Söpredék az utcán és a politikában

Dr. Dávid Ferenc       2020. május 29. 14:08 2020. máj. 29. 14:08

Jeles napokat élünk. Május 29-én tíz éves a második, harmadik és negyedik Orbán-kormány, május 31-én ünnepli 57. születésnapját a miniszterelnök, és itt állunk pünkösd küszöbén, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. Minden irónia nélkül mondom: teljesen normális dolog, hogy egy kormány a kerek évfordulón megemlékezik az eddig megtett útról, a szülinaposnak jár a torta, a pünkösd – vallási jelentőségén túl – meg már jelzi: jön a nyár.

A kedvemet nem csak a felhős idő rontja el, ha nem az is, hogy az ünnepek és megemlékezések előtt, május 28-án (csütörtökön) a Mi Hazánk Mozgalom megmozdulást tarthatott Budapest belvárosában. Lassan három hónapja hirdették ki a veszélyhelyzetet, érvényben van ma is rendkívüli jogrend, de a magyar fasiszták erre fittyet hányva, zavartalanul vonulhattak és szónokolhattak a főváros utcáin és terein.

A parlamenti ellenzéki pártok, az eddigi kormányzati intézkedéssel elégedetlen civil- és szakszervezetek végig tiszteletben tartották a korlátozó előírásokat. Nem szerveztek tüntetést, demonstrációt és sztrájkot, ezzel is bizonyítva, hogy értik a tiltás okát, jogtisztelő módon elfogadják a szigorú rendelkezéseket és nem nehezítik a rendfenntartó erők munkáját. Úgy gondolom, hogy helyesen viselkedtek: nem is volt a fővárosban ez idő alatt tiltakozó megmozdulás.

A csütörtöki nap viszont azt bizonyítja, hogy ez a tilalom nem vonatkozott/nem vonatkozik a fasiszta söpredékre. Ők ugyanis nyugodt szívvel elmehettek óbégatni az Országos Roma Önkormányzat székháza elé, majd undorító jelszavaikat skandálva, átmasírozhattak a Deák térre. A rendőrség nem engedélyezte a tüntetést, mert szerintük gyűlésnek számít, amit a jelenlegi veszélyhelyzet alatt érvényes jogszabályok tiltanak. A rendőrök igazoltatták a beszédek előtt gyülekező csoportokat, és figyelmeztették őket, hogy a tüntetés nem engedélyezett. Ennek ellenére, a fasiszta párt két vezetője (Toroczkai és Dúró) megtarthatta beszédét. Szerencsére nagyobb atrocitásra nem került sor, és a megjelent foci-ultrák is békében hagyták el a helyszínt. De ismétlem: a rendezvény nem volt megengedett, ám úgy tűnik, hogy a fasisztákra nem vonatkoznak a törvényeink!

1. A Mi Hazánk Mozgalom – ne cifrázzuk ! – szélsőséges fasiszta alakulat. Prominens képviselői több alkalommal kifejezésre juttatták, hogy gyűlölik a cigányságot. Ennek megfelelően szerveztek megfélemlítő rendezvényeket cigány-lakta magyar településeken. Hangosan hirdetik a(z) – EU szellemiségével és jogrendjével ellentétes – halálbüntetés visszaállításának szükségességét, a szibériai bér-rabtartás indokoltságát (deportálás) és az iskolázatlan személyek szavazati jogának megvonását. Ez a szélsőjobb hol fekete-, hol barnainges csapatokkal szövetkezik: ilyen volt a Magyar Gárda, és most ilyen a Betyársereg.

2.  A parlament és a kormány csendben, tétlenül nézi az ultraradikális alakulat tevékenységét, térnyerését. Nincs ok a nyugalomra, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom veszélyezteti az állam- és jogrendet, ezzel a polgárok biztonságát is. Jelszavai félelmet keltenek, elsősorban a cigány származású honfitársainkban, akik joggal tartanak az egyre erősödő rasszista párttól és híveitől. A Deák téri kettős gyilkosság mindenkit felháborít, de ez nem jogosít fel senkit – így a fasiszta suhancokat sem –, hogy az utcán és tereken ítélkezzenek. Ezért úgy gondolom, hogy a tegnapihoz hasonló – nem engedélyezett és szélsőséges – megmozdulásokat a rendőrségnek a legkeményebb eszközökkel (vízágyú, könnygáz stb.) kell feloszlatnia. Fajgyűlölő osztagoknak nincs helyük sem a politikában, sem az utcán.

3. A fentiekre tekintettel, a jogvédő szervezeteknek, az ellenzéki pártoknak indítványozniuk kellene a Mi Hazánk Mozgalom működésének betiltását, szükség szerint a párt felszámolását. Ugyanis a Toroczkai által vezetett alakzat nem politikai ellenfél, hanem aljas ellenség. Nem megengedhető, hogy ez az „ideológiai vírus” terjedjen: az államnak és polgárainak az az érdekük, hogy a fasiszta eszme marginalizálódjon és az ezt képviselő párt pedig megszűnjön.

Csütörtökön alvilági alakok grasszáltak az utcán és mérgezték városunk levegőjét. Indokolt szellőztetni és megkezdeni a tavaszi nagytakarítást!