Rengeteg adatot gyűjtött be a kormány az önkormányzatok „kampányszagú" ellenőrzésekor

HírKlikk 2023. december 29. 12:50 2023. dec. 29. 12:50

A kormány augusztus elején döntött arról, hogy bő másfél év számos munkajogi és pénzügyi természetű döntését – fizetéseket, szabadságolásokat, kirúgásokat és felvételeket, nyelvpótlék-kifizetéseket – akarja átnézni az önkormányzatoknál. Az adatgyűjtésre a kormányhivatalokat jelölték ki, és erre szűk négy hónapjuk volt november 30-ig.

A Miniszterelnökségtől decemberben próbálta a hvg.hu megtudni, hogy határidőre végeztek-e a munkával, és pontosan milyen körben gyűjtöttek adatokat, továbbá állapítottak-e meg mulasztást, jogsértést, ezt követték-e szankciók, várhatók-e esetleg törvénymódosítások.

A Miniszterelnökség válaszából kiderült, hogy határidőre végeztek ugyan a feladattal, de eredményekről, a begyűjtött adatokról és a tapasztalatokról még nem tudtak beszámolni, mivel „a kormányhivatalok jelenleg az ellenőrzés tapasztalatainak vármegyei/fővárosi összegzését végzik”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek a közszolgálati ellenőrzések tapasztalatairól 2024. január 31-ig kell tájékoztatást adni a kormány számára. Így egyelőre nem tudni biztosan, hogy a vizsgálat hány önkormányzatot érintett, az összeset-e, vagy szúrópróbaszerűen csak egy részüket. Azt sem tudni, mennyi adatot jelent ez, mert ha minden önkormányzat minden dolgozójával kapcsolatos, a kormányhatározat szerinti munkajogi és pénzügyi döntést vizsgáltak, az a polgármesterektől az anyakönyvi ügyintézőig összesen akár 40 ezer ember szabadságával, foglalkoztatásával, díjazásával, költségtérítésével, nyelvpótlékával kapcsolatos, akár több százezer egyedi adat feldolgozását és ellenőrzését jelentené.

A lap szerint alapvetően munkaügyi és pénzügyi természetű, foglalkoztatás-felügyeleti jellegű ellenőrzés volt, ezt máskor is a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szokták végezni, mert az ő hatáskörük. Ugyanakkor ilyen átfogó, ennyi önkormányzatot egyszerre, rövid idő alatt érintő revízió szinte példa nélküli.

Augusztusban, az ellenőrzés bejelentésekor a hvg.hu körkérdéséből kiderült: minden polgármester egyetértett abban, hogy a kormányzat jogosult ilyen vizsgálatra, de többen nem értették az időzítést. Sőt, sokan „kampányszagúnak” tartották azt, mondván: az esetleges hibákat jövőre a Fidesz-KDNP kampánycéljainak megfelelően fel lehet nagyítani.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom