Sok millióba fájhat nekünk a magyar társszervezés egy republikánus dzsemborin

NVZS 2023. december 11. 14:15 2023. dec. 11. 14:15

„Minden ilyen szervezetnek szüksége van pénzre ahhoz, hogy fennmaradjon, egy társzervezőnek pedig nagyon komoly pénzeket kell áldoznia a titulusért, s ne tévedjünk, itt most nem dollár százezrekről, hanem milliókról beszélünk.” Így értelmezte Radványi Miklós a Hírklikknek azt a hírt, miszerint magyar társszervezésben rendezték meg – Donald Trump felszólalásával – a New York-i Young Republicans (Fiatal Republikánusok) évzáró gáláját. A magyar származású konzervatív közíró két fő okra vezeti vissza az erősödő magyar lobbitevékenységet az USA-ban. Egyrészt van némi érdekazonosság bizonyos republikánusok körök és Orbán között, ugyanakkor a miniszterelnök be akarja magát lopni nem csak Trump, hanem általában is a republikánusok szívébe.

A jövő évi amerikai választások jegyében, magyar társszervezésben és Donald Trump felszólalásával tartották meg a New York-i Fiatal Republikánus Klub hagyományos évzáró gáláját szombat éjjel. Erről többek között az Infostart számolt be, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok egyik legrégibb republikánus klubjának Manhattanben megrendezett gáláján mintegy ezer meghívott gyűlt össze, köztük számos konzervatív közéleti személyiség és politikus, soraikban a Kongresszus néhány tagjával, gazdasági vezetőkkel és véleményformálókkal. A gálaest fő beszédét Donald Trump volt elnök tartotta (nem véletlenül, hiszen ez volt az első republikánus szervezet, amely támogatásáról biztosította őt, amikor bejelentette indulási szándékát a 2024-es elnökválasztáson). Felszólalt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, aki az esemény társszervezőjeként mondott köszöntőt, amelyben kiemelte, hogy Magyarország a Nyugat része, és fontosnak nevezte az együttműködést az amerikai republikánusokkal, akik a magyar politikai tapasztalathoz képesek hozzáadni az amerikai hatalmi erőt. Pódiumra lépett mellette Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete is. A New York-i gálaesten fellépett Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész is (aki már többször hitet tett Orbán Viktor és kormánya mellett – a szerk.).

A rendezvény csaknem egybeesett a fővárosban zajló újabb magyar lobbieseménnyel. A HVG szúrta ki a The Guardian cikkét, amely azzal foglalkozik, hogy a Magyar Külügyi Intézet és a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai a Heritage Foundation rendezvényen kilincselhetnek az Ukrajnának szánt katonai támogatások leállításáért. Mint a lap írta, Orbán Viktor emberei zárt ajtók mögött tárgyalnak az amerikai kongresszus több republikánus tagjával erről. A kétnapos konferenciára republikánus politikusokat is meghívtak, akikkel lehetőség lesz zárt ajtók mögötti megbeszéléseket is tartani. A lap egy belső forrásra hivatkozva azt írja, Orbán biztos benne, hogy az ukrán segélyt nem fogja megszavazni a kongresszus, ezért akarja blokkolni az EU-s segítségnyújtást is. 

A cikkben olvasható Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute washingtoni agytrösztje főmunkatársának a véleménye is. Szerinte a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai az utóbbi időben aktivizálták magukat és igyekeznek jó kapcsolatot ápolni a republikánusokkal. Rohac szerint azonban néhány republikánushoz fűződő jó kapcsolat nem elegendő ahhoz, hogy Orbánnak bármiféle befolyása legyen az Ukrajnának nyújtott amerikai finanszírozásra.

De vajon mi végre ez a nagy lobbitevékenység az Egyesült Államokban? S mért kellett a republikánus szervezetnek magyar társszervező? Miért áll ez a republikánusoknak, illetve miért a magyarok érdekében? Radványi Miklóst kérdeztük.

„Minden olyan szervezetnek, mint ez a fiatalokat tömörítő republikánus klub is szüksége van pénzre ahhoz, hogy fennmaradjon, s egy társzervezőnek nagyon komoly pénzeket kell áldoznia a titulusért” – emlékeztetett a magyar származású konzervatív közíró. Mint hozzátette: „ne tévedjünk, itt most nem dollár százezrekről, hanem milliókról beszélünk”.  Háttérként megemlítette, hogy a fiatalok szavazata is kell ahhoz, hogy Donald Trumpot jövőre ismét megválasszák elnöknek. Márpedig a felmérések azt mutatják, hogy a fiatalok, a negyven év alattiak inkább hajlamosak a demokraták mellé letenni a voksukat. Ennek fényében érthető, hogy a Donald Trump újraválasztása mellett nyíltan kiálló Orbán Viktor kiterjeszti lobbitevékenységét a Trumpot támogató fiatalokat képviselő szervezetre – magyarázta.

Ez is a Trump melletti amerikai lobbizás része, miként Orbán embereinek a részvétele a Heritage Foundation által szervezett tanácskozáson, továbbá az annak farvízén republikánus szenátorokkal tervezett zárt ajtók mögötti megbeszélésen – szögezte le. 

S hogy mi az oka ennek a – legalábbis a nyilvánosság előtt – erősödő kormányzati lobbimunkának az USA-ban? Radványi ezt két fő okra vezeti vissza. Egyrészt van egy bizonyos érdekazonosság a szélsőséges(ebb) republikánusok és Orbánék között, másrészt a miniszterelnök be akarja magát lopni nem csak Trump, hanem a republikánusok szívébe is. A Young Republicans Club esetében például azzal, hogy demonstrálja, mennyire támogatja – anyagilag is – a fiatalokat. De van még egy terepe a komoly amerikai lobbizásuknak – hívta fel a figyelmet –, az pedig az ottani magyarok mozgósítása.

A Young Republicans Club egy olyan ifjúsági szervezet, amely az elmúlt időszakban nem volt tényező – tudtuk meg a korábban a Capitoliumon a republikánusoknak dolgozó Radványitól. A republikánus George Bush, majd a demokrata Bill Clinton elnöksége idején – még a reagani idők utórezgéseinek köszönhetően – volt valami szerepe a politikai életben, de az utána következő ifjabb George Bush például kifejezetten ignorálta őket, s a Barack Obama érában sem volt jelentőségük. Sőt, érdekes módon még Donald Trump elnöksége idején sem játszottak számottevő szerepet. Persze akkor még nem voltak „woke”-ok (az olyan társadalmi kérdésekre érzékeny fiatalok, mint a rasszizmus vagy a szabadságjogok korlátozása), de mára eléggé aktívvá váltak a  Z-generáció tagjai, és a még annál is fiatalabbak, amúgy nem kis részt amiatt, hogy az Egyesült Államokban erősödik a politikai korrektség (azaz PC) és a multikulturalizmus, napjainkban pedig különösen radikalizálódnak az Amerikában élő muzulmánok – magyarázta. Arra is emlékeztetett, hogy a Young Republican Club ezen körülmények között kiállt Trump újra indulása mellett, támogatásáról biztosítva őt e törekvésében.

Az pedig, hogy Orbán emberei – mint ahogy a The Guardian írta – a fővárosban lobbiznak bizonyos republikánus körökben, Radványi szerint arra is visszavezethető, hogy a republikánusoknak és Orbánnak vannak bizonyos közös gondolataik. Az egyik ilyen terület a határok megerősítésének a kérdése. Különösen az Egyesült Államok déli határai mentén, de mostanság már az északinál is (merthogy sok bevándorló Kanadán át próbál bejutnia az USA területére) okoz ez problémát. A másik pedig az Ukrajnának szánt támogatások sorsa. A kettőt a republikánusok összekötötték, de az erről szóló egyeztetések holtpontra jutottak a republikánus szentárok és a Biden-adminisztráció között. A republikánusok csereüzletet ajánlottak: megszavazzák mind az Ukrajnának, mind pedig az Izraelnek szánt segélyeket annak fejében, hogy jelentősen szigorítanak a határvédelmen. Ugyanakkor van olyan republikánusok szenátor – J.D. Vance –, aki Orbánhoz hasonlóan, Ukrajna támogatásának blokkolásában korrupcióra hivatkozik, s ugyanazt az orosz mítoszt terjeszti, mint amit Orbán, nevezetesen, hogy Ukrajna nem győzhet ebben a háborúban. Továbbmenve, azt is hirdeti, hogy Ukrajnának el kellene ismernie a Donbaszt és a Krím félsziget orosz annektálását, s békét kell kötni – magyarázta Radványi. Erre is hivatkozva, Vance azt állítja, hogy nem kellene Ukrajnára több pénzt áldozni, a forrásokat belföldön kellene felhasználni. Ugyanakkor az ő véleménye a Szenátusban nem egyezik a republikánus többségi álláspontttal, kivéve a migráns-kérdést – mutatott rá a magyar származású konzervatív közíró.