Somogyi Zoltán: nem biztos, hogy Pegasus-ügyben most a hallgatás aranyat ér a Fidesznek

Millei Ilona 2021. augusztus 5. 06:51 2021. aug. 5. 06:51

Pegasus-ügyben mint a forró krumplit dobálják el maguktól a felelősséget a kormánypárti politikusok, a kormánypárt hozzáállása pedig az egyértelmű hallgatás. Holott, a Pegasus-ügy tisztázása legalább annyira az ő érdekük is lenne – mondja Somogyi Zoltán szociológus. Egyébként nem biztos, hogy most a hallgatás aranyat ér a Fidesznek. Ha az ellenzék ügyes, akkor a hallgatás kifejezetten rosszat tesz a Fidesznek.

- A Pegasus-ügy kirobbanása után Pintér Sándor azt állította, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülésén minden kérdésre válaszolni fog, a magyarok lehallgatására alkalmazott izraeli kémszoftver ügyében. Mivel a bizottság fideszes tagjai nem jelentek meg, néma maradt. Ezzel akkor egyértelművé tette, hogy van miért aggódnia a Fidesznek?

- Pintér Sándor mindezeket már akkor állította, amikor tudta, hogy a Fidesz nem megy el az ülésre. Tudta tehát, hogy nem kell beszélnie. Ilyen körülmények között vállalta, hogy mindent el fog mondani. Így könnyű, mondhatnánk. A nemzetbiztonsági bizottság arra van, hogy ilyen ügyekben ülésezzen. Az, hogy ezt nem biztosította a Fidesz, nem vállalták, hogy zárt ülésen tisztázzák a Pegasus-ügyet, igen nyugtalanító.

- A kormányzati kommunikáció július 28-án szintet lépett akkor, amikor az eddigi terelés és hallgatás helyett már – államtitok megsértésére való felbujtás miatt – lényegében a jogi felelősségre vonás lehetőségét pedzegette Pintér Sándor belügyminiszter, amikor az RTL Klub stábja a Pegasus-ügyről szeretett volna neki kérdést feltenni.

- Kérdés miatt nem lehet jogi felelősségre vonás. Kérdés soha nem lehet indiszkrét, csak a válasz – ahogy a mondás tartja. Pintér hirtelenjében ezt a mondatot találta ki, nem tekinteném ezt egy komoly szintlépésnek. Ebben az ügyben ugyanis nehéz lenne már hová lépni.

- Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy napra rá, július 29-én kérdezte Pintér Sándort a Pegasusról, mert nem tetszett neki, ahogy a belügyminiszter az RTL Klub újságírójának lényegében jogi eljárásokat emlegetett. Pintér erre úgy reagált: ha válaszolna a lehallgatásokat érintő kérdésekre, akkor saját magát és Jakabot is börtönbüntetésre ítélhetnék. Ez a mesteri elhallgatás és elhallgattatás művészete?

- Ha viccelődni szeretnék, ami ebben a helyzetben keserű lenne, akkor azt is mondhatnám: lehet, hogy Jakabért ez így megérné a Fidesznek, mármint Pintért beáldozni, úgyhogy nyugodtan beszélhetne. De tegyük félre a komolytalanságot és mondjuk ki: Pintér Sándor egyértelműen hárít, amit – többek között – azért is tennie kell, mert a miniszterelnök egy laza kézmozdulattal hozzá küldte az újságírókat. Azt mondta nekik, kérdezzék a belügyminisztert, majd ő válaszolni fog. A Pegasus-ügyben mint a forró krumplit dobálják el maguktól a felelősséget a kormánypárti politikusok.

- A börtön emlegetése egyfajta nyomásgyakorlás mindazokra, akik tisztázni akarják a Pegasus-ügyet, hogy maradjanak csak sokan abban a hiszemben, lehallgatják, megfigyelik őket, és féljenek ettől?

- Az ügy elhallgatása önmagában nyomásgyakorlás. A nyilvánosságra került információk alapján, az Orbán-kormány egykori minisztere és államtitkára is célkeresztben volt. Na, már most, ha őket lehallgatták, akkor nem csak az ellenzéki politikusok, újságírók és más civilek, de a kormány tagjai sincsenek biztonságban. A Pegasus-ügy tisztázása legalább annyira az ő érdekük is lenne.

- Hogy viselkedtek, mi volt a jellemző reakciójuk – Pintéren kívül – a kormányból azoknak, akiknek választ kellett volna adniuk, például Szijjártó Péter, Varga Judit, Gulyás Gergely, Kovács Zoltán, Trócsányi László, a Fidesz nemzetbiztonsági bizottsági tagjai a közmédia, az MTI, a kormánypárti sajtó?

- Ennek részletes leírása újságírói feladat. Az elemző néhány példán keresztül annyit állapíthat meg, hogy mindenki menekült az ügy elől, illetve olyan dolgokban vállalt felelősséget, amikben nem hibázhatott. Szijjártó átnézte az alá tartozó információs szolgálatot, amely határon túl tevékenykedhet, így könnyen mondhatta, ők nem voltak. Varga Judit a törvényességre hivatkozott, ami azért problémás, mert nagyon rossz a lehallgatásokra vonatkozó jogi szabályozás, így abba törvényesen is beleférhet ellenzékiek és civilek lehallgatása. Gulyás Gergely pedig nevetségesnek és külföldről támogatottnak nevezte, ami egy nem szakszerű és nem a megoldást kereső, de kétségkívül a Fidesz politikájába illeszkedő állítás.

- Kinek kellene leginkább és elsősorban tisztáznia a Pegasus-ügyet?

- Az ellenzéknek kellene ebben vernie a tam-tamot. Ha nem teszi, nem hangos, akkor ebből nem lesz ügy. Ha hangos és sértett, akkor lesz valami belőle.

- A honvédelmi és rendészeti bizottság is beidézi a belügyminisztert és a TEK-vezért, hogy megtudja, használta-e a Terrorelhárítási Központ (TEK) a Pegasus kémszoftvert. Számíthatunk hasonló „eljárásra”, mint a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, vagyis nem mennek el a fideszesek, Pintér pedig ragaszkodik hozzá, hogy a nemzetbiztonsági bizottságban mondja el, hogy mit tud?

- Ugyanarra számíthatunk. Nagy valószínűséggel ezt a helyzetet is el fogja kerülni a kormánypárt. Hozzáállásuk egyértelmű: a hallgatás.

- Pintér azért nyomatékosította, hogy csak és kizárólag a nemzetbiztonsági bizottság ülésén szeretne felelni a kérdésekre, mert amíg az nem tud határozatképesen összeülni, addig a hallgatás aranyat ér? Megint agyonhallgatják a lehallgatási ügyet, mint általában mindent. Sikeres ez a Fidesz-módszer?

- Nem biztos, hogy most a hallgatás aranyat ér a Fidesznek. Ezt most hagyjuk meg az olimpikonjainknak. Ha az ellenzék ügyes, akkor a hallgatás kifejezetten rosszat tesz a Fidesznek. Ha ügyetlen, akkor a legtöbbet ez segít most nekik.

- Pegasus-ügyben is minden körülmények között sikeres lehet az elhallgatás, vagy van, ami válaszra kényszeríti a Fidesz-kormányt?

- Nem csak a politikus építhet fel ügyet, hanem az ügy is felépíthet politikust. Mindenesetre egymásra kell találniuk. Ha a Pegasus-ügynek lesz ügygazdája az ellenzéki oldalon és a meghatározó ellenzéki pártok mögé állnak, akkor ezt az ügyet a Fidesz nem kerülheti el.