Soros György újabb javaslata Orbánék kikerülésére

HírKlikk 2020. december 1. 19:49 2020. dec. 1. 19:49

„Az EU ma – amint azt a pénzügyi csomagra vonatkozó magyar és lengyel vétó is mutatja – túlságosan megosztott ahhoz, hogy most örökkötvényeket bocsásson ki, de a tagállamok megtehetik ezt, és meg is kell tenniük” – szögezte le Soros György, a Project Syndicate-n megjelent legfrissebb cikkében. Hozzátette: „Orbán Viktor magyar miniszterelnök aggódik, hogy az EU új jogállamisági mechanizmusa a gyakorlatban korlátok köré szorítja személyi és politikai korrupcióját. Olyannyira aggódik, hogy kötelező érvényű együttműködési megállapodást kötött Lengyelországgal, magával rántva azt is a mélybe”.

Korábban az EU számára javasolta ilyen kötvények kibocsátását. Erre azonban az EU most nem képes, mert túlságosan megosztott, amint azt a magyar és a lengyel vétó is mutatja, valamint az, hogy az úgynevezett „fukar ötök” (Ausztria, Dánia, Németország, Hollandia és Svédország) fontosabbnak tartják a pénzmegtakarítást, mint azt, hogy hozzájáruljanak a közjóhoz – írja a Project Syndicate-en megjelent írásában Soros György. 

A befektetők pedig csak olyan entitástól fognak örökkötvényeket vásárolni, amelyről feltételezik, hogy továbbra is fennállnak a belátható jövőben. Az EU azonban nagyon nehéz helyzetben van, dúl a koronavírus-járvány második hulláma, amely még az első hullámnál is pusztítóbbnak tűnik. A tagállamok az első hullám elleni harcban felhasználták az anyagi forrásaik javát. Az egészségügyi ellátás biztosítása és a gazdaság talpra állítása sokkal többe fog kerülni, mint a költségvetésben és a segélycsomagban foglalt összeg, de ezeknek a forrásoknak a biztosítása is halasztást szenved a magyar és a lengyel vétó miatt. 

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök aggódik, hogy az EU új jogállamisági mechanizmusa a gyakorlatban korlátok köré szorítja személyi és politikai korrupcióját. Amiatt is aggódik, hogy kötelező érvényű együttműködési megállapodást kötött Lengyelországgal és azt az országot is a mélybe rántja saját magával” – írta Soros. Hozzátette: kiderült, hogy van egyszerű megoldás a vétó átlépésére: az úgynevezett megerősített együttműködés, amire lehetőséget ad a lisszaboni szerződés. Eredetileg az euró-övezet további integrációs lehetőségének biztosítására fogalmazták meg, de arra a célra soha nem használták fel. Nagy érdeme, hogy fiskális célokra is lehet alkalmazni – mutatott rá Soros, aki kifejtette, hogy ilyen módon az államok egy csoportja is elfogadhat költségvetést, és kidolgozhatja a finanszírozás módját, amely lehet például közös kötvény is. Ilyen esetben nagyon jól jöhetnek az örökkötvények. Ezeket a tagállamok bocsátanák ki, amelyeknek fennmaradását készséggel elfogadnák a hosszú távú befektetők, például a biztosító társaságok. 

Az örökkötvényeknek nagy előnyük, hogy a tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az esedékes kamatokat törleszteni. A kamatok tétele a maihoz képest az idő múltával csökken, zéró felé tendál, bár azt soha nem éri el. Az anyagi források bizonyos mennyisége – például az EU költségvetésében és segélyalapjában foglalt összeg –, sokkal több mindenre lenne elég, ha örökkötvények kibocsátásra használnák fel: ez nagyjából megoldaná Európa pénzügyi gondjait. 

Ha egyetlen ország bocsátana ki örökkötvényt, akkor meglenne az a plusz előnye is, hogy a többi európai ország követendő példát látna benne. A „fukar ötöknek” pedig különösen vonzónak kellene tartaniuk az örökkötvényeket, végtére is ők szeretnek pénzt megtakarítani. Európában a biztosító társaságok és a többi hosszú távú befektető részéről nagy a kielégítetlen kereslet a hosszú távú kötvényekre. Lehetséges, hogy kezdetben prémiumot kérnek az örökkötvényekért, mert nem ismerik jól ezt az eszközt. De valószínűleg a prémium is eltűnik, amint egy kicsit jobban megismerik ezeket a papírokat. 

Olaszország nincs azok között az államok között, amelyek elég szerencsések ahhoz, hogy saját nevükben bocsássanak ki örökkötvényeket, pedig a többieknél nagyobb szüksége lehet rá. De Olaszország az EU harmadik legnagyobb gazdasága – mi lenne az EU-val nélküle? A szolidaritás csodás gesztusa lenne, ha azok az államok, amelyek saját nevükben bocsátanak ki örökkötvényeket, garanciát vállalnának az olasz kibocsátására is. Ez erősítené az uniót, és így közvetve a garantálók javára is válna. Idővel pedig az EU elég erőssé válhatna ahhoz, hogy maga is kibocsásson örökkötvényeket. Ez olyan cél, amire érdemes törekedni – írta Soros György.