Sok ápoló az ígértnél kisebb béremelést kap, közben a kormány vendégmunkásokat állít az ágyak mellé

HírKlikk 2024. március 4. 09:00 2024. márc. 4. 09:00

Nem javított az ápolók általános hangulatán a márciustól életbe lépő béremelés. Nagyon sokan csalódottak, miután megkapták az új besorolásukat: a kormányzati kommunikációban elhangzott 20 százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár alig két hete a Magyar Kórházszövetség konferenciáján határozottan arról beszélt, olyan nincs, hogy béremelés nélkül maradjon szakdolgozó. Az emelés technikai részleteivel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján még a pótlékokkal kiegészíteni a havi jövedelmet. Szerinte nincs ok attól félni, hogy valakinek csak attól fog emelkedni az alapbére, hogy beépítik a pótlékokat.

– Pedig sok helyen az utóbbi megoldás született – mondta a Népszavának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, aki azt is hozzátette, pontos összesítésük még nincs, de tagjaik között nagyon gyakori, hogy a beígért 20 százalék helyett, mindössze 13-14 százalékos többletet kapnak. Ami nagyon elmarad a kormányzat által hirdetett 20 százaléktól.

Az is borzolja a kedélyeket a szakszervezeti vezető szerint, hogy az egyes intézményekben teljesen eltérő a munkáltatók gyakorlata. Hivatalosan néhány napja kapták csak meg a munkáltatók a kormányzat béremelésre vonatkozó útmutatóját, miközben már ezerszámra kellett aláírni a béremelési papírokat. Volt, ahol az abban leírtakat nem tudták figyelembe venni, mert már régen túl voltak a szerződések módosításán. Volt, ahol egységesen adtak 20 százalékot, és volt olyan, hogy csak a pótlékokat adták oda keresetnövelő elemként.

A lap kérdésére, hogy mekkora összeget jelent az átlagos 20 százalékos alapbértöbblet, Soós Adrianna azt mondta: az ágazatban – minden ellenkező kormányzati állítás ellenére – most az átlagbér bruttó 460 ezer forint, ennek a húsz százaléka 92 ezer forint. Ehelyett azonban sokaknak 50-60-70 ezerrel nő a bére, s csak nagyon kevesek kapták meg az említett 92 ezret. 

Időközben megjelent a Magyar Közlönyben a vendégmunkások fogadásáról szóló kormányrendelet. Ebben felsorolják, hogy milyen foglalkozásokban nem adható ki vendégmunkás-tartózkodási engedély. Az egészségügyben vendégmunkás nem láthatja el például a gyógyszerész, a védőnő, a gyógytornász munkáját, viszont a listából hiányoznak az ápolók. A Belügyminisztérium illetékese a lapnak küldött válaszában annyit írt, hogy az ott nem nevesített munkakörök vonatkozásában a harmadik országbeli állampolgár részére kiállítható vendégmunkás-tartózkodási engedély.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom