Sok család a stresszes nyár után zökkenőkkel teli tanévre készül

HírKlikk 2022. szeptember 1. 17:51 2022. szept. 1. 17:51

„Nehéz időszakon vannak túl a családok, és tartunk attól, hogy a tanév sem lesz zökkenőmentes” – jelentette ki Miklós György, a Szülői Hang Közösség társalapítója. Emlékeztetett, hogy az infláció, a kata-törvény és a rezsiárak emelkedése már eleve sok családban feszültséget, bizonytalanságot okozott nyáron. A szülők egy része úgy véli, hogy az oktatási intézményekben is bármikor előállhatnak váratlan helyzetek.

Miklós György az Indexnek hangsúlyozta, hogy bár az online oktatásnak a diákok, a szülők és a tanárok sem örülnének, az átállás összességében még mindig kisebb gondot jelentene, mint a pedagógushiány, ami már egyre több nehézséghez vezet a nagyvárosokban.

Emlékeztetett, hogy a Szülői Hang Közösség tagjaival közösen nemrég megfogalmaztak egy 12 pontból álló útmutatót, amellyel a családok a pedagógushiány ellen tudnak küzdeni. Ebben a többi között azt tanácsolják a szülőknek, hogy a hiányzó tanárokat minden esetben dokumentálják az ombudsmannál, emellett hangsúlyozták, hogy az intézményvezetőnél, fenntartónál is lehet panaszt tenni. Az útmutatóban szerepel továbbá az is, hogy a szülők építsenek aktív közösséget helyi szinten.

A Szülői Hang Közösség társalapítója beszélt arról is, hogy a tanárhiány miatt egyre kevesebb figyelem jut egy-egy gyerekekre, és az is előfordul, hogy angol órára nem szakos tanárt küldenek be.

„Emiatt sok szülő kénytelen magántanárt fogadni, ami anyagilag igencsak megterhelő, főleg most, hogy minden más is drágul” – mondta Miklós György. A családok az idén a tanszereket is drágábban tudták beszerezni, de emelkedik a menza ára is, ami egy többgyermekes családnál havi szinten komoly pluszköltséget jelenthet.

 

Forrás: Index