Síklaki István: a családbarát erők támogatása nagyon jól kitalált kampánytéma a Fidesznek

Millei Ilona 2023. szeptember 17. 07:00 2023. szept. 17. 07:00

A Fidesz a családbarát erők segítségével végrehajtott európai családpolitikai fordulattal nagyon jó kampánytémát talált ki magának, még akkor is, ha az nem reális – véli Síklaki István szociálpszichológus. Szerinte a sikere abban rejlik, hogy pozitív, mindenki csak azt tudja rá mondani, „igen, ez jó, hajrá”. A család, mint hagyományos érték egy abszolút elfogadható, támogatandó, mindenki számára világos, érthető, pozitív üzenet. És ha azzal döngethetjük a mellünket, hogy mi ennek az élére állunk a züllött nyugati őrültségekkel szemben, akkor az támogatásra talál. 

Síklaki István szerint Orbán Viktornak a demográfiai csúcson kifejtett vágyálma nem reális, de ez nem kisebbíti azt a tényt, hogy nagyon jól kitalált kampánytéma: a családbarát erők nyerjék meg otthon a választásokat, jövő tavasszal együtt nyerjék meg az európai parlamenti választást, és csinálják meg közösen az európai családpolitikai fordulatot. A szociálpszichológus azt is hozzátette, különösen abban a formában nagyon jól működő kampánytéma, hogy „együtt csináljuk meg, együtt mutassuk meg a Nyugatnak”. Kérdésünkre, hogy ezt Nyugaton be fogják-e venni, a szociálpszichológus azt válaszolta, hogy Orbánt nem érdekli, mit vesznek be Nyugaton, egyébként a Nyugatot meg különösebben nem érdekli az, hogy itt a belpolitikában mi zajlik. Ami őrájuk vonatkozik, azzal foglalkoznak, de számukra nem vagyunk olyan nagyon fontosak. Ez a belpolitikában játszik, hiszen a választás előtt pozitív üzenet, mindenki csak azt tudja rá mondani, hogy „igen, ez jó, hajrá”. „Az ellenzék sem ellenezheti, úgyhogy ez szerintem nagyon jól ki van találva” – szögezte le még egyszer Síklaki István. 

Realitása pedig azért nincs, mert látjuk, az egész világon így alakul a demográfia, bárhogy is próbálkoznak a különböző államokban Orbánékénál sokkal tisztességesebb és jóval nagyobb szabású programokkal, azok sem működnek. Ez egy eléggé bonyolult összetevőkből kialakult trend, amin még egy igazán jó kormány sem tud változtatni, hát még a magyar.  

A szociálpszichológus szakemberrel arról is beszélgettünk, miért hazudhatja Orbán itthon még mindig büntetlenül azt, hogy a liberálisok „két lépésben – antropológiailag és stratégiai értelemben – meghackelték a nyugati politikai életet, a diskurzust, a szemléletet, a gondolkodásmódot, a világ működésének értelmezési keretét. Elhíresztelték, hogy az egyén a világon a legfontosabb. Zsarnokságot látnak mindenben és mindenkiben, abban, aki egyéni vágyaikat korlátozza, és stratégiai szintű félelmet a jövőtől, és azt várják az emberektől, hogy éljenek úgy, hogy minden cselekedetüket egy bekövetkező világvégének rendeljék alá?" Síklaki István szerint azért, mert ez jól hangzik, teljesen hihető. Az emberek 90 százalékának halvány fogalma nincs arról, hogy mi a lényege a liberalizmusnak. A liberális azt mondja, hogy az egyén érdeke az első, és a közösség azért van, hogy az egyén minél jobban tudjon érvényesülni. Az egyén azért mond le dolgokról a közösség javára, hogy a közösségben jobban érvényesülhessen. Ez a liberalizmus. Az autokrata berendezkedés pedig arról szól, hogy a közösség minden, és te áldozd fel magadat a közösség érdekében. Arról persze nem beszélnek, hogy a közösség ebben az esetben mindig az uralkodó elit érdekét jelenti. Mindezt azonban tíz emberből legalább kilenc nem gondolja végig. Azt viszont látja – hisz a kormánypropaganda nyomja ezerrel –, hogy „nemátalakító műtétek, gender, LMBTQ”, úgyhogy ezzel a dumával el lehet hitetni, hogy igen, a Nyugat az ilyen, és mi majd megmutatjuk a hagyományos értékeket. Közben pedig a család, mint hagyományos érték egy abszolút elfogadható, támogatandó, mindenki számára világos, érthető, pozitív üzenet. És ha azzal döngethetjük a mellünket, hogy mi ennek az élére állunk a züllött nyugati őrültségekkel szemben, akkor az támogatásra talál. 

Közben pedig – folytatta Síklaki István – a magyar társadalom nem veszi észre, hogy ez – kokárdástól, polgárostól stb. – ugyanaz a módszer, amivel már kezdettől fogva átverte Orbán. Majd hozzátette, azért ne fogjunk mindent a miniszterelnökre. A magyar társadalom ugyanis szintén felelős abban, hogy hagyta magát átverni. Egy jobb ellenálló képességű társadalmat ezekkel a trükkökkel nem lehetett volna átverni. 

Hogy mi lesz ebből? Síklaki István szerint menetelünk a csőd felé. Most már egyre kevésbé tűnik abszurdumnak a Huxit, de az is egyértelmű, hogy a magyar gazdaság jócskán le- és elmarad még a környező országoktól is. Ezen pedig ez a rezsim nem nagyon fog tudni változtatni a következő tíz évben – ha ugyan addig képes lesz maradni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom