Soros válasza Orbánnak és társainak

NVZS 2019. november 15. 18:30 2019. nov. 15. 18:30

Méltó választ adott Soros György a CEU-t Budapestről elüldöző „korrupt Orbán Viktor”-nak: megalapítja a Nyitott Társadalom Egyetemi Hálózatát (Open Society Unversity Network, OSUN), s az egész világot átszövő hálózat leendő alaptagjának, a CEU-nak további 750 millió eurót adományoz. Ezt a CEU új bécsi kampuszának mai hivatalos megnyitóján jelentette be. Az elhangzott beszédekben ugyan ritkán emlegették név szerint Budapestet, ám a magyar főváros mégis jelen volt Bécsben. Szerencsére nem csak negatív kontextusban: nagy tapsot váltott ki például, amikor az egyik szónok felemlegette, hogy új főpolgármestere van Budapestnek vagy az, amikor szóba kerültek a CEU melletti budapesti szolidaritási tüntetések.

„A korrupt Orbán Viktor koncentrált támadást intézett az oktatási, tudományos élet szabadsága ellen, el akart minket pusztítani, s a küzdelem tovább folytatódik” – szögezte le egyebek között Soros György, aki mindehhez hozzátette: ugyan a CEU amerikai képzése el lett üldözve Budapestről, de a jelenlétét megtartotta a magyar fővárosban. „Ez morális kötelességünk volt, hiszen sorozatos szolidaritási tüntetések voltak” – mutatott rá nagy tapssal kísért indoklásában.

 

Soros újabb 750 milliós adománya

Soros nagy bejelentést is tett: létrehozzák a Nyitott Társadalom Egyetemi Hálózatát (Open Society Unversit Netwok, OSUN), ehhez (az eredeti adományokon felül) újabb 750 millió eurót adott a CEU-nak, mint a hálózat tagjának, ami megmutatja „az elkötelezettségemet és a bizalmamat”. A hálózat részei lesznek azok a világszerte elismert európai, észak-amerikai közel-keleti, stb. progresszív felsőoktatási intézmények, amelyek a nemzetközi együttműködés egy új módját fogják megvalósítani – mondta. A CEU célja, hogy egyedülálló legyen, s a hálózaton belül is megtalálja a válaszokat a 21. század kihívásaira.  

Üzenetek Budapest említése nélkül

Michael Ignatieff, a CEU rektora köszöntőbeszédében komoly üzeneteket is megfogalmazott. Meleg szavakkal megköszönve Ausztria, és azon belül Bécs „különleges” üdvözletét, s hangsúlyozva a nyitott társadalom elvére épült egyetem egyedülálló misszióját, a többi között arról beszélt, hogy ez több mint egy jó társadalom víziója. „Kell tudnod odafigyelni, megtanulnod a véleményed megmásítását, elfogadnod, amikor nincs igazad és kitartanod, amikor biztos vagy az igazadban” – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy az egyetem mindig is kiállt és ki fog állni a tudomány szabadsága, a kirekesztettek kiterjesztett lehetőségeinek a biztosítása és az ellentmondásos témák kutatása mellett. A CEU eddigi székhelyének, Budapest említése nélkül emlékeztetett arra, hogy több mint 25 éves fennállása alatt ezidáig mintegy 17 ezer végzőst bocsátott útjára az intézmény,  s 120 országból fogadott tanulókat.

Megjegyzendő, hogy Ignatieff azért később – az egyes szónokok felvezetése, illetve a beszédek után tett kikacsintó megjegyzéseket. Bécs polgármesterének meleg hangú beszéde után például leszögezte, hogy „mondanom sem kell, nagyon szívmelengető ez a fajta meleg fogadtatás”. De annak a megjegyzésének is volt áthallása, amikor arról beszélt, hogy egy héttel azután, hogy Magyarországon megszavazták a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, „telefonhívást kaptunk az akkori bécsi polgármestertől”. 

Mi köze van Dumbledore-nak a CEU-hoz?

Két éve elképzelhetetlen történésnek voltunk a tanúi: egy európai főváros nem kívánatosnak nyilvánított egy oktatási intézményt – szögezte le beszédében Michael Ludwig, Bécs polgármestere. „Budapesttel továbbra is jó partneri kapcsolatra törekszünk, s ehhez jók a feltételek: új főpolgármestere van a magyar fővárosnak” – szögezte le a hallgatóság nagy tapsa közepette. Hozzátette: az új főpolgármester megválasztása azt mutatja, hogy a két évvel ezelőtti lépéseknek vannak politikai hatásai”.

A polgármester – utalva arra, hogy Bécs befogadta a CEU-t – egy irodalmi hőstől is idézett. A fiatal generációkra nagy hatást gyakorló Harry Potter könyvek legendás iskolaigazgatójának, Dumbledore-nak egy mondatára emlékeztet, ami a következőképpen hangzik: „Mindannyiunknak szembe kell néznünk azzal, hogy választani kell a jó és a rossz között, ez pedig nem könnyű feladat”. A maga részéről hozzátette: „Mi a jót választottuk”.

Nyitottság kell a párbeszédhez

„Soros György szerepét méltatta a CEU felállításának kezdeményezése, majd az elképzelés valóra váltásához és azóta is nyújtott pénzügyi támogatásért Iris Rauskala, osztrák oktatási, tudományos és kutatási miniszter. Mint mondta, ma már mások a körülmények, mint amilyenek 1991-ben voltak, amikor forradalmi változások mentek vége a nyitott társadalom értékeinek terjesztéséért. A körülmények mások, és mégis tisztában kell lennünk a demokráciát,  a pluralizmust és az oktatás és kutatás szabadságát érintő veszélyekkel. Hozzátette: „A tudomány és a társadalom, az oktatási, tudományos világ és az azon kívüli között szükség van a párbeszédre, amihez mindkét oldalon nyitottságra van szükség”.

Az ünnepélyes megnyitón – s ez is jellemző az osztrákok hozzáállására beszédet mondott még  Anton Zeilinger, az Osztrák Tudományos Akadémia elnöke, aki elmondta, hogy máris megkezdték a tárgyalásokat  CEU-ról az együttműködésről.

Mint mi is beszámoltunk róla, Soros Györgyöt, a CEU alapítóját tegnap Bécsben kitüntették a Nagy Arany Érdemrenddel a Bécs tartomány körül szerzett érdemeiért.