Sorra buknak a fideszesek, erkölcsileg vállalhatatlan lett rájuk szavazni

HírKlikk 2019. október 11. 09:59 2019. okt. 11. 09:59

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy alkotmányellenes a fideszes választási törvény, amely arra játszott, hogy megpróbálja kiszorítani a szövetséges vetélytársak képviselőjelöltjeit a plakáthelyekről, emellett sorra indulnak a büntetőügyi eljárások a fideszes kiskirályok ellen – erről kérdezték csütörtök este Harangozó Tamást, az MSZP és Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A mai napon hozta nyilvánosságra döntését az Alkotmánybíróság a vitáról, amiről rengeteg botrányt lehetett hallani országszerte, hogy egész egyszerűen hatósági eszközzel nem adják ki az engedélyt az ellenzéki plakátokra. Az Alkotmánybíróság ma azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a választójogi törvény e passzusa, amit a legutóbbi módosításnál rakott bele a Fidesz, hogy a magántulajdonos hozzájárulása kell, hogy bármit ki lehessen rakni közterületen!” – ismertette Harangozó Tamás.

„Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy ez a passzus azért alkotmánysértő, mert semmilyen garanciát nem ad, hogy ne lehessen ezzel visszaélni, amint láttuk például a magyar demokráciával szórakozó E.ON vagy a fideszes önkormányzatok részéről” – tette hozzá a szocialista politikus.

Varju László elmondta, e mellett az országban már egyre többen tudják, hogy sorban buknak le a fideszes kiskirályok különféle súlyos bűncselekményeket elkövetve. Pécsett például Vári Attila, a fideszes polgármesterjelölt, aki ellen kétszeres hamis tanúzás miatt most indította el a nyomozást a Legfőbb Ügyészség. Simonka György büntetőperében is most hozták nyilvánosságra a nyomozóhatóságok súlyos megállapításait, de most már egyre többen tudják, hogy a többi fideszes is ezt a módszert követte: „Simonkáék 1,5 milliárd forintot loptak el költségvetési csalással, bűnszövetkezetben elkövetett módon, több jelenlegi kormánypárti országgyűlési képviselő közvetett vagy közvetlen közreműködésével, családtagokkal. Simonkáék csinálják ezt keleten, Újpesten csinálja Wintermantel Zsolt, nyugaton pedig Borkai: ellopják a magyar emberek pénzét, és ilyen bűncselekményeket követnek el” – sorolta a konkrét, ismert eseteket Varju László, és ismertette azt a szisztémát, amikor olcsónak minősített telekeladás után, a helyi önkormányzat közvetlen felértékelő minősítésével lopták ki ezek a kiskirályok az egyes választókerületekben a tisztességesen élő választópolgárok vagyonát.

A Simonka-típusú ügyek kapcsán Harangozó Tamás figyelmezetett: „Ne felejtsük el, amióta Simonka mentelmi jogát felfüggesztették, azóta is a Fidesz választókerületi elnöke és a mostani önkormányzati választásra úgy fognak a Békés-megyeiek elmenni, hogy a Simonka által felkentekre kell majd szavazni. Hát erősen el kell gondolkozni azon, hogy az ember még egyszer adja ehhez a nevét!”

Az utóbbi napok botrányaira reagálva Harangozó kifejtette, az erkölcsi dilemma a fideszes vezetésre teljeskörűen kiterjed. „A miniszterelnök milliárdos haverjának a magángépén ingyen utazni, vagy esküvőre helikopterezni miért lenne már különb, mint a hálózat tagjaival jachtozgatni, akik egytől-egyig közpénzekből szereztek juttatásokat, vagy épp EU-támogatást kaptak, mint az egyik hölgy?” – mutatott rá Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője.

Forrás: Hírklikk