Síklaki István: a Fidesz „mumusként” továbbra is használni fogja Soros György nevét

Millei Ilona 2023. június 12. 14:30 2023. jún. 12. 14:30

A Fidesz nem fogja továbbra sem elengedni Soros Györgyöt, a gonosznak ábrázolt öreg képét ugyanúgy lehet használni a továbbiakban is, annak ellenére, hogy visszavonult, és átadta a stafétabotot 37 éves fiának, Alex Sorosnak. Az ellenségképre ugyanis továbbra is szükségük van, és ez nemzetközileg is jól bejáratott már – véli Síklaki István szociológus. Az, hogy Alex Sorost fogják-e támadni, csak azon múlik, mennyire van szükség arra, hogy éppen ezt a „mumust” alkalmazzák.

A magyar kormánypárt évek óta használja Sorost a kampányaiban az ellenségképe részeként. Visszavonulása után is alkalmas lesz a Fidesz által neki szánt szerepre?

Persze. Ő ilyen szempontból egy „fiktív” figura, a gonosznak ábrázolt öreg képét ugyanúgy lehet használni a továbbiakban is, annak ellenére, hogy visszavonult, és átadta a stafétabotot 37 éves fiának, Alex Sorosnak. Hogy ez módosít-e valamit, vagy nem, azt nem tudom, majd kitalálják. Az ellenségképre éppen úgy szükség van a továbbiakban is, és ez „jól be van már járatva”, nemzetközileg is, nem fogják elengedni. 

Tudjuk-e mit várhatunk Alex Sorostól?

Valószínűleg ugyanazt a mentalitást. Elég valószínű, hogy jó örököse az apja filozófiájának, politikájának. Ez a legvalószínűbb. 

Anthony Romero, az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió igazgatója szerint Alex valószínűleg nem lesz az a mumus, ami Soros György volt a jobboldal számára. Ugyanakkor Alex elmondta, aggasztja a kilátás, hogy Donald Trump visszatér a Fehér Házba, ami arra utal, hogy a Soros-szervezetnek jelentős pénzügyi szerepe lehet a 2024-es amerikai elnökválasztási kampányban. „Bármennyire is szeretném kivonni a pénzt a politikából, amíg a másik oldal ezt teszi, nekünk is ezt kell tennünk” – mondta. A jobboldal számára ez ki fogja őt jelölni „mumus utódnak”

Persze. Ez egy „színház”. Ehhez olyan egyszerű, racionális dolgoknak, minthogy a politikához is pénz kell, semmi köze. 

Alex Soros mit várhat a Fidesztől, ugyanazt, fogja kapni, amit a papa?

Ugyanazt várhatja, amit a papa várhatott. Az, hogy mennyire fogják támadni, csak azon múlik, mennyire van szükség rá, hogy éppen ezt a „mumust” alkalmazzák. Csak ezen múlik. Ehhez semmi köze Sorosnak, ez egy fikció. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom