Sokba kerül a nők kedvezményes nyugdíjazása

HírKlikk 2024. február 21. 06:25 2024. feb. 21. 06:25

Meddig biztosítható a nők korábbi nyugdíjba vonulása? Hamarosan változás jöhet? Erről is beszélt Farkas András nyugdíjszakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Két okból is sokba kerül a nők kedvezményes nyugdíjazása – mondta el Farkas András nyugdíjszakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. A szakértő kifejtette, hogy egyrészt a magyar nyugdíjrendszerben ez az egyetlen, amit korhatár előtt igénybe lehet venni, de ez még önmagában nem lenne baj. Ám a világon ez az egyetlen olyan nyugdíj, amit nem terhel emiatt levonás – magyarázta.

Kifejtette: ha belegondolunk, a magyar nyugdíjrendszerben, ha valaki rövidebb ideig fizet járulékot és hosszabb ideig lesz nyugdíjas, akkor ennek ára van. Mégpedig az, hogy az így megkapható nyugdíj összegét levonás terheli, az Európai Unióban átlagosan évente 5,46 százalék. Ahány évvel korábban veszi valaki igénybe a nyugdíját, annyiszor 5,46 százalékkal csökken a nyugdíj. A magyar rendszerben viszont semmilyen levonás nem terheli ezt az összeget. Ezen lehetne változtatni, de a szakértő szerint

„ez egy politikai termék”, ami 2011-ben került be a nyugdíjtörvénybe.

Farkas András nem lát esélyt arra, hogy 2026 előtt bármi is változzon ebben.

Sokféle megoldást ismernek a magyar nyugdíjrendszerek, a magyar is nagyon jó – tette hozzá a szakértő, nálunk bekerült az Alaptörvénybe a pozitív diszkrimináció, a mérték viszont más kérdés. A német vagy svájci rendszerben máshogy oldják meg azt a kérdést, hogy a nő otthon marad gyereket nevelni: ezekben az országokban, ha kiesik a munkaerőpiacról, akkor a dolgozó fél megoszthatja a jogosultságát az ebben az időszakban otthon maradó féllel. Vagyis elfelezheti a megszerzett idejét a gyermeket nevelő párjával.

Bár Magyarországon figyelembe veszik a gyerekneveléssel szerzett szolgálati időt, de mivel ezeknek az ellátásoknak pici az összege, összességében rosszabbul járnak a nők, ha csak ezt nézzük. Ezért jött be egy viszonylag könnyű megoldásként az, hogy korábban elmehetnek nyugdíjba a nők. Farkas András lát arra szakmai okot, hogy ez változzon, a politikai szándék pedig kérdéses szerinte.