Sokba van nekünk az Orbán-iroda megszentelése

Harkai Péter 2022. január 10. 07:21 2022. jan. 10. 07:21

A kormányfői iroda – a keresztény hagyományoknak megfelelő – vízkereszt napján történt megszentelésről a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan tájékoztatta az állami hírügynökségen keresztül a közéletet. Arról nem közölt semmit, hogy a magát pár évtizede hithű reformátusnak valló Orbán Viktor miért él a keresztény hagyomány demonstrálásával, de ez természetesen az ő magánügye. Az viszont kiderült, a ceremóniát végző Bese Gergő atya érdekeltségeit bőkezűen támogatják. De amint a mondás tartja, Krisztus koporsóját sem ingyen őrizték.

Az ellenzékinek tartott sajtó főként iróniával vegyes kedélyességgel számolt be pár napja arról az örvendetes tényről, hogy az idén is áldástól kísért lesz – egyelőre áprilisig – Orbán miniszterelnök munkája a vallásos áhítathoz potom mértékű, nagyjából 26 milliárdból felújított Karmelita kolostorbeli irodájában. Az irónia leginkább a szentelésről készült képillusztrációnak szólt, amin Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sajátos arckifejezéssel tart egy edényt, miközben a mellette álló egyházfi egy pamaccsal olyan mozdulatot tesz, mintha Semjént tervezné megborotválni.

Havasi Bertalan közlése szerint az épületben dolgozó állami vezetők és munkatársak részt vettek Bese Gergő római katolikus plébános áhítatán, majd sor került a Karmelita miniszterelnöki irodasorának megszentelésére. Az áhítaton és a megszentelésen jelen volt Schmitt Pál ex-köztársasági elnök is, amit sokan furcsálltak, pedig nincs miért. A kolostorban és a mellette lévő épületben a miniszterelnökön és munkatársain kívül helyet kapott még a Miniszterelnöki Kabinetiroda, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a plágiumbotrányba bukott volt államfő is. Schmitt külön irodát kapott, a miértre sajnos nem adott választ anno a miniszterelnöki sajtóiroda.

Amikor Orbán Viktor elfoglalta új hivatalát a Budai Várban, vízkereszt napján egy karmelita szerzetes szentelte fel a kormányfői irodát. Mondhatni legalább stílszerűen, nem is tudunk róla semmit. Most viszont a miniszterelnöki kabinet által többször is nevesített Bese Gergő atya lett pillanatok alatt ismert és közismert a szakrális esemény kitüntetett celebrálójaként.

De ki is tulajdonképpen a jeles egyházfi, akit ez a hatalmas megtiszteltetés ért?

Miután a Facebook a barátunk, egy gödöllői kalózközösség által arról értesülhettünk, hogy 5 millióval jutalmazta a kormány a gödöllői „Kelet-Európai Fiatalokért Egyesület" elnevezésű „civilszervezetet”, amit Bese Gergő katolikus diakónus vezet. Mindez természetesen csupán a véletlenek összjátéka lehet.

Az egyesület honlapján mint kapcsolattartó Bese Gergő szerepel névre szóló mail-címmel és mobilszámmal, az impresszumban úgyszintén. 2021-ben a választókerületeknek juttatott civil és – a valaszonline.hu megfogalmazása szerint – álcivil pályázati nyertesek között szerepel ugyanis Bese Gergő atya Kelet Európai Fiatalokért egyesülete is. A lajstrom szerint kereken ötmillió forint támogatást nyertek. A helyi értékű arányok szemléltetésére megjegyeznénk, hogy az összeg a feltehetően jóval mélyebb beágyazottságú Gödöllői Német Nemzetiségű Egyesületnek juttatott támogatás harmada.

Az egyesületnek juttatott ötmillió mindössze azért ejtheti gondolkodóba a jámbor érdeklődőt, mert az egyesület honlapján a legutóbbi tevékenységeként jegyzett zarándoklat 2019-re volt meghirdetve. Csakúgy, mint a Bese Gergő nevével fémjelzett Máriabesnyői Mladifest Ifjúsági Fesztivál.

Gödöllőt amúgy is igyekszik elhalmozni a kormány egyházi vonalon, mint megnyerendő várost. 2020-ban ugyanis nem kevesebb, mint 6 700 600 000 forintot kapott a Gödöllői Premontrei Apátság hitéleti és köznevelési célú beruházásainak támogatására.

De visszatérve az Orbán-irodát szentelő egyházfihoz és egyesületéhez: az idén még szerény plusz egymilliót kaptak a kormánytól az egyesület működéséhez nyújtott adományként – az adófizetők pénzéből.

Amint a gödöllői Galgamenti Partizánok csoport fogalmazott: „a jámbor egyházfi hálája sem maradhatott el a gazdi felé, a ’máriás lelkületű’ Bese Gergő karácsony első napján – jobb dolga nem lévén – meglátogatta a Pesti TV-t, ahol Krisztus születésének ünnepéről beszélt, ironikus utalásokat téve az ellenzékre, felmondva Bohár Dánielnek a kormánypárti propaganda paneleket”.

A Pesti TV-interjúban többek között arról beszélt a 39 éves hitszolga, hogy „a kommunizmusban a hatalom minden erejével dolgozott rajta, hogy a karácsonyból kivegye a vallást, a hitet, Jézus születését. Fenyőünnepnek kellett hívni a karácsonyt. A karácsony valódi jelentését ma sem könnyű megélni, hiszen a fogyasztói társadalom miatt az ünnep termékké vált.”

A plébános tavaly szeptemberben a 2006-os események szakértőjeként is bemutatkozott. A hirado.hu-nak vázolta a történelmi tényeket, miszerint „az őszödi beszéd utáni tüntetések megmutatták, hogy a társadalom igazságérzetét rendkívül zavarja, ha hülyének van nézve. Nemcsak az utcán jelent meg az ellenállás, hanem a családokban, baráti körökben is beszédtémává vált, hogy milyen erkölcsi jogalapja van bármit is tenni és mondani annak a kormánynak, amely nyíltan hazugsággal nyerte meg a 2006-os választásokat.”

Kiemelte, hogy az október 23-i erőszakos lovasroham, szemkilövetés pedig megmutatta, a hatalom rettegett attól, hogy elveszíti az irányítást. A baloldal már tudta, hogy megbukott, hiszen Őszöd után minden más választást csúfosan elveszített. Sajnos – tette hozzá – ennek ellenére, a kormány végig kitöltötte a mandátumát.

Az orbáni szemöldökfát szentelő szerint 2006 ősze „egy figyelmeztetés is arra, hogy ezek a baloldali közösségek gátlástalanul bármit megtehetnek úgy, hogy a Nyugatról senki sem mond még egy ejnye-bejnyét sem, mert a liberális gondolkodóik beletartoznak abba a mainstreambe, ami ma is irányítja Európát. Ezért lehetnek 2006 szereplői ma is az aktuálpolitikában.”

Az atyát augusztus elsejével nevezték ki Tass, Dunavecse és Szalkszentmárton plébánosává, holott 2020-ban még Jánoshalmán szolgált káplánként. Ma már a miniszterelnöki rezidenciát szenteli. Ha még a focit is megszereti, simán kijár az idén egy stadiont, ahol együtt rúghatják a megszentelt labdát Kiss-Rigó püspökkel.