Roma szószóló: a kormány védi a romákat, támogatja a kultúrájukat

HírKlikk 2021. április 8. 12:40 2021. ápr. 8. 12:40

A roma kultúra világnapjáról is szó esett napirend előtt, csütörtökön, az országgyűlés plenáris ülésén.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a roma kultúra világnapjáról emlékezett meg felszólalásában, felidézve, hogy napra pontosan fél évszázada született döntés a közösség jelképeiről.

Hangsúlyozta: a romáknak – óhaza nélkül – más nemzetiségeknél sokkal erősebb kötelékre van szükségük egymással, hogy megőrizzék kultúrájukat, identitásukat.

Hangsúlyozta, Magyarország védi közösségüket, a kormány támogatja kultúrájukat, ennek egyik jele a a 100 Tagú Cigányzenekarnak nemrégiben juttatott támogatás.

Az ellenzék politikai csatatérnek használ bennünket – jelentette ki Farkas Félix.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a kormány céljai között említette a  magyar és a nemzetiségi kultúra megerősítését, felidézve, hogy míg tíz éve 172, most 470 milliárd forint szerepel a költségvetésben kulturális soron.

Kiemelte: a cigányzene hungarikum, mindannyiunk – akárcsak őseink – életének szerves része, ugyanakkor hangsúlyozta, a kultúra fejlesztése mellett fontos az értékek megőrzése is.

Ezzel állította szembe a VII. kerület baloldali polgármesterének döntését, amivel kitette próbaterméből a 36 éve létező, a világot fellépéseivel bejáró 100 Tagú Cigányzenekart, amelyet aztán Budafok jobboldali vezetésű önkormányzata fogadott be

Forrás: MTI