Sokan megfertőződnek még, de tavaszra lecsenghet a járvány

NVZS 2022. február 2. 07:00 2022. feb. 2. 07:00

„A járvány csúcsa nagyon közel lehet, három-négy hét múlva azonban ilyen módon lecseng, annyian átesünk a fertőzésen, hogy a vírus már nem könnyen talál megfertőzhető alanyt” – mondott szokatlanul biztató dolgot Falus Ferenc, aki azért azt is leszögezte, hogy csak a delphoi jósda tudja, mikor ér majd véget a járvány. A volt országos tiszti főorvos szavaiból azonban az derül ki, hogy hamarosan némiképpen fellélegezhetünk.

Minden jel arra mutat, hogy valamelyest enyhül a koronavírus-járvány szorítása, mintha csökkenne a napi megbetegedések száma. Vajon ez azt jelenti, hogy hamarosan véget ér a pandémia? Vagy esetleg csak ez a hullám fut le, de a járvány már soha nem ér véget?

„Ami pillanatnyilag valószínűsíthető, az, hogy az Omikron – ami rettentő sok embert fertőzött meg az utóbbi időben – még nagyon sokakat megfertőz a következő pár hétben” – mondta a korábbi országos tiszti főorvos. Falus Ferenc szerint mindenesetre a járvány csúcsa nagyon közel lehet, három-négy hét múlva lecsenghet, ugyanis annyian átesünk rajta, hogy már nem könnyen talál magának a vírus megfertőzhető alanyt. A terjedését segítette és segíti, hogy igen sok ember nagyon kevés tünettel vészelte át a betegséget. „Én azt remélem, hogy néhány hónapig ennek következtében nem lesz vírus, amelyik hirtelen és tömegesen tud majd terjedni” – mondta, hozzáfűzve: azt persze nem tudni, hogy jön-e új variáns vagy sem, de bármi lehet.

Egyelőre egyértelműen nem lehet leírni a járványt, de látjuk az alagút végét – derült ki Falus doktor mondandójából. Miként azt sem lehet megmondani, mikor szűnhet meg minden korlátozás. Mindenesetre – fejtette ki – az első perctől kezdve azt tanultuk a járványkezelés módjáról, hogy a „szorítsd meg, lazítsd el” módszer lehet a megfelelő, pontosabban az időben meghozott megszorítás, majd lazítás. „Most remélni lehet, hogy hamarosan eljutunk a lazításhoz”. Erre Falus szerint a tavasz beköszöntével lehet számítani.

Mindenesetre az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) modellszámításokon alapuló előrejelzése a volt országos tiszti főorvos szavait támasztja alá. Legfrissebb (január 21-én aktualizált) prognózisa  szerint május elsejére a napi fertőzöttek száma már 300 alá kerül, a koronavírus következtébe elhunytak száma Magyarországon pedig eléri a 45 ezret.

A legfrissebb, keddi hivatalos adatok szerint a megelőző 24 órában 9422 új fertőzöttet regisztráltak – általános nézet szerint a regisztrált fertőzötteknél négyszer többre tehető a fertőzött, de nem beazonosítottak száma. Az elhunytak napi száma 66 volt. Ezzel a járvány következtében eddig elhunytak száma Magyarországon 41 471 főre emelkedett.