Rogánnak, Szijjártónak mennie kell?

Németh Péter 2019. február 5. 10:37 2019. feb. 5. 10:37

Furcsa hírek terjengenek a Fidesz háza tájáról, ami azért is meglepő, mert az állampárt igyekszik minél szorosabbra összezárni, még a pletykák terjedését is megakadályozni. Most mégis olyan információk jutottak a Hírklikk birtokába, amelyeknek akár lehet alapjuk is. Ugyanakkor, tudjuk, annyira még nem „szellőzik” a rendszer, hogy bárkit meg lehessen kérdezni az illetékesek közül: vajon van-e igazságtartalma a hírnek. Nem lehet megkérdezni, mert a hivatalosan feltett kérdésekre sem válaszolnak, illetve ha megteszik, abban nincs semmi köszönet; sorosozás a válasz.

Az értesülés, amiről szó van a Fidesz két nagyon erős emberét érintei, jelesül Rogán Antalt és Szijjártó Pétert. Mindkettő hűséges embere Orbán Viktornak, ami egyet jelent azzal is, hogy kérdőjelek nélküli végrehajtója az orbáni politikának. Szijjártónak ráadásul, a dunakeszi házának meglepő családi finanszírozásán kívül ügyei sincsenek, hacsak ide nem sorolom a már régen lecsengett futsal csapattagok foglalkoztatását a külügyben. Vagyis nyugodtan félre is dobhatnám a hírt, azzal, hogy az nem hír, ha egyébként nem lenne szakmai alapja annak, hogy a minisztert meneszteni kellene.

Éppen a napokban minősítették a magyar diplomáciát és annak vezetőjét; egyszerűen ámokfutásként írták le, amit ezen a területen művelnek a magyarok. Aktuálisan a holland parlament képviselőinek budapesti látogatását utasították vissza, illetve meghiúsították az Európai Unió és az Arab Liga közös nyilatkozatát, amely előrelépést hozhatott volna a migránsválság megoldásában. Harmadikként ide sorolhatjuk, ugyancsak friss példaként, az USA kormányával vívott párbajt, amely miatt Szijjártónak most Washingtonba kell utazni, egyesek szerint tüzet oltani.

Igen ám, csakhogy ezen az ügyek kezelése egyáltalán nem független Orbán Viktortól, sőt: csakis az ő akarat tükröződhet minden egyes lépésben. Ezek alapján pedig tényleg félredobhatjuk információinkat, illetve a komolytalan ügyek polcára helyezhetjük őket. Viszont: ha a magyar-amerikai kapcsolatok ügyében Szijjártó nem tud eredményt elérni, egyáltalán nem kizárt, hogy Orbán kénytelen lesz külügyminiszterét beáldozni; az elrontott lépések, a sok-sok konfliktus ódiumát még sem vállalhatja magára.

Kicsit más a helyzet Rogán Antallal. Az ő személye már régóta tehertétel a kormány számára, tulajdonképpen a helikopter-ügy óta nem sikerült visszatalálnia a közélet elfogadott személyiségei közé. Voltak persze neki korábban is nehezen kivédhető akciói, így például a Pasa parki lakás megmagyarázhatatlan átalakulásai, illet a szomszédok folyamatos helyzetbe hozása a reklámpiacon, de ezeken valahogy túllépett a közvélemény. De túl a helikopteren, sokminden szól Rogán ellen, és ezek közül talán a legkisebb súlyú, hogy nem egy szimpatikus politikus. A rokonszenv már régen nem számít Orbán kabinetjében; hűségesnek és elfogadottnak Orbán szemében kell lennie mindenkinek. És ez nem egy állandó státusz; látjuk, miként cserélgeti embereit a miniszterelnök, elég, ha itt és most csak Lázár Jánosra utalok.

Viszonylag kevés olyan munkatársa van – az ismertek közül – Orbánnak, aki tartósan megőrizheti helyét, ugyanakkor az is igaz, hogy többnyire senkit nem hagy eltűnni a süllyesztőben, jut mindenkinek olyan szerep, amely a megélhetését biztosítja. Legalább is azoknak, aki nem akarják őt megkerülni, becsapni. Rogán bizonyosan nem tartozik ezek sorába, árnyékként követi a szó szoros, és átvitt értelmében is főnökét. (Nem volt mindig így; még kezdő politikusként, de már képviselőként saját miniszterelnöki, Orbán-utód ambícióit fogalmazta meg, sokáig hittük, hogy nem is fognak neki megbocsátani ezért…) Tényleg hű csatlósává vált a Fidesz elnökének, noha a pontos szerepe soha nem volt látható. Részese a pénzosztásnak, átfut rajta sok ilyen ügy, de önállósága aligha van az ilyen tranzakciókban.

Ami azt jelenti, hogy egyfelől túl sokat tud ahhoz, hogy könnyen meneszteni lehessen, de bizonyosan vannak olyan lépései, amelyek elegendő erőt biztosítanak Orbánnak, ha netán szükség lenne ilyen lépésre. Ráadásul, Simicska óta tudjuk – ne feledjük: szerdán G-nap -, hogy Orbán a legerősebbnek hitt ellenfelét is képes felfalni; hiába várta mindenki a fordítottját, az örökös elnök még a szimbolikus térben is megalázza Simicskát (gondoljunk a szerdán újra indítandó Magyar Nemzetre.)

Szóval akármit és akármennyit tud is Rogán, pusztán a birtokában lévő információ-halmaz nem elegendő ahhoz, hogy megőrizze helyét. Vagyis, ha volna is némi alapja a távozásáról szóló suttogásnak, akkor az is csak azért lehet, mint Szijjártó esetében: be kell áldozni őt. Hogy az uniós játszmák, vagy egyéb okok miatt, azt innen nem lehet látni. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy egyikőjük sem lesz földönfutó. A hűség, azon a fertályon, kifizetődő.