Rosszul adták be az oltást Orbán Viktornak

HírKlikk 2020. október 21. 20:39 2020. okt. 21. 20:39

Novák Hunor csecsemő- és gyerekgyógyász szakorvos szerint nem szakszerűen adták be a miniszterelnöknek az influenza elleni oltást.

A miniszterelnök egy videóban tudatta, hogy beoltatta magát influenza ellen, ezzel is biztatva a lakosságot arra, hogy amint erre lehetőségük nyílik, oltassák be magukat.

„Csak bátran” – fűzte hozzá Orbán Viktor a videóhoz.

Novák Hunor orvos szerint azonban nem megfelelően adták be a miniszterelnöknek az oltást és egy hosszú posztban elemezte is, hogy hogyan kellett volna szakszerűen csinálni.

„Már tavaly is tartottam előadást gyermekgyógyászati konferencián, kiemelve azokat a rossz oltási gyakorlatokat, amiket most Orbánnál is elkövettek” – kezdte bejegyzését Novák.

„A videóban több szakmai hibát is láthatunk, amelyek nagyon elterjedtek, még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását. Ez nem az adott orvos kritikája, inkább az oktatási rendszeré, ezért beszéljünk róla általánosságban, hogy tanulni tudjunk belőle. Sokszor beszéltem már róla, előadtam konferencián is ezekről, nézzük ismét.

Orbán Viktor valószínűleg azt az oltást kapta, amit a (delta)izomba kell beadni, a képen látható részre csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni. Típushiba, hogy ilyenkor a bőrt összecsípik (ezt látjuk a videón), pedig azt a zsírszövetbe való oltásnál kell csinálni. Izomba adott oltásnál a bőrt szét kell nyomni, húzni, lapítani, hogy biztosan az izomba kerüljön az oltás. Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás)” - elemzi Novák és azt is hozzátette, hogy a fecskendő visszaszívása meglátása szerint szintén szükségtelen, ahogy a szúrt terület pofozgatása is az érzéstelenítő eszközök miatt.