Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert, vérszemet kapott a papagájkommandó

Föld S. Péter 2021. január 27. 14:16 2021. jan. 27. 14:16

Amit biztosan tudunk a gyöngyösi polgármester, Hiesz György ügyéről, az annyi, hogy a város első emberét január elején beoltották a koronavírus elleni vakcinával. Olyan időpontban, amikor az oltási terv szerint még csak az egészségügyi dolgozók, valamint a különösen veszélyeztetett személyek lettek volna erre jogosultak.

Azt is tudjuk még, hogy aznap a gyöngyösi Bugát Pál Kórház dolgozói egy idősotthonban oltották az ott élő embereket, de több vakcinát vittek magukkal, mint amennyire végül szükség volt, a maradékot nem akarták kidobni, ezért szóltak a háziorvosoknak, hogy értesítsék a pácienseiket, akar-e valaki közülük oltást. A felbontott vakcinákat ugyanis hat órán belül fel kell használni, és a kérdéses időpontban már csak egy-másfél óra volt hátra.

Innentől kezdve, véleményes a történet. Hiesz György azt állítja, őt is ugyanúgy értesítették a rendkívüli lehetőségről, mint a többieket, akiket beoltottak, míg vannak, akik úgy emlékeznek, hogy a polgármester megtudta, hogy van lehetőség beoltatni magát, és maga jelentkezett. Hiesz György elismerte, hogy hibázott, mert, még ha beoltása nem is volt törvénytelen, posztjával és közéleti szerepével akkor sem összeegyeztethető, hogy megelőzzön másokat.

Mondhatnánk, hogy nincs itt semmi látnivaló, tessék szépen továbbhaladni, Csak hát nem mondjuk, mert bár valódi látnivaló tényleg nincs, levonni való tanulság azért akad ebben a történetben. Már csak azért is, mert a kormányhoz közeli sajtóban most verik a tamtamot. Még olyanok is vannak, akik Szájer József brüsszeli kalandjához, az ereszcsatornán véghezvitt, melegpartiról való menekülést igyekeznek párhuzamba hozni a Gyöngyösön történtekkel.

És emlékszünk arra is, amikor kiderült, hogy Borkai Zsolt, egykori győri polgármester adriai szexpartin vett részt, milyen megengedően nyilatkoztak a Fidesz holdudvarához tartozók. Hogy hát az vesse rá az első követ, aki még soha nem botlott meg. Ilyen és ehhez hasonló magvasságokat lehetett hallani, így próbáltak felmentést adni a pártja által hirdetett keresztényi elvekre fittyet hányó győri polgármesternek.

Túl azon, hogy Hiesz György mostani „botlása” nagyságrendekben sem mérhető Borkai, Szájer és a többi, itt és most fel nem sorolt fideszes bűnhöz, a gyöngyösi polgármester tette is elítélendő. Nem azért, mintha törvénytelen lett volna, amit tett, hiszen maga Müller Cecília országos tiszti főorvos mondta, hogy az oltóanyag nem végezheti a kukában. Ráadásul, ami Gyöngyösön történt, az mindennapi gyakorlat. Számos háziorvos számolt be arról, hogy úgy kapta meg az oltást, hogy valamelyik, az oltásban résztvevő kollégája felhívta telefonon: maradt néhány vakcina, egy órád van, hogy ideérj és akkor beoltunk. És nemcsak a kollégákat hívják ilyenkor az oltásban résztvevő orvosok, hanem azokat a betegeiket is, akikről tudják, hogy örömmel vennék, ha beoltanák őket. Felrúgták ezzel a csak elnagyoltan, leginkább a lózungok szintjén létező oltási tervet, de legalább nem kell kidobniuk az értékes, életet mentő oltásokat.

Ám egy polgármester pozíciójával nem fér össze, hogy másokat megelőzve jusson hozzá valamihez. Nem jogilag vállalhatatlan, hanem morálisan.  Akkor is necces ez, ha a polgármester, aki elmondása szerint munkájából kifolyólag sok emberrel érintkezik, és ezért veszélyeztetett, bocsánatot kért azért, amit tett. Hiesz György nem követett el bűnt, felmenteni mégsem akarjuk. Amit tett, arra ugyanúgy nincs bocsánat, mint azoknak ájtatos szentfazekaknak a „megbotránkozására”, akik most úgy tesznek, mintha mélyen fel volnának háborodva, miközben, a már említett adriai szextett után gond nélkül Borkai Zsoltra szavaztak a győri polgármester-választáson.