Rosszul költik a tagállamok a helyreállítási pénzeket

HírKlikk 2021. március 6. 07:00 2021. márc. 6. 07:00

A Finance Watch nevű civil szervezet szerint a nagy országok óriási pénzeket dobnak majd ki az ablakon azzal, hogy nem fenntartható ágazatokat támogatnak az uniós helyreállítási alapokból.

Ez kockázatot jelent Európának a klímaváltozás és az életminőség terén is a jövőben – mondta az Euronewsnak a Finance Watch főtitkára, Benoît Lallemand.

– Ön alaposan megvizsgálta az újjáépítési alapot és arra a következtetésre jutott, hogy sok forrás kárba vész majd. Ez hogyan lehetséges?

– Mi csakugyan azt gondoljuk, hogy a kormányok nagy lehetőséget hagynak ki arra, hogy átalakítsák a gazdaságukat és ellenállóvá tegyék a társadalmakat. Azonban most inkább a tűzoltással foglalkoznak, ahelyett, hogy egy jobb dolgot hoznának létre. A legtöbb pénz a tegnap gazdaságának fenntartására megy. Azonban a gazdaságunk nem fenntartható, ez újabb válságokhoz vezet majd. Vagyis minden euró, amelyet a nem fenntartható gazdaságra költenek, elvész, emellett pedig a jövőben masszív veszteségekhez vezet majd.

– Az EU és a tagállamok is sokat költöttek a munkaerőpiacra, ön szerint azonban rossz úton vannak, és azt kockáztatják, hogy a jövőben emiatt alacsonyabb lesz az életszínvonal. Mi miatt aggódik?

– Először is, azt kérjük a kormányoktól, hogy bármi áron támogassák az embereket. Természetesen szükség van a szociális támogatásokra, és természetesen jogos volt pénzügyi támogatást adni a lezárások miatt nehéz helyzetbe kerülőknek is. Az újjáépítési alapot úgy kell felhasználni, hogy igazságos társadalom jöjjön létre, ami tiszteletben tartja a környezetet, lehetővé tegye a munkások átképzését a jövő szakmáira, hogy újjáépítsék a szociális hálót, hogy segítsék a bajban lévő családokat. Ez fontosabb, mint a nagy cégek támogatása, akik tulajdonképpen inkább a problémát jelentik.

– Hogyan reagáltak Brüsszelben, illetve a tagállamokban ezekre az állításokra? Hallgatnak önökre a kormányok?

– A bizottság és a tagállamok hallgatnak ránk és lépéseket is tesznek a helyes irányba. A gond az, hogy ők mind bele vannak szorulva még egy elavult gazdasági paradigmába, ahol az összes döntés rövid távú érdekek mentén születik. A rövid távú gazdasági növekedést, a rövid távú folyamatokat nézik. Vagyis fontos, hogy a polgárok hallassák a hangjukat és szerkezeti változást érjünk el.

– Az Európai Bizottság optimista kilátásokat közölt a gazdaságról az év hátralevő részére. Ön mit gondol az előrejelzésről?

– Egyetértünk vele, de azt gondolom, nem sokat számít, hogy mekkora lesz a GDP három hónap, vagy egy év múlva. A GDP eleve egy nagyon szegényes jelzőszám, ha a jólétet, vagy az ellenálló képességet kell figyelni. Az számít, hol akarunk lenni 30 év múlva, nem az, hogy a következő negyedévben. Őszintén, ha megnézzük, hogy négy fokkal emelkedik majd az átlaghőmérséklet, az olyan katasztrófákat hoz majd, amelyek mellett a mostani járvány egy vicc. Arra kérjük a kormányokat, gondolják át az újjáépítési alap felhasználását. Biztosítani kell, hogy nem rohanunk bele a következő válságba.

Forrás: Euronews