, hogy a kislányok inkább legyenek kisfiúk és fordítva. Akkor hát, hogyan képviselhetné valaki egyszerre azokat, akiket védeni akar és azokat, akiktől meg akarja őket védeni? A nemzet tehát csakis olyanokból állhat, akik olyanok, mint a fideszesek. A többi meg örüljön, hogy egyáltalán megtűrik.

Másképpen, aki nem velük van, az nincs.

Persze vannak olyanok is, akik ezt nem így gondolják. Akik szerint a család az család, akkor is, ha az apa nő és az anya férfi. Azok is a nemzethez tartoznak, akik nemcsak a nemiségről gondolkodnak másképpen. Hanem mondjuk arról is, hogy Magyarország egy ideje már nem előre megy, hanem inkább tönkre. Akik nem hiszik el, hogy jobban élnek, mert érzik, a pénzük napról-napra kevesebbet ér. És akik nem dőlnek be a járványkezelés sikerpropagandájának, mert látják, hogy világviszonylatban az elsők között vagyunk a lélekszámarányos halálozás terén. De az ilyenek nem számítanak azoknak, akik Novák Katalint államfőnek jelölik. Nem értik, vagy inkább nem akarják érteni, elfogadni, hogy a hatalom párhuzamos világokat épít: egy ragyogót a saját belső körének és egy egyre nyomorúságosabbat a többieknek. A Krisna Tudatúak egyik szerzetese mesélte szomorúan, hogy míg tíz évvel ezelőtt szinte csak hajléktalanok álltak sorba a karácsonyi ételosztásoknál, addig ma már zömében sok gyerekes családok és nyugdíjasok várják az ingyen ennivalót. Róluk mondta Lázár János, hogy akinek nincs semmije az annyit is ér. Ők biztosan nem lehetnek azok, akiket a köztársaság elnökének képviselnie kell.

Mert, ha nem így lenne, akkor a fideszesek nem egy elkötelezett pártkatonával akarnák a nemzet egységét megjeleníteni. 

De nekik a legjobb halbiológus a pék.