Sporttámogatásból készítik elő a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztését

Harkai Péter 2021. december 6. 07:40 2021. dec. 6. 07:40

Több mint bizarr kormányhatározatok jelentek meg a legutóbbi Magyar Közlönyben. Ezekből kiderül, hogy szép feladatokat kapott a Budapest Fejlesztési Központ. Hogy miért éppen ez a társaság, az viszont eléggé érthetetlen. Fokozza a zűrzavart még néhány további részlet is, például az, hogy a beruházások felelőse nem a fejlesztési központ tavaly kinevezett új vezérigazgatója.

A múlt év elején jelentette be Gulyás Gergely, hogy az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérte fel, aki a megtisztelő feladatot örömmel el is fogadta. Mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter  akkor fogalmazott, „meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral."

Ehhez képest a Magyar Közlöny pénteki száma arról értesít, hogy a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztését célzó beruházás előkészítése kormányzati felelősének a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztost, azaz Fürjes Balázst jelölik ki.

A kormány képviseletében a határozatot jegyző Orbán Viktor továbbá egyetért azzal is, hogy a beruházás előkészítéséhez szükséges feladatokat a kormánybiztos a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. közreműködésével valósítsa meg. Az előkészítésre még az év utolsó napjaiban a kormány összesen majdnem 150 millió forintot (pontosan:149 234 190 forintot) biztosít a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. számára.

Történik mindez a közlönyben foglaltak szerint a sportesemény stratégia- és sportesemény-pályázatok, valamint kiemelt hazai rendezésű sportesemények támogatása jogcímcsoport terhére.

Hasonlóan határozott Orbán Viktor a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye beruházással összefüggő további kormányzati intézkedésekről. A nevezett s tervezett emlékhely beruházásának előkészítésével szintén a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.-t bízta meg, ebben az esetben „mindössze” 70 963 580 forint átcsoportosításával. A projekthez viszont csatlakozik a Steindl Imre Program Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság is, ami újabb, 70 999 062 forint átcsoportosítását jelenti. A megvalósításért Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a felelős, szintén ez év december 31-ig, szintén a sportesemény stratégia- és sportesemény-pályázatok, valamint kiemelt hazai rendezésű sportesemények költségvetés terhére.

Az 1996-ban felavatott Recski Nemzeti Emlékparkról annyit tudhatunk, hogy a hírhedt recski kényszermunkatábor volt rabjainak állít emléket. Az emlékparkról szóló szerény ismertető szerint megtekinthető az őrtorony, a rabok elszállásolására épített barakk, valamint a tábor szögesdrótkerítésének egy része. Az emlékpark a falu központjától hozzávetőleg hat kilométerre található, autóval jól megközelíthető, az útirányt végig táblák jelzik. Előre bejelentett csoportoknak előadást tartanak, illetve igény szerint idegenvezetést is vállalnak a tábor területén.

A Hortobágyi Deportálások Emlékhelyének létrehozásáról 2019 májusában döntött az Orbán-kormány. A döntés értelmében a kormány egyetért azzal, hogy „a kommunista diktatúra áldozatai ellen elkövetett törvénytelenségek kiemelt helyszínén, a hortobágyi zárt táborok egykori területén a méltó megemlékezés, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása és a jövő nemzedék oktatása-nevelése céljával látogatóközpont, továbbá egy interaktív és a modern technológiát felhasználó kiállítás létesüljön 2022 végéig.”