Soha nem látott lottónyeremények jönnek Magyarországon

HírKlikk 2023. december 30. 08:25 2023. dec. 30. 08:25

Jelentősen növekedni fognak a lottónyeremények 2024. január 1-jétől – erről a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatott a Világgazdaság érdeklődésére.

A Világgazdaság azért fordult az állami tulajdonú vállalathoz, mert a jövőre életbe lépő adóváltozások nyomán felmerült, hogy azok kedvezően befolyásolhatják az állami szerencsejátékon elnyerhető összegeket, magyarán, hogy emelkednek a nyeremények. Ezt a lapnak megerősítette a Szerencsejáték Zrt.

A jelenlegi szabályozás szerint a nyeremények minden esetben az szja-törvény szerint adóznak. Ez azt jelenti, hogy 15 százalékos levonás terheli a nyereményt, ezt azonban nem a nyertesnek kell megfizetnie. Ő ugyanis eleve nettósítva kapja meg az összeget, vagyis a befizetési kötelezettséget előzetesen már levonják, a játékost további adófizetési kötelezettség nem terheli.

Januártól a lottónyeremények bruttó összegében következik be változás. A parlament november 21-én ugyanis elfogadta a kormányzati előterjesztést a 2024. január 1-jétől érvénybe lépő adóváltoztatásokról, amelyek értelmében a lottónyeremények személyi  jövedelemadó-mentességet élveznek.

A nyeremények után született adókötelezettséget eddig a Szerencsejáték Zrt. fizette meg, az azonban a jövő héttől megszűnik, ebből fakadóan jelentősen növekedni fognak a nyeremények.

Az állami vállalat ezen felül azt is ismertette, hogy pontosan melyik játékot érinti a fejlemény. Eszerint az Ötöslottó, a Hatoslottó, a Skandináv lottó, az Eurojackpot, a Luxor, a Joker, a Kenó és a Puttó esetében minden nyerőosztályban lényegesen meg fog növekedni a várható nyeremény.

Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy pontosan mennyivel. Így egyelőre nem tudni, hogy a felszabadult 15 százalékos szja-részt teljes egészében átengedik a nyerteseknek vagy annak csak egy részét. 

Forrás: Világgazdaság