Román nagykövetség Jeruzsálemben: még semmi sem biztos

HírKlikk 2019. március 26. 13:09 2019. márc. 26. 13:09

Románia izraeli nagykövetségének áthelyezése Jeruzsálembe a jelek szerint mégsem annyira bizonyos, ahogyan Viorica Dancila miniszterelnök egy izraeli-amerikai lobbiszervezet éves tanácskozásán beszélt erről a hétvégén, írja a Deutsche Welle.

Klaus Iohannis román államfő ugyanis ellentmondott Dancila bejelentésének: „A miniszterelnök asszony teljes tudatlanságot mutat a külpolitika kérdéseiben” - mondta izraeli sajtóértesülések szerint néhány órával a bejelentés után, és hozzátette: egy ilyen költözésről szóló végső döntés az elnök kezében van. Dancila bejelentése nyomán a jordániai király - akinek országa a jeruzsálemi iszlám szent helyek őre - tiltakozásul lemondta hétfőre tervezett romániai látogatását.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Dancilának a döntéshez. Saeb Erekat palesztin főtárgyaló egy tweetben a tervezett áthelyezést „a palesztin jogok, a nemzetközi jog és az ENSZ-határozatok  eklatáns megsértésének” minősítette, azzal, hogy Dancila bejelentése csakis a „két állam megoldást” ássa alá, amely pedig az egyetlen út lenne az egész térség békéjéhez és stabilitásához”.

A miniszterelnök közlésével az EU vonala ellen lépett fel. Románia jelenleg az EU soros elnökségének tisztségét tölti be, és az első olyan uniós állam lenne, mely áthelyezi követségét Jeruzsálembe. Románia Csehországgal, Lengyelországgal, Magyarországgal és néhány más állammal közösen tavaly májusban megakadályozta, hogy az EU elítélje az Egyesült Államokat az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt.

Forrás: Hírklikk