Saját magukat szavazták le a fideszesek a Parlamentben

HírKlikk 2022. október 24. 18:15 2022. okt. 24. 18:15

Alig három hónap alatt a 30 tagállamból 28 már ratifikálta parlamentjeiben a szerződésmódosításokat, amelyek jóváhagynák Finnország és Svédország NATO-tagságát; 24 nemzet már letétbe is helyezte az erről szóló papírokat Washingtonban. Magyarország és Törökország azonban mindeddig napirendre se vette a kérdést a törvényhozásban.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hétfőn újra kezdeményezte a két ország NATO-csatlakozását lehetővé tevő törvények napirendre vételét. Parlamenti felszólalásában külön felkérte a kormánytag képviselőket, szavazatukkal támogassák, hogy meg tudják tárgyalni a kormány, azaz a saját javaslatukat.

Kérése azonban a kormánypárti padsorokban süket fülekre talált, ahogy az MSZP politikusa Facebook-bejegyzésében fogalmaz: a Fidesz-KDNP kormányzat folytatja a cinikus színjátékot.

„A sürgős ratifikálás helyett inkább szórakoztatnak minket az Egyetemes Postaegyesület Alapokmánya sokadik módosításával vagy a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményekkel, bizonyítva, hogy egyértelműen Putyin kottájából játszanak, tovább építik a Gazprom legvidámabb barakkját, és mindegyikük kiérdemli a Geréb nevet” – fogalmaz a szocialisták frakcióvezetője.

Leírja, hogy „újdonságként” Menczer Tamás államtitkár mai válaszában „a lehető legcinikusabb módon” az uniós források megérkezése érdekében benyújtott kormányjavaslatokkal indokolta a svéd és finn NATO-csatlakozásról szóló szavazás késedelmét.

Tóth Bertalan a posztjában nyilvánosságra hozta, hogy kik voltak azok a kormánypárti képviselők, akik nem támogatták a kormány javaslatának napirendre vételét: Dömötör Csaba, Fónagy János, Hoppál Péter, Koncz Zsófia, Menczer Tamás, Rétvári Bence, Tuzson Bence, Vargha Tamás és Vitályos Eszter államtitkár, valamint Bodó Sándor, Cseresnyés Péter, Czerván György, Erdős Norbert, Kovács Zoltán, Kontrát Károly, Németh Zsolt, Pócs János, Pogácsás Tibor, Szabó Tünde és Szabó Zsolt korábbi államtitkárok.