Sok családot vihetett már csődbe a babaváró támogatás, sokaknak 2024-ben jöhet a válság

HírKlikk 2023. december 28. 13:00 2023. dec. 28. 13:00

2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, mivel letelik az öt éves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára.

A babaváró támogatásokat a jelek szerint egyre többen nem tudják törleszteni. A nagyobb arányú nem fizetés 2021 végén kezdődött, amikor megszűnt a törlesztési moratórium azok számára, akiknek nem született még meg a gyermekük, és a várandósságot sem tudták igazolni – írja az Economix.

A 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége azonnal a négyszeresére ugrott, azóta pedig már a 90 napon túl, sőt az egy éven túl késedelmes kölcsönöké is egyre magasabb.

A legrosszabbul azok járhattak, akik felvették a támogatott hitelt, de elváltak. Tőlük még akkor is büntetőkamattal várják el a kölcsön visszafizetését, ha megszületett a gyerekük. 2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, hiszen letelik az öt éves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára. A kölcsönt 2019 közepétől lehetett igényelni, és 235 ezernél is több házaspár vette eddig igénybe. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom