Soros György köszöntése

Lovász Péter 2019. augusztus 12. 15:29 2019. aug. 12. 15:29

A kisgyermekeket jó néhány évtizede, évszázada a mumussal ijesztgetik. „Jön a gonosz mumus, ha nem eszed meg a spenótot! Ha rosszalkodsz. Ha nem teszed helyre a játékaidat... Ki a mumus? Mi a mumus? A láthatatlan ártó rossz lélek. A gyerekek elhiszik, hogy van. Magyarországon sokan a felnőttek is elhiszik, hogy van. Volt nálunk mumus a Nemzetközi Valuta Alap, néhány éve pedig Soros György kapta meg tartósan a mumus szerepét. Jön, hozza magával a migránsokat és harsányan nevet.

Úgy hozta a sors, hogy Soros György, aki Schwartz Györgynek született Budapesten 1930. augusztus 12-én, a mai napon betölti 89. évét. Mire ezt a kort elérte, a világ leggazdagabb embereinek sorába került. Úgy öt éve, hogy összegyűjtött vagyonának nagy részét, 18 milliárd dollárt, elajándékozta különféle közhasznú célokra, közhasznú szervezeteknek. Soros György nyilvánvalóan tisztességes, jóindulatú, okos és hasznos polgár, aki gazdagságát, befolyását évtizedek óta jó célokra, jól használja fel.

Amíg azonban idáig eljutott, előbb Kiss Sándor néven bujkálással kellett túlélnie a magyarországi náci megszállást és a nyilasok rémuralmát. Ugyanis zsidónak született. 1947-ben emigrált Magyarországról, először Londonba, ahol kitanulta a közgazdász-mesterséget, majd átköltözött az Egyesült Államokba, ahol gyakorlati tapasztalatokat szerzett a pénzpiacon. S az évek során meggazdagodott. A Pénz alkímiája c. művében (1987) összegezte tapasztalatait a globális pénzpiacról, s közreadta  saját elméletét, a Reflexivitás néven közismertté vált - mondjuk így - pénzkezelési módszert. Spekuláns volt, talán ma is az. A magyar nyelvben ez pejoratív minősítés, s ennek történelmi gyökerei vannak. Ráadásul Sorost évekkel korábban bíróság elé is citálták bennfentes kereskedelem vádjával. (A jogi procedúrának még a mai napig nincs vége.) Mert ahol spekulánsok sikeresen működnek, s szép pénzeket nyernek üzleteken, ott mások olykor veszítenek. A spekuláció azonban a piac működésének természetes eleme, nem csalás és ámítás. A sikeres befektetési bróker (spekuláns) helyesen értékeli a rendelkezésére álló sokrétű információkat, jól méri fel a pénzpiac várható alakulását, és a gyakorlatilag előre hozott okos döntések révén szerez nyereséget. Ez teljesen törvényes munka. Csaknem minden pénzpiaci szereplő egyúttal spekuláns is, például a Magyar Nemzeti Bank is.

A dúsgazdaggá vált Soros György aztán átalakult a jótékony Soros Györgyé. Ezért  vált világszerte híressé. Magyarország és Közép-Európa Soros jótékonysági tevékenységének kedvelt célpontja volt és maradt, de munkássága valójában az egész világot érintette. Támogatta a lengyel Szolidaritás és cseh Charta mozgalmat. A Soros-alapítvány pénzéből, vagyis Soros tárcájából jutottak tisztes összegek egyebek mellett a Fidesz megalakítására, Orbán Viktor és más fideszesek külföldi ösztöndíjaira. Magyarországon a Nyílt Társadalom Alapítvány 1984 óta ezernyi kulturális, társadalmi, oktatási célt, programot támogatott, s számottevően hozzájárult a demokratikus jogállam megteremtéséhez. Társaival Soros György alapította a Central European University-t (CEU)-t, a Közép Európai Egyetemet. Az intézmény 1991-ben Prágában telepedett meg, de ott nem fogadták be. Így 1993-ban átköltözött Budapestre, s az évek során a legjobb magyar egyetemmé fejlődött. Soros György 2002. óta Budapest díszpolgára, 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől  vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári fokozatának nagykeresztjét. Vagyis Soros György akkor jó időre ismét hazája megbecsült, tisztelt polgára lett.

De jött a fordulat. 2017-ben Soros Györgyöt a magyar hivatalos politika kiátkozta, mert önálló véleményt formált az európai migrációról, és e véleményének több helyütt és nyomatékkal hangot is adott. Soros lett a mumus, a bevándorláspárti főgonosz. Véleménye ugyanis nem tetszett Orbán Viktornak, illetve a fideszes politikai propaganda fornálóinak. A migrációs nyomás 2015-ben kapóra jött Orbánnak a magyar választók megrémítéséhez, s ehhez társult a  fokozatosan erősödő, majd állandósult „sorosozás“, a kommunikációs és kampány-varázsszó. Hitvány manipulációkkal több lépésben a  CEU-t is elűzték Budapestről. Soros György ismét páriává vált Magyarországon és sokhelyütt a nagyvilágban. Soros némely ócska politikai vonulatok számára immár személyesen az ördög unokája, akinek sem múltja, sem jelene. sem jövője nem hiteles.  Ezért nagyon is figyelemre méltó, hogy  a  tekintélyes brit lap, a Financial Times 2018-ban az Év Emberévé választotta.  

Soros sokáig válasz nélkül tűrte a mind alantasabb hangú támadásokat, s folytatta emberbaráti tevékenységét, nem titkolta a migrációval kapcsolatos álláspontját és javaslatait. Ám később több alkalommal visszautasította a hitvány vádakat, és részletesen kifejtette a migrációval kapcsolatos álláspontját - higgadtan rámutatva, hogy a magyar kormány félrevezeti a nemzetet. Végül 2017. novemberében honlapján közleményt jelentetett meg:

Miközben Magyarország egészségügyi és oktatási rendszere aggasztó állapotban van és a korrupció mindent áthat, a jelenlegi kormány külső ellenséget kreál, hogy ezekről a problémákról elvonja állampolgárai figyelmét. A kormány Soros Györgyöt választotta ki erre a célra, és nagyszabású Soros-ellenes médiaháborút indított, amelynek költsége több tízmillió euróra rúg az adófizetők pénzéből, felszítja az iszlámellenes hangulatot és olyan antiszemita szófordulatokat használ, amelyek az 1930-as éveket idézik.

Napjainkra a Soros ellenes kampány némileg alábbhagyott, mert az uniós politikusok is megsokallták, és kritika tárgyává tették annak politikai ízléstelenségét és antiszemita jellegét. De Soros György neve Magyarországon a mai napig szitokszó a kormány állásfoglalásaiban és a kormánysajtóban.

E sorokkal tisztelgek idős honfitársam előtt. Születésnapja alkalmával kívánok neki egészséget, békés, hosszú életet.