Spiegel: Orbán úton a győzelemhez

HírKlikk 2020. szeptember 30. 17:51 2020. szept. 30. 17:51

Ne kapjanak uniós pénzt azok a tagállamok, amelyek megsértik a jogállamiságot – az EU Bizottsága ezzel az utolsó eszközzel akarta megállítani az olyan autokratákat, mint a magyar Orbán Viktor, de az új német javaslat csak keveset hagyott meg ebből az elképzelésből, írta „Orbán úton a győzelemhez” című kommentárjában a Spiegel című német hetilap. „Az EU-nak talán még lett volna egyetlen esélye, hogy megakadályozza az olyan országok, mint Magyarország és Lengyelország lecsúszását az autokráciába. Hétfő óta világos, hogy ez nehéz lesz, és a felelősséget ezért nem utolsó sorban a német kormány viseli. A soros német elnökség javaslata azt a végzetes jelzést küldi, hogy az EU számára nem nagyon fontos, mi történik a tagállamaiban a demokráciával, fő, hogy a végén a kassza rendben legyen.

Soros elnökként Berlin dolga, hogy kompromisszumos megoldást találjon arra a kényes kérdésre, hogy meg kell-e vonni a pénzt a jogállamiság ellen vétkezőktől, mint Orbán, ha folytatja a demokrácia alapjainak felszámolását az országában, amire Berlin válasza erre:  „Elvben igen” – írja a Der Spiegel.

A lap szerint, azonban a gyakorlatban Orbánnak és társainak a jövőben sincs félnivalójuk, legalábbis ez következik az új német javaslatból, ami nem más, mint egy 2018 óta asztalon lévő indítvány erős felvizezése.

A korábbi javaslat első előterjesztésben még szélesebb értelemben fogalmazta meg a jogállamiságot, úgy, hogy még esetleg lehetővé tette volna például a sajtószabadság védelmét – ez most már nem szerepel. Az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásása csak akkor von maga után pénzelvonást, ha az közvetlenül az EU-költségvetést terheli. „Berlin titka marad, hogy miként fog majd egy, a kormány által szigorúan ellenőrzött igazságszolgáltatás az uniós eszközök őrzésében hirtelen függetlenül működni, de a közpénzek óvásában nagyon fontos szerep jut az ép sajtónak és a civil szervezeteknek is, és Orbán változatlanul felhasználhatja az unió pénzeket a saját hatalma biztosítására, mert odahaza senki nem néz a körmére” – hangsúlyozza az írás. 

Nem is csak az uniós költségvetésnek kárt okozó lépésekre szűkítés az egyetlen engedmény. Az érintettek ugyanis arra is lehetőséget kapnak, hogy a felmerülő kérdéseket megvitattassák a csúcsértekezleteken, és ezzel az úgynevezett vészfékkel tovább tudják húzni az egyébként is igen komplex eljárást. 

Csak gyenge vigasz, hogy Orbán úgymond kudarcot vallott a követelésével, hogy a tanácsban teljes vétójoga legyen. 

Berlin azzal védekezik, hogy a júliusi csúcson az állam- és kormányfők „a költségvetés védelméről” szóló döntést hoztak, és ezt követte a német soros elnökség. Ez nem csupán úgy hangzik, mint valami gyenge kifogás: azt a végzetes jelzést küldi, hogy az EU számára nem nagyon fontos, mi történik a tagállamaiban a demokráciával, fő, hogy a végén a kassza rendben legyen. 

Tény, hogy sürget az idő, ha az a cél, hogy a költségvetés január 1-jén életbe lépjen, és még ennél is sürgetőbb, hogy a költségvetés késésével késik a segélycsomag is. És alighanem nehéz lenne közvetíteni a járvány által különösen erősen sújtott országoknak, hogy ezt kockáztatja az EU a magyar, vagy a lengyel jogállamiság védelmében. Ezt Orbán is tudja, és kíméletlenül ki is használja. Éppen a koronavírus-válság miatt nem valószínű, hogy a berzenkedő Európai Parlament a jogállamiság védelmének felhígítása miatt megakadályozná a költségvetés elfogadásának megtagadásával. A következmények már hamarosan láthatóvá válnak majd: Orbán folytatja a demokrácia alapjainak lerombolását, mindaddig, amíg nem tulajdonítja el az unió pénzét olyan pimasz módon, hogy maga ellen hangolja a többi tagállam többségét, arra pedig bizonyosan sokáig kell várni – írta a Spiegel.

 

Forrás: Hírklikk