Rogán Antal: nincs tudomásom olyanról, hogy a Schadl-Völner büntetőeljárás iratait manipulálták volna

HírKlikk 2024. június 21. 10:40 2024. jún. 21. 10:40

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Magyar Péter-Varga Judit-féle hangfelvétel ügyében, az erről szóló határozatot pedig már közzé is tették. A nyomozásban három minisztert is meghallgattak: a hangfelvétel egyik főszereplőjét, az egykori igazságügyi minisztert, Varga Juditot, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert és a miniszterelnök kabinetfőnökét, Rogán Antalt. A tanúvallomásokat pedig most nyilvánosságra is hozták.

A hangfelvétellel kapcsolatban az ügyészség tanúként hallgatta meg Varga Juditot. Varga azt állította: Magyar akkor rögzítette, amikor már kifejezetten rossz viszonyban voltak. Nem tudta megmondani, pontosan mikor volt ez, Magyar állítása szerint 2023 januárjában. Varga szerint a beszélgetést volt férje irányította, pletykák, hallomások alapján, ő meg csak ráhagyta ezeket.

A dokumentumot szemléző Telex szerint a volt igazságügyi miniszter úgy vallott, ő sosem kért semmilyen iratot a Schadl–Völner-ügyben, az ő utasítására nem járt embere az ügyészségen. Nem tud arról, hogy valaki belenyúlt volna a nyomozati iratokba, de egyébként is, „fizikai képtelenségnek tartja, hogy bárki manipulálta volna ezeket az iratokat.

A hangfelvételen emlegetett Dani is úgy vallott: Varga nem utasította olyanra, hogy menjen be az ügyészség épületébe, ő nem is járt bent ott. A „Dettiként” emlegetett személy is tagadta a vallomásában, hogy látta volna az iratokat. Azt állította, csak a sajtóban megjelent részeket ismerte, „semmilyen olyan felkérést, javaslatot nem kapott, hogy törekedjen megismerni és befolyásolni az eljárás iratait”.

Varga arról is beszélt, mit jelent az, amikor azt mondta, hogy „persze, magukat kihúzatták”. Ezt: „Fogalmam sincs. A férjem ezeket nekem mindig felolvasta, én pedig kérdezz-felelek formában ráhagytam ezeket. (…) Irányított beszélgetést művelt a férjem. Pletykákat, hallomásokat próbált felolvasni, előolvasni nekem.” Állítása szerint ő csak elismételte azt, amit Magyar mondott neki.

Az ügyészség szerint egyébként egyértelmű, hogy a beszélgetés nem akkor kezdődött, amikor elindult a hangfelvétel, és nem is végződött a leállításával. „Így aztán az utólag nem állapítható meg, hogy mi volt a szövegkörnyezet eleje, és valóban pletykákat vázolt-e fel Varga Judit.”

És vajon mit jelent az, hogy „az ügyészségen belül Polt Péter nem ura a helyzetnek”? Varga válasza: „A férjem rendszerint gyalázta a legfőbb ügyészt, de én mindig ráhagytam, amit vele kapcsolatban mondott. Nem tudom, hogy abban a lelkiállapotban miért mondtam.

Az ügy egyik legérdekesebb része, hogy most akkor szóltak Völner Pálnak előre, vagy sem. A hangfelvételen Varga Judit erről azt mondta: már 2021 tavaszán figyelmeztették Völnert. A Központi Nyomozó Főügyészség arra jutott, hogy 2021 tavaszán biztosan nem szólt senki Völnernek, de hogy november elején szóltak-e, azt nem tudják.

Varga Judit a tanúkihallgatásán erről azt mondta, neki nincs tudomása arról, hogy bárki szólt volna Völner Pálnak, ezek Magyar Péter pletykái voltak, aki erőltette, hogy ilyesmiről beszélgessenek.

Volt felesége után Gulyás Gergelyt is meghallgatták, aki ugyanazt vallotta: nincs tudomása arról, hogy Rogán Antal vagy más személy bent járt volna az ügyészségen, és manipulálta volna az iratokat, és ő is csak a sajtóból tudja, amit tud.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt állította, hogy ő sem tud semmilyen figyelmeztetésről, arról, hogy szóltak volna Völner Pálnak a nyomozásról. Egyébként pedig szerinte semmi rendkívüli nincs abban, hogy Rogán Antal akár az esti órákban is berendelt miniszterhelyettest a Karmelitába – ahogy azt 2021. november 2-án is tette. Azt nem tudni, hogy itt mi hangzott el, de ezután változás állt be Völner és Schadl viszonyában – ez feltűnt a lehallgatást végző rendőröknek a Nemzeti Védelmi Szolgálattól, és erről tanúskodtak ügyészek is. A volt miniszterhelyettes a telefonban igyekezett lerázni Schadlt, aki nem is értette, miért váltott hirtelen hangnemet a politikus.

Az ügyészség Rogán Antal propagandaminisztert is kihallgatta tanúként. Megkérdezték, hogy figyelmeztette-e Völner Pált az ellene zajló nyomozásról. Ő is úgy vallott: nem volt tudomása arról, hogy Völner Pállal szemben bármilyen eljárás vagy megfigyelés lenne, így aztán nem is tájékoztathatta vagy figyelmeztethette. De még csak a konkrét, 2021. november eleji találkozóra sem emlékezett.

Varga a hangfelvételen azt állította, Rogánék ki akarták húzatni magukat a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiból. Erről Rogán az ügyészségen így vallott:

Nekem nincs tudomásom olyanról, hogy az úgynevezett Schadl-Völner büntetőeljárás ügyiratait manipulálták volna. Ezt egyébként kizártnak is tartom. Bár nem vagyok jogász, de azzal tisztában vagyok, hogy egy eljárásban az eljárási iratok több helyen, például a bíróságon is megjelennek, így gyakorlatilag ez nem lehetséges, hogy minden iratból eltüntessenek dolgokat, ha ilyenre lenne szándék. Én soha senkit nem kértem arra, hogy ezen büntetőeljárás iratait manipulálják, nem adtam és nem is adhattam ezzel kapcsolatban semmiféle utasítást senkinek.” Azt is mondta, hogy a nyomozás ügyiratait nem ismeri, azok nem kerültek hozzá, az ügyről ő is a sajtóból tájékozódott.

A Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiban felbukkannak a Tóni, Barbara, Ádám nevek, miközben a végrehajtói kar volt elnöke egy orvos ismerősével beszélgetett egy körvonalazódó nagyobb üzletről. „Ismerem ezt a sajtóban is megjelent telefonbeszélgetés részletet, magam is a sajtóban olvastam. Ha jól emlékszem, valami olyasmiről van szó, hogy ez a személy, dr. Grécs László járt nálam az otthonomban és vele koncessziós ügyről beszéltem, többek között a feleségem jelenlétében. Ezen sajtóból szerzett ismeret alapján sem tudom, hogy ki az a dr. Grécs László és a beszélgetésen elhangzottakat cáfolom. Azt egyébként kizártnak is tartom, hogy megtörténhetett. Egyrészt én a lakásomon csak a legszűkebb baráti köröm tagjaival találkozom. A feleségem egy rendkívül zárkózott ember, és soha nem fogadná el, hogy olyan munka megbeszélésére kerüljön sor a lakásban, amelyen ő is részt vesz.

Hozzátartozik továbbá az is, hogy az egész folyamat fordított, mint amit ez a beszélgetés sugall. Először a kormány mindig eldönti, hogy milyen terület kapcsán kíván koncessziót, erről listát is készítünk. Tehát mindig a kormány dönti el, hogy miről lesz koncesszió, és nem egyedi felvetés alapján. A koncesszió tárgykörökről pedig jogszabály rendelkezik. A sajtóból olvastam én is, hogy ezzel a beszélgetéssel összefüggésben azt találgatták, hogy valamilyen »dög-koncesszióról« lehetett akkoriban szó. Ezzel kapcsolatban még annyit tudok elmondani, hogy a tudomásom szerint ilyenről akkoriban szó sem volt, ezt a »dög-koncessziót« először Lázár János miniszter úr vetette fel 2023-ban, de végül a kormány ilyen koncesszió kiírásáról nem döntött, előtte pedig ez a téma soha nem került szóba.

Azt kizárni nem tudom, hogy dr. Grécs László nevű személy esetleg beszélt a kabinetfőnökömmel, Nagy Ádámmal, hiszen neki részben az is a feladata, hogy akik engem nem érnek el, azokkal ő beszél. Konkrét megbeszélésről egyébként nem tudok, nekem soha nem beszélt Nagy Ádám erről a személyről.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom