Semjén Zsoltnak elmeorvosra lenne szüksége

Lovász Péter 2019. október 12. 17:08 2019. okt. 12. 17:08

Egy igazi európai férfiú emlékének szentelt konferencián Budapesten sorozatban hangzottak el olyan mondatok, amelyek aligha tetszettek volna a megtisztelt politikusnak. A Habsburg Ottó és a rendszerváltás című, az MTA épületében megtartott két napos tanácskozáson az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörökösének, európai parlamenti képviselőnek az életútjára emlékeztek.

Semjén Zsolt kitett magáért. A 444 tudósítása kiemeli, szerinte az EU mára "egy olyan alma lett", amely messze elgurult az alapító atyák almafájától. Amint mondta, az EU-hoz kötődve Habsburg Ottó "egy program is", amelynek lényege: "vissza az alapító atyákhoz, vissza a kereszténydemokráciához, vissza azokhoz az értékekhez, amelyek valóban felépítették Európát". Szerinte "a Habsburg-birodalom és a valódi európai értékek esszenciája" valósul meg a visegrádi négyek együttműködésével. 

Majd kijelentette, hogy a magyar kormány mind a V4-ek, mind az Európai Unió igazi értékei tekintetében, mind az uralkodóház történetének értékelésekor vezércsillagként tekint Habsburg Ottó személyére. Az MTI  azt írta: Semjén Zsolt szerint a Habsburg-ház nem pusztán a történelem része, hanem része a magyar jelennek és a jövőnek (!!) egyaránt.

Nem voltam ott, nem tudhatom, hogy a tudósítások pontosak-e. Kutatgattam az interneten, s feltűnt, hogy a konferenciának még a kormánysajtóban sem volt valami nagy visszhangja, jóllehet még maga, Gulyás Gergely miniszter is felszólalt, s egyebek mellett sajnálatának adott hangot azért, mert látja az Európai Parlament morális és intellektuális hanyatlását.

Hanem azért, ami történt, az már elmeorvosért, ápolóért kiált! Mert az Unió felépítésében, az integráció kiterjesztésében oly szorgos és hasznos (főherceg létére igazi demokrata) politikus munkálkodását méltató konferencián minimum arcátlanság az európai országok közösségét és intézményeit alantas módon kritizálni, és hülyeségeket beszélni a Monarchiáról és a visegrádi négyekről, valamint az európai értékekről és a magyar jövőről. A következtetés a szónoklat kivonatos olvasása után is mintegy önként adódik: Semjén Zsoltnak (vagy beszédírójának) elment az esze.